תופעת האובדנות מלווה את החברה בישראל ומכה במשפחות רבות, לא תמיד בתשומת הלב הציבורית והתקשורתית הראויה לה.
מחר יתקיים מפגש מסקרן בין העולם העסקי לעולם ההתמודדות עם האובדנות במגמה לאתר ולפתח פתרונות יצירתיים לתופעה הכואבת.
מאחורי יוזמת המפגש עומדת עמותת 'בשביל החיים'. עם המנכ"ל, יורם מוסקוביץ', שוחחנו על הצפוי באירוע ועל הציפיות ממנו, ובפתח דבריו הוא מדגיש כי המפגש יתמקד בשילובם של ארבעה אפיקים, עסקי, טכנולוגי אקדמי ורפואי. שילוב ארבעת העולמות הללו יכול לעשות את ההבדל, הוא משוכנע.
"הרעיון מגיע מנקודת מבט שלא יכול להיות שהטכנולוגיה לא תביא פריצת דרך לתחום הכואב והמושתק הזה, מול ביקוש גדל והולך והצע קטן כל כך של מומחים. לא יכול להיות שאומת הסטרטאפ עם רגישות לחיי צעירים לא תהיה שחקן מרכזי בניסיון למצוא פריצת דרך בתחום הזה", אומר מוסקוביץ'.
על המצופה מהמפגש הוא מציין כי לנוכח היקפיה המחרידים של התופעה בעולם, כשמונה מאות אלף בני אדם שמתאבדים בעולם מדי שנה, יותר ממלחמות ורצח יחד, "הפוטנציאל העסקי הוא עצום. מדובר בערך עסקי וחברתי שנוגע לחיי אדם בהיקפים משמעותי".
מוסקוביץ' מזכיר את ההתעניינות הבינלאומית בפיתוחי טכנולוגיה הנוגעים לבריאות, ובהם ניתן לדעת מצב בריאותי של אדם דרך שעונים, אפליקציות סמארטפונים שנותנים מידע עכשווי על מצב הבריאות, כך לדבריו "אין סיבה שהטכנולוגיה לא תביא בשורה לתחום הבריאות הנפשית הדיגיטאלית. הביקוש גדל. בכל מקרה כולם מזדעקים. ההיצע מוגבל ולא יכול להיות שהטכנולוגיה, עם כל הבשורה שהיא מביאה, לא תביא בשורה גם בתחום הזה".
"נחשוב על בינה מלאכותית ועל למידת מכונה והבשורות שהן יכולות להביא באפליקציות שדרכן ניתן ליצור קשר, להצטרף לקבוצות רלוונטיות למצב הנפשי של כל אחד והתייחסות בזמן אמת לבעיות. לדוגמא, ילד שסובל מהשמצות ברשת, נער שחווה נטישה של אהובה, צעיר שמתמודד עם מפחי נפש שמוביל למחשבות כאלה ואחרות, אם תהיה להם אפליקציה זמינה שתקשר אותו לאוכלוסיה רלוונטית וגם להפנות לטיפול והתייחסות של גורמים רלוונטיים".
בדבריו מציין מוסקוביץ' כי העמותה בראשה הוא עומד עוסקת כבר 23 שנים בדרכים למניעת התאבדויות וטיפול במשפחות שכולות, כך גם באקדמיה ועמותות אחרות. "החשיבה יחד יכולה להביא בשורה מתוך עצם החשיבה יחד. זו תכלית ההאקתון. ההיענות מדהימה", הוא מספר. "אנחנו מדברים על עשרים מיזמים, כמאה משתתפים, עשרות מנטורים ומומחים מהתחומים הרלוונטיים, אובדנות, טכנולוגיה ועוד. יהיו 15 שופטים מהתחומים הרלוונטיים, ישנם נותני חסות ותורמים שכולם באו בנפש חפצה להתמודד עם האתגר הראשון מסוגו בישראל".
מוסקוביץ' מעיר כי עד כה הפעילות של ארגונו מתבצעת מול משרדי הממשלה הרלוונטיים, הבריאות הרווחה והחינוך, ולהערכתו "האירוע הזה לא יישאר בודד ונעצים את שיתוף הפעולה בין כל הגורמים הרלוונטיים כדי להביא בשורה לעולם".