אילוסטרציה
אילוסטרציהצילום: ISTOCK

מתי גיל, מנכ"ל מעבדת החדשנות AION Labs מספר על המיזם הבינלאומי שממוקם בישראל וגורר התעניינות רבה ודריכות בעולם התרופות כולו.

המיזם המדובר הוא ברית ראשונה מסוגה של AstraZeneca, Merck, Pfizer, טבע, קרן הביוטק הישראלית ושירותי האינטרנט של אמזון (AWS), המופעלת על ידי BioMed X בתמיכת ממשלת ישראל, שחברו יחד למשימה ברורה, ליצור ולאמץ טכנולוגיות בינה מלאכותית חדשות ופורצות דרך שישנו את תהליך הגילוי והפיתוח של תרופות.

"היום פיתוח תרופה חדשה לוקח כעשר שנים ובעלות של בשני מיליארד דולר. לאחר שהתרופה מוכחת יש לה רק עשרה אחוזי סיכוי לצלוח את אישור הרגולטורים", מספר גיל ומציין את המגמה העיקרית שמוביל המיזם בראשו הוא עומד, לקצר תהליכים באופן משמעותי תוך שימוש וניצול טכנולוגיות מתקדמות. בסוג כזה של מיזם תהליכים שנמשכים שנים בפיתוחה של תרופה חדשה יתקצרו לסדר גודל של שבועות אחדים ואף ימים אחדים.

"זה קורה כי יש בארץ יכולות בתחום הבינה המלאכותית, זה קורה כי ארבע חברות פארמה בחרו לחבור יחד ולעבוד יחד ולא כל אחד במגדל השן שלו, זה קורה כי ממשלת ישראל השכילה להשקיע בתחום הזה, כי היא מזהה את הפוטנציאל של התחום הזה להפוך למנוע הצמיחה של הכלכלה העתידית בישראל".

המיזם מעניק מיליון דולר לכל סטארטאפ שיוצא לדרך לטובת השנתיים הראשונות של פעילותו, ולשם כך הוא מקים את התשתית שלו בישראל. במקביל מקבל כל סטארטאפ סיוע בגיוס כספים ומשאבים לקראת ההמשך. "אנחנו מקימים 4-5 סטראטאפים בכל שנה", אומר גיל ומוסיף: "מדובר במיזם גלובאלי שממוקם בישראל, אבל אנחנו פונים לשווקים בכל העולם. אנחנו פונים לכל העולם ומביאים מדענים ומדעניות כדי לקדם את הסטראטפ שלנו, מחזירים מדענים לארץ ונותנים הזדמנויות פיתוח כאן בישראל כדי שימשיכו לצמוח כאן כחברות ישראליות. אנחנו נלחמים על טאלנטים גלובאליים", הוא אומר ומודה לרשות לחדשנות שתומכת במיזם כולו ומציין כי בשנה הראשונה שלושה מארבעת הסטארטאפים הראשונים מגיעים מחו"ל.