
האלוף במיל' וראש המל"ל לשעבר עוזי דיין אומר כי נדרשת הרתעה של קיר ברזל, כהגדרתו, אל מול הטרור ההולך ומתגבר.
"עשיתי פעם ניסוי בעניין יעילותה של ההרתעה", הוא מספר בראיון לערוץ 7 על תחקיר של 22 מחבלים שניסו לבצע פיגוע התאבדות ולא צלחו. המסקנה העולה מחקר זה היא ש"אין דבר יותר מרתיע מחבלים מאשר מה יקרה למשפחה שלהם".
בהקשר זה הוא מזכיר את החלטת בית המשפט לאסור על עיריית ירושלים שלא להחזיר לעבודה מחופשת לידה את אשתו של מחבל שרצח שלושה ישראלים. "לדעתי יש כאן שגיאה כפולה של בית המשפט. האחת היא בקביעה שזה לא מרתיע. הם טועם. זה כן מרתיע כמו שהריסת בתים מרתיעה גם אם הטרור לא נעלם באופן מיידי. ההרתעה בהחלט נוצרת בעקבות פעולות שכאלה".
"מצד שני, אני לא חשוב שבית המשפט צריך לעסוק בשאלה אם זה מרתיע או לא, אלא להשאיר את הסוגיה להכרעת המדינאים ואנשי המקצוע", אומר דיין הסבור כי הצעד ההכרחי הוא שלילת כל הזכויות והרס הבית, אך את הצעדים הללו יש לבצע באופן מהיר ככל הניתן. "אם עושים את זה רק אחרי ארבעה חודשים, מאבדים את ההרתעה", הוא אומר ומדגיש כי את המגרש שעליו היה בנוי הבית יש לחלוט על מנת למנוע בנייה מחודשת של המבנה.
"בנוסף יש לגרש. עד שבונים את הפלטפורמה המשפטית המתאימה לכך, צריך לגרש גם בתוך שטחנו, כלומר מג'נין לחברון, ומחברון לשכם וכו'. לכל מי שמתנגד לזה בטענה שהמטרה לא מקדשת את האמצעים, אני שואל מה כן מקדש את האמצעים אם לא המטרה. אנחנו מותחים לעצמנו הרבה גבולות בעניין הזה, אבל המטרה של השגת ביטחון לאזרחי ישראל מקדשת גם אמצעים של הריסה וגירוש", הוא מוסיף.
לדעתו, כאשר מדובר בטרור ארגוני, יש לאיים על עצם קיום הארגון. "אם מדובר בחמאס צריך שיהיה ברור שבפעם הבאה שנכנסים לעזה נלך עד הסוף ולא עושים רק חלק מהעבודה".
לשאלה מדוע לא נכון להיכנס לעזה כבר כעת, משיב דיין כי "יש לכך מחיר דמים יקר וההתלבטות בהקשר הזה מוצדקת. במובן הזה כיפת ברזל עושה חיים קלים יותר למקבלי ההחלטות, כי כאשר אין נפגעים ניתן להשיב לטרור גם שלא כפי שראוי היה, כדי להימנע מהיגררות למערכה או למלחמה שבה המשפחות השכולות טוענות שהמערכה היא שהובילה לקרבנות שלא היו קודם לה".
על הדרישה להשיב מעקבה את המשלחת הישראלית לשיחות התיאום הביטחוניות, אומר דיין כי בתנאים מסוימים הדרישה מוצדקת. "אם היה מדובר רק בפלשתינים, הרי שיש להתייחס אליהם ואל הרש"פ כאל אויב. כבר הרבה מאוד זמן היא לא עושה גם את המינימום שהיא יכולה לעשות כדי לבלום טרור, ובוודאי שבמצב הנוכחי הם לא יעשו כלום. אבל מאחר וישנם בעקבה עוד צדדים, ראש הממשלה צריך לדבר עם ראש המשלחת ולהבין ממנו אם ניתן להשיג הישגים כלשהם שמשמעותם היא פגיעה ברש"פ ובארגוני הטרור. אם התשובה היא חיובית ואפשר להשיג הישגים מול הירדנים שאולי סוף סוף מבינים את המציאות, אז צריך לנצל את המצב כדי להגיע להישגים כלשהם, ואם אי אפשר להגיע להישגים צריך להחזיר את המשלחת".