חבר הכנסת גלעד קריב ממפלגת העבודה החליט לוותר על חברותו בוועדות המשותפות לועדת החוקה, יישומים ביומטריים וחוץ וביטחון בעניין הכרזת מצב חירום, במחאה על התנהלות יו"ר הוועדה חבר הכנסת שמחה רוטמן מסיעת הציונות הדתית.
גלעד קריב הודיע הבוקר (א') כי הוא "לא מוכן לייצג את ועדת החוקה בדיונים משותפים. רוטמן מנהל את הדיונים בדורסנות, לא נייצר מצג שווא שהוועדה מתפקדת היטב. קורא לחברי האופוזיציה לנהוג כמותי".
מוקדם יותר הבוקר שיתף שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ציוץ בטוויטר שכתב אחיו טוביה נגד הגעה לפשרה עם האופוזיציה.
"הייתי בעד לדבר ובעד פשרה", כתב האח. "בקונסטלציה מסוימת הייתי מוכן אפילו לעצור את החקיקה. אבל אחרי סוף השבוע האחרון ודברי ברק, גולן ולפיד - לא עוד. הרפורמה לא מעניינת אותם - מטרתם היא לסרס את אפשרות המחנה הלאומי לשלוט בהווה ובעתיד, מה שמאיין את תוצאת הבחירות ומייתר את הבחירות הבאות. בשם הדמוקרטיה".
כזכור, ראש הממשלה לשעבר אהוד ברק קרא אתמול לנשיא יצחק הרצוג לבחור אם הוא "במחנה ה-D9 על בג"ץ או במחנה מגילת העצמאות".
יו"ר ועדת החוקה, ח"כ שמחה רוטמן, יעסוק השבוע בהכנה לקריאה ראשונה של פסקת ההתגברות והיכולת של בגץ לפסול חוקים רגילים של הכנסת במסגרת הכנת החוק לקריאה ראשונה.
בעיתון "ישראל היום" דווח כי רוטמן צפוי להציע בוועדה לקדם מודל חלופי של ביקורת שיפוטית מרוככת. החלופה שרוטמן צפוי להציע היא מה שמכונה המודל הבריטי או ביקורת שיפוטית מרוככת.
על פי המודל הזה, רוטמן מוכן לשקול שבית המשפט יוכל להצהיר שחוק רגיל של הכנסת סותר חוק יסוד והחוק לא יבוטל אלא יחזור לכנסת שם הח"כים יוכלו לקבוע אם להשאיר את החוק כפי שהוא או לשנות את הנוסח או לחוקק מחדש.
רוטמן נוטה להסכים שהצהרה שחוק סותר חוק יסוד תיעשה רק ברוב של 5-7 שופטים. רוטמן ידון גם בקידום הביקורת השיפוטית החזקה יותר שעברה בשבוע שעבר בקריאה טרומית, שלפיה בית המשפט יכול לפסול חוקים רגילים של הכנסת ברוב של פה אחד בלבד, כלומר רק ברוב של 15 שופטים מתוך הרכב מורחב, וכן שהכנסת תוכל לקבוע הוראת התגברות לחוק רגיל ברוב של 61 ח"כים גם אם הוא סותר חוק יסוד.
הוא גם ידון באפשרות להוריד את מספר השופטים שיוכלו לפסול חוק רגיל ברוב של 13 שופטים כפשרה בין ההצעה שלו של 15 להצעת לוין שדיבר על 12 שופטים.
בעוד חוקי הרפורמה ממשיכים להתקדם הפגנות המחאה נגדה עולות מדרגה. אמש עצרה המשטרה 18 מהמפגינים נגד הרפורמה המשפטית שהחלו לצעוד על נתיבי איילון והתעמתו עם שוטרים במקום. בין היתר מוחה שהשתתפה בחסימה סמוך למחלף השלום נעצרה לאחר שנשכה שוטרת. שוטר נוסף ננשך על ידי מפגינה ושני השוטרים פונו לטיפול רפואי. מספר שוטרים נפגעו ממכות וטופלו בשטח.
בנוסף, המשטרה פתחה בחקירה לאחר שפורסם תיעוד שבו מפגין כתב על הכביש בנתיבי איילון את המילים "ביבי בוגד".
השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר הגיב "השתוללות המפגינים הבלתי חוקית בתל אביב, הכוללת הבערת צמיגים על כבישי איילון וריסוס כתובת המאשימה את ראש ממשלת ישראל בבגידה, מלמדת כי מדובר במחאת אנרכיסטים שלא מבקשים את חופש הביטוי אלא את חופש השיסוי. אני קורא ליאיר לפיד ובני גנץ לגנות באופן מיידי את ההתפרעות האנרכיסטית והמסיתה הזו. הנחיתי את המשטרה לפעול באפס סובלנות מול האלימות, ההסתה והאנרכיה. אסור לאפשר לאנרכיסטים להבעיר את תל אביב".
מובילי המאבק הגיבו על דבריו של בן גביר: "מי שהורשע בתמיכה בטרור ומנסה לקדם הפיכה משטרית טוב שישתה כוס מים וירגע. המילואימניקים והטייסים אינם אנרכיסטים. הם אלו שהגנו על המדינה בזמן שהוא ניסה להבעיר אותה. אנו נציל את הדמוקרטיה הישראלית."
שר האוצר ויו"ר מפלגת הציונות הדתית בצלאל סמוטריץ' הגיב לאלימות בכביש איילון, "על הרבה פחות מזה המשטרה פירקה למתנגדי הגירוש מגוש קטיף וצפון השומרון את הצורה במכות, ילדות נשלחו למעצר עד תום ההליכים, עבדכם הנאמן ישב שלושה שבועות במעצר שב"כ באגף 7 בכלא שקמה באשקלון עם כמה עשרות מחבלי חמאס, וכנגד שפי פז הוגשו חמישה כתבי אישום והיא נשלחה למעצר בית.
זה ה'שוויון' השקרי שהשמאל יצר כאן, ועכשיו הוא מספר שהוא חושש שהימין יפגע בו. השוואת היחס המפלה של מערכות המשפט האכיפה למפגיני ימין ושמאל זועקת לשמים ומהווה את ההוכחה הטובה ביותר לשחיתות והריקבון שפשו בהן ולצורך החיוני ברפורמה המתקנת שלנו. ושיהיה ברור, אני ממש בעד חופש הביטוי והמחאה וממש לא רוצה שהמערכת תדרוס ותרמוס את מפגיני השמאל כמו שהיא עושה למפגיני ימין, חרדים, מתנחלים, יוצאי אתיופיה ועוד, אבל העובדה שהרבה אנשים טובים והגונים מבין מתנגדי הרפורמה לא שמים לב לעוול הזה ולא מסוגלים להיות קשובים לזעקה שלנו מבאס".