הקהילה היהודית ביוון התכנסה במהלך סוף השבוע האחרון בסלוניקי לציון 80 שנה לשואת יהודי יוון, שהחלה עם כיבוש יוון בידי גרמניה הנאצית.
מטרת הטקס היתה לכבד את זכרם של הנספים בשואה ולחלוק כבוד לאלה ששרדו את התופת. בנוסף התקיים "מצעד חיים" מנמל סלוניקי אל הכיכר בה נאספו היהודים לפני מותם בהובלתה של נשיאת יוון, והסתיימו בהכנסת ספר תורה שנתרם על ידי משפחת יפת ובחנוכת בית הכנסת "אור יצחק" המקומי - סמל ועדות מנצחת לתקומת העם היהודי.
השואה ביוון הייתה פרק טראגי בהיסטוריה של העם היהודי, שכן יותר מ-60,000 יהודים גורשו ונרצחו במהלך הכיבוש הנאצי. העיר סלוניקי, הייתה ביתה של אחת הקהילות היהודיות הגדולות והתוססות באירופה לפני המלחמה והאירוע היווה תזכורת לזוועות בה וביוון כולה במהלך מלחמת העולם השנייה. עם כניסת הנאצים למדינה גורשו מעל 60,000 יהודים למחנות ריכוז והשמדה, מיעוטם ניצל.
הטקס התקיים בבית הקברות בסלוניקי במעמד יו"ר ההסתדרות הציונית העולמית יעקב חגואל, רחלי ברץ ריקס חברת הנהלת ההסתדרות הציונית העולמית, אישי ציבור מהעיר וראשי הקהילה היהודית בסלוניקי.
יעקב חגואל, יו"ר ההסתדרות הציונית העולמית: "כצאצא לסבא וסבתא שאיבדו את משפחתם בשואת יוון, אני נרגש לצעוד כאן היום, 80 שנה לאחר מכן, במצעד החיים ולהנציח את זכרם של אלה שהיו ואינם. היום, אנחנו הפיות שנסתמו, אנחנו נושאי הדגל של נצחיותו של העם היהודי, בני העם שקם מחדש על אדמתו ומציין 75 שנות עצמאות, מקדש את החיים ומרים את ראשו בגאווה יהודית".
"אנחנו כאן היום כדי לזכור ולהתחייב שלעולם לא עוד! שאירועים מסוג זה לא יקרו שוב", אמרה רחלי ברץ-ריקס, חברת ההנהלה הציונית בטקס הזכרון. הקהילה היהודית בסלוניקי לא איבדה את רוחה, היא בנתה מחדש את מוסדות הקהילה וכיום מהווה עדות לכוחם של חוסן ותקווה.. "אסור לנו לשכוח לעולם את לקחי העבר, אך עלינו גם להביט אל העתיד בתקווה ובנחישות. אנחנו חייבים את זה לזכרם של אלה שאבדו כדי לבנות עולם טוב יותר, כזה שבו כל אדם מוערך ומכובד".
יצויין כי כיום, הקהילה היהודית בסלוניקי משגשגת, הודות לעבודה הקשה והמסירות של חבריה. הם בנו בתי כנסת חדשים, בתי ספר ומרכזי תרבות, והם ממשיכים להיות חלק חיוני מהמרקם החברתי והכלכלי של העיר. בהסתדרות הציונית אומרים כי המאבק באנטישמיות ובכל ביטוי של שנאה, קנאה ואפליה רחוקים מלהסתיים וההסתדרות הציונית העולמית תמשיך לפעול יחד עם קהילות ברחבי העולם כדי לקדם חוסן קהילתי חזק ולהילחם בכל צורות השנאה.
האירועים נחתמו בהכנסת ספר תורה בהשתתפות יו"ר ההסתדרות הציונית העולמית יעקב חגואל, ראש המחלקה למאבק באנטישמיות וחוסן קהילתי רחלי ברץ-ריקס, רב הכותל והמקומות הקדושים הרב שמואל רבינוביץ', מנכ"ל עמותת נצ"ח יהודה יוסי לוי, ראש קרן "יחד" הרב הלל הורוביץ, יו"ר הקהילה היהודית בסלוניקי דוד שאלתיאל וניצולי שואה מרחבי הארץ.
"בכל יום בממוצע מתרחשים 10 אירועים אנטישמיים בעולם ויש עוד אירועים רבים שאנחנו לא יודעים עליהם" סקרה רחלי ברץ ריקס, את העלייה באירועים אנטישמיים. "שליחותנו היא להנציח את זיכרון הנספים ולשמור על הזהות היהודית של הקהילות היהודיות ביוון ובעולם כולו. אין מרגש יותר מאשר לעשות את זה באמצעות הכנסת ספר תורה - אנדרטה שאינה עשויה מחומר אלא מרוח, הנצחה שנוגעת בנצח".