צחי הנגבי
צחי הנגביצילום: יצחק קלמן

היועץ האמריקני לביטחון לאומי, ג'ייק סאליבן, אירח הלילה (שלישי) לפגישה את ראש המטה לביטחון לאומי צחי הנגבי ואת השר לעניינים אסטרטגיים רון דרמר במסגרת הדיאלוג האסטרטגי בין המדינות.

במפגש לקחו חלק נציגים בכירים מסוכנויות מדיניות החוץ, ההגנה והמודיעין של ישראל וארה"ב. הפקידים בחנו בדאגה משמעותית את ההתקדמות בתוכנית הגרעין של איראן ואישרו את מטרתם ההדדית לשדרג את השותפות הביטחונית ארוכת השנים בין ישראל לארה"ב.

האמריקנים התחייבו להגביר את התיאום במאמצים למניעת השגת נשק גרעיני מאיראן ולהרתיע עוד יותר את הפעילות העוינת של איראן במזרח התיכון. בפגישה נסקרו התרגילים הצבאיים המשותפים האחרונים בין צבא ארה"ב וצבא ההגנה לישראל.

הבכירים בחנו את הדרכים להעמיק עוד יותר את ההשתלבות הביטחונית והמדינית של ישראל באזור המזרח התיכון באמצעות הסכמי אברהם, פורום הנגב ופורמטים נוספים כמו I2U2, שותפות ישראלית-ערבית-אמריקנית בה מעורבת גם הודו.

לפי ההודעה האמריקנית, סאליבן הדגיש מחדש את המחויבות הבלתי מעורערת של הנשיא ביידן לביטחון ישראל כפי שבאה לידי ביטוי בהצהרת השותפות האסטרטגית של ירושלים בין ארה"ב לישראל שנחתמה במהלך ביקור הנשיא בישראל ביולי 2022.

ב''ישראל היום'' דווח כי בזמן שההתקדמות בכינון יחסים בין ישראל לסעודיה הצטננה בעקבות המשבר בין ארה"ב לסעודיה, כעת פועלים לחצוב דרך מול ארבע מדינות ולהרחיב את הסכמי אברהם כבר בחודשים הקרובים.

שר החוץ אלי כהן ומשרד החוץ פועלים מול מאוריטניה, סומליה, ניז'ר ואינדונזיה לפריצת דרך בכינון היחסים עימן. מאחורי הקלעים מעורבים בקידום המגעים רה"מ נתניהו, ובכירים במחלקת המדינה האמריקנית, ובהם אנתוני בלינקן, ג'ייק סאליבן ועמוס הוכשטיין.

מול מאוריטניה מתקיימים מגעים מתקדמים יותר, כפי שרמז רק בשבוע שעבר שר החוץ כהן בפגישה עם שרת החוץ של גרמניה, אז ביקש ממנה באופן רשמי להפעיל את קשריה כדי לסייע לישראל לפרוץ את הדרך מול מאוריטניה וניז'ר.

למאוריטניה היו בעבר יחסים דיפלומטיים עם ישראל, שכוננו באופן רשמי ב-1999 והסתיימו כעשור לאחר מכן בעקבות מבצע עופרת יצוקה ב־2010. בעוד מול מאוריטניה מדובר כמעט בהבשלת יחסים, ישראל פועלת בד בבד מול סומליה וניז'ר לבניית יחסים בדרג בינוני בשלב הראשון.

מול סומליה לא התקיימו מעולם יחסים דיפלומטיים, אולם בשנה החולפת דווח כמה פעמים על כך שהנשיא המכהן חסן שייח' מחמוד מעוניין בכאלה. לישראל יש אינטרס ביחסים עם המדינה, בין השאר בגלל מיקומה האסטרטגי בין מפרץ עדן לאוקיינוס ההודי במבוא לים האדום.

מול ניז'ר לא התקיימו עד כה יחסים רשמיים, אך גם אלו שהתקיימו לתקופה קצרה באופן לא רשמי ספגו טלטלות בתקופת מלחמת יום כיפור ובאינתיפאדה השנייה - ומאז לא נעשו מאמצים מצידה של ישראל לכונן מחדש את היחסים. לישראל שני אינטרסים מול המדינה, הנחשבת נחשלת: האחד היותה של ניז'ר ספקית אורניום עולמית וקשרים עם ישראל יכולים לסכל מכירה של החומר למדינות עוינות, והשני - צמצום הצבעותיה של המדינה נגד ישראל בפורומים בינלאומיים.

בחזית אחרת מנסה השר כהן לכונן התחלה של יחסים מול אינדונזיה, המדינה המוסלמית הגדולה בעולם. אינדונזיה אינה מקיימת קשרים רשמיים עם ישראל, אך בין המדינות מתקיימים בשנים האחרונות קשרים לא רשמיים בתחומי המסחר, הטכנולוגיה והתיירות.

פריצת דרך רשמית מול ארבע המדינות לא תהיה לפני תום חודש הרמדאן ב-20 באפריל. בעולם המוסלמי יעקבו בדריכות אחר התמודדות הממשלה בחודש הקרוב עם פיגועים, אם יהיו, אך בעיקר בסוגיית הר הבית והשמירה על הסטטוס־קוו במקום.

זו הסיבה שישראל הסכימה לערוך את המפגש הרשמי בירדן, כדי לנסות לשלוט באווירה לקראת הימים המתוחים בירושלים מול ירדן והרשות הפלסטינית. מד הנפיצות עדיין גבוה מאוד ועלול לבלום את ההתקדמות שהושגה עד כה מול ארבע המדינות. גם בישראל וגם בארה"ב ינסו לפעול כך שהימים המתוחים לא יסיגו לאחור את המאמצים שהושגו עד כה.