מתן כהנא
מתן כהנאצילום: דוברות

בדיון בוועדת הפנים של הכנסת שהוקדש למחסור החריף במקומות לקבורת שדה בירושלים ומצוקת בתי העלמין בעיר, קרא יו"ר ועדת הפנים ח"כ יעקב אשר להסיר חסמים, ולאפשר לכל אדם להיקבר בצורה שמתאימה לערכיו.

"הנושא הזה של קבורת שדה נמצא מבחינתנו בעדיפות מאוד גבוהה, ובא לידי ביטוי בהסכמים הקואליציוניים שחתמנו בקדנציה הזאת, כולל דרישה להקמת ועדת שרים לנושא זה שצריכה לשבת על המדוכה ולתת פתרונות", אמר.

לדבריו, הנושא של קבורת שדה נחוץ, חשוב וללא תחליף עבור חלקים גדולים בחברה הישראלית. "גם מהבחינה ההלכתית חלק גדול מהציבור הישראלי עומד על כך שיקבר בצורה הנכונה מבחינה הלכתית. קיבלתי המון פניות מאנשים שאינם אולטרה חרדים או אולטרה דתיים וגם כאלה שאינם שומרי שבת, לנסות ולעזור למשפחות בזמן הקשה שלהם כשאחד מבני המשפחה שלהם נפטר והם מעוניינים לקבור את בן המשפחה בקבורת שדה".

הוא הוסיף, "אנחנו יודעים את המגבלות והבעיות ואת המחסור בקרקעות, למדתי את הדו"חות ויש הגזמה גדולה מאוד בנתונים של כמה שטח המדינה צריכה אם יקודם הנושא של קבורת שדה במקביל לפתרונות נוספים. עיר הבירה נמצאת בראש הרשימה שם המחסור בקבורת שדה חריף, ונטפל בנושא בוועדת השרים. אני מצפה שיפתרו החסמים וימצאו הפתרונות שיאזנו בין ניצול מיטבי של הקרקע ומתן אפשרות לאנשים שרוצים במנוחת הנצח להיקבר באופן שבו חיו את חייהם".

עוד אמר כי עלות הקמת בתי עלמין בקבורה הרוויה יקרה מאוד בהשוואה לקבורת שדה, וכי יש למצוא פתרונות בפריפריה של הערים לטובת תושבי הערים שמעוניינים בקבורת שדה. "אני מצפה ממנהל התכנון לתת פתרונות ולא להגיד למה אי אפשר. יש מספיק מרחב פעולה לכולם", אמר אשר.

ח"כ מתן כהנא, שר הדתות לשעבר אמר כי היום במדינת ישראל יש 2.5 מיליון קברים. "רק הקברים שבגוש דן הם בגודל של עיר קטנה. בעוד 83 שנה מהיום יהיו במדינת ישראל עוד 9 מיליון קברים. אי אפשר להמשיך לקבור קבורת שדה לכל מי שירצה במצב הקיים כיום, אי אפשר להתעלם שיש דרישה לקבורת שדה וזה צורך שצריך לתת לו מענה, כשהפתרון לקבורת שדה הוא בפריפריה הרחוקה.

"אם תצאו לעוד עבודת מטה זה יהיה בזבוז זמן, ולכן אני קורא לך לאמץ את מסקנות הצוות הבין משרדי, שפעל במהלך 2022, שהוגשו לא מכבר ולצאת לדרך ולעודד קבורה רוויה לכל מי שהפתרון ההלכתי הזה מקובל עליו ולפתח בתי קברות שדה בפריפריה הרחוקה.

עוד אמר, "אף שר לא עסק בנושא קבורה כי אי אפשר לגזור סרטים. הקמתי צוות בין משרדי כדי להבין את הנושא".

ממסמך של מרכז המחקר והמידע של הכנסת שהוצג בדיון עלה כי בכל הארץ ב-10 השנים האחרונות חלה עלייה עקבית בשיעור הנקברים בקבורה רוויה וירידה בשיעור הנקברים בקבורת שדה (שיעור הנקברים בקבורת שדה ירד מ-82% ב2012 ל-66.5% בשנת 2022).

בירושלים רואים מגמה דומה לכלל הארץ - משנת 2016 ירידה בשיעורי קבורת השדה בעיר, ובשנתיים האחרונות שיעור הנקברים בקבורה רוויה עבר את ה-50%.