
היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב מיארה מתנגדת באופן נחרץ להצעת חוק חסינות מהעמדה לדין של כוחות הביטחון שהציע ח"כ צביקה פוגל מעוצמה יהודית והיה אמור לעלות היום (ראשון) להצבעה בוועדת השרים לחקיקה.
"החוק יפגע בהגנה על חיילי צה"ל ויחשוף אותם להליכים פליליים בינלאומיים", קבעה היועצת.
לטענת גורמים משפטיים עד כה בזכות יוקרתו של בג"ץ וחקירות הפרקליטות הצבאית נמנעים בית הדין הבינלאומי בהאג וגופים נוספים מלהאשים את חיילי צה"ל. קבלת הצעת החוק, לדבריהם, תאפשר למוסדות משפט וזכויות אדם בינלאומיים לתבוע את ישראל ונציגיה בטענה שאין גוף משפטי מקובל שבוחן את מעשיהם.
בעקבות הצהרת היועצת הוחלט בוועדת שרים לחקיקה לדחות את הדיון בהצעת החוק בחודש ולאפשר בזמן זה למשרד הממשלתיים הרלונטיים לגבש את עמדתם.
אלא שבמפלגת עוצמה יהודית טענו שההודעה שיצאה בגין הדחייה לא היתה על דעתם. "בניגוד לפרסומים, טרם התקבלה החלטה אם לדחות את חוק חסינות חיילים בחודש. בליכוד ביקשו לדחות את החוק כדי לערוך בו מספר שינויים וכרגע מתנהל מו"מ בין הצדדים. נמשיך לשמור ולהגן על חיילי צה"ל והשוטרים ולהעביר את החוק, זו המחוייבות שלנו".
יו"ר המפלגה, השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, תקף את חוות הדעת של היועצת המשפטית בחריפות. "כצפוי היועמ"שית מתנגדת אוטומטית לחוק חסינות לחיילים, וכרגיל אצלה - אנחנו מקבלים את חוות דעתה בתקשורת. זו עוד יוזמה שבעד חיילי צה"ל ונגד אויבנו, שבלשכת היועמ"שית מתנגדים אליה".
"לגופו של עניין, ובניגוד למשתמע מחוות דעתה, החוק אינו מגן על פשעי מלחמה ועל עבירות שנעשו במזיד. קיימים משפטנים רבים הסוברים הפוך ממנה. אגב, בחוק האזרחי קיים חוק חסינות לחיילים ושוטרים ואין שום סיבה לא לאפשר אותו גם בחוק הפלילי. התנגדותה לא תרפה את ידנו בדרך לחקיקת החוק הזה, שהוא חובה מוסרית לחיילים שלנו, אותם אנו שולחים לשדה הקרב להילחם עבורנו ולשמור על חיי כולנו", דברי בן גביר.
בדברי ההסבר להצעתו כתב ח"כ פוגל: "לא ניתן להשלים עם מצב שבו איש כוחות הביטחון שמסיים למלא את תפקידו באירוע מבצעי או באירוע טרור, מובל באזיקים מזירת האירוע. כפועל יוצא, לא ניתן להשלים עם מצב שבו אנשי כוחות הביטחון נחקרים בחקירות ממושכות תוך כדי עינוי דינם, כאשר ההחלטות בעניינם מתקבלות על ידי משפטנים ולא על ידי קצינים בכירים בעלי ניסיון קרבי וידע על אודות הדינמיקה המתפתחת בשדה קרב, ושחוו אירועים דומים לאילו שעברו אנשי כוחות הביטחון. היטיב לבטא זאת האלוף במילואים עוזי דיין, בעדות שנתן במהלך משפטו של החייל אלאור אזריה: 'אירועים שהתרחשו במגרש המבצעי, אסור לגלגל אותם למגרש המשפטי'".