בני גנץ
בני גנץצילום: Erik Marmor/Flash90

החוק לביטול ההתנתקות מצפון השומרון אושר אתמול (שלישי) ברוב של 31 חברי כנסת מול 18 מתנגדים.

מפלגות רע"מ וחדש-תע"ל התייצבו במליאה בהרכב מלא כדי להרים את האצבע נגד החוק, ואליהם הצטרפו חברי כנסת ממפלגת העבודה - מרב מיכאלי וגלעד קריב, וממפלגת יש עתיד - משה טור פז ויסמין פרידמן.

במחנה הממלכתי הוחלט על מתן חופש הצבעה בסיעה. מרבית חברי הכנסת נעדרו מהמליאה אולם בכירי המחנה הממלכתי בני גנץ וגדי איזנקוט יישרו קו עם השמאל והערבים והצביעו נגד ביטול ההתנתקות. מהסיעה הצביעו נגד גם אורית פרקש הכהן ואלון שוסטר.

בני גנץ נשאל במהלך ישיבת הסיעה בנוגע לעמדתו בסוגיית חוק ההתנתקות וטען כי "אסור לגלגל את הגלגל אחורה, זה מבוא לטיולים לשהייה והתיישבות".

הרמטכ"ל לשעבר חבר הכנסת איזנקוט אמר במליאה לפני ההצבעה: "מהלכים חלקיים שלא מתוך האינטרסים הלאומיים מסכנים את היכולת לשמר מדינה יהודית ודמוקרטית ומקדמים מדינה דו לאומית שתסכן את המפעל הציוני".

לדבריו, "למדינת ישראל אין תפיסת ביטחון פורמאלית. אני בספק אם לממשלה המכהנת יש אפילו תפיסה או מצפן. מה שאני רואה זו חולשה פוליטית שבאה לידי ביטוי בקבלת החלטות שיוצרת את האנדרלמוסיה של שלושת החודשים האחרונים. רק לפני שלוש שנים תמך הליכוד בעסקת המאה - ויודעים מה תוכנן לצפון השומרון בתוכנית זו".

הוא טען בהמשך כי "כיום יש חיבור אידאולוגי בין 10% מיושבי המליאה, לבין מחצית מהאוכלוסייה הפלסטינית, ויש להם חזון משותף – לראות מדינה דו לאומית".

בהתייחסות לביטול חוק ההתנתקות אמר איזנקוט: "הגשת החוק היא שגיאה, ככה חשב גם ראש הממשלה נתניהו. בשנים 2015-2019 כשפעלתי תחתיו, הוגשו לא מעט הצעות דומות שנדחו מתוך תחושת אחריות מרחיבה ודאגה לאינטרסים הלאומיים - ואני לא רואה את זה יותר".

"מה שאני רואה פה זה מדיניות של שבשבת. עומד ראש ממשלה מקריא 4 מטרות על - איראן, סעודיה, כלכלה וביטחון אישי. בפועל הממשלה, הממשלה שלנו, פועלת באופן קבוע 180 מעלות ממה שהוצהר פה".

לסיום אמר: "אני אומר את הדברים בכאב גדול בתור אחד שנלחם כל חייו למען ביטחון ישראל, כדי שתהיה מדינה יהודית דמוקרטית, עוצמתית וחזקה ברוח מגילת העצמאות. מקווה שהתבונה והאומץ יחזרו ונראה מנהיגות חזקה שעתיד המדינה חשוב לה ולא המצוקה הפוליטית הרגעית".