שלמה קרעי
שלמה קרעיצילום: Yonatan Sindel/Flash90

שר התקשורת שלמה קרעי אומר שאמנם היה מעוניין להפריט את תאגיד השידור הציבורי 'כאן' אך על רקע הרצון להתמקד ברפורמה המשפטית הנושא אינו על סדר היום.

"תקשורת ציבורית היא דבר מיותר בעידן של שוק חופשי, אינטרנט מהיר ונגיש, אבל יריב לוין וראשי הקואליציה החליטו להתמקד ברפורמה המשפטית ולא לפתוח חזיתות נוספות, ולכן יריב אמר לי לעזוב את הפרטת תאגיד השידור. זה ירד כרגע מסדר היום, אבחן את זה שוב בהמשך", אמר קרעי בראיון לעיתון "ישראל היום".

קרעי כן מתכנן שינויים בתאגיד. "קיצוץ בתקציב החדשות של התאגיד לא עומד על הפרק. ביקשתי להכניס את תקציב התאגיד לתקציב המדינה, כדי שזה לא יהיה סכום קבוע. אני מתכוון לקחת חלק מהתדרים הארציים של התאגיד ולפתוח אותם לשוק הפרטי, ואני מתכוון גם למנוע מהשידור הציבורי לשדר פרסומות".

לשאלה על חזונו לשוק התקשורת והאם הוא מעוניין לראות עוד ערוצים כמו "עכשיו 14" וגלי ישראל ענה השר, "אני אפתח את השוק לתחרות, אסיר ידיים מלוח השידורים, כל אחד יוכל לשדר חדשות, נפתח את השוק לרדיו מסחרי בתדר ארצי. הערבוב הזה ייצר את האיזון ויהיה פה יותר מגוון, וכשתהיה תחרות יגדל גם היקף הפרסום".

"יכול להיות גם שהתחרות תיצור עוד ערוצי ימין, ערוצי שמאל ושלושה ערוצים מאוזנים עם דעות לכאן ולכאן, והציבור יוכל להחליט במה לצפות - בניגוד למצב היום, שהציבור הוא קהל שבוי ובגלל זה הערוצים מרשים לעצמם להיות מוטים ולא מגוונים", הוסיף.

לטענות של ערוץ 14 נגדו הוא עונה: "ערוץ 14 הוא ערוץ מצוין ולכן הוא הולך ומתחזק, בעיקר בחודשים האחרונים כשההטיה בערוצים האחרים התחזקה. אני מבין את החשש שלהם ולכן גם מתכוון לתת הגנות לערוצים קטנים צעירים וחדשים, לאפשר להם שיתופי פעולה עם גורמים נוספים בשוק התקשורת. יש כל מיני גורמים שפנו אלינו בנושא, לא יודע עד כמה רצינית הכוונה שלהם".

קרעי נשאל האם הוא עדיין עומד מאחורי דבריו לטייסים הסרבנים לפיהם "שילכו לעזאזל". "אני תושב עוטף עזה, וכשאומרים לילדיי 'כשיירו עליכם טילים לא נבוא להגן עליכם' כי המדיניות של הממשלה לא נראית להם, זה קו אדום. מה אפשר להגיד לאנשים כאלה?", הוא אומר.

לדבריו, יש להעניש סרבני מילואים בחומרה ולערוך להם משפט צבאי. "מי שאומר שאם ישלחו לו צו 8 למילואים הוא לא יבוא, עובר על החוק. צריך לשלוח לו משטרה צבאית ולהעמיד אותו לדין - כמו שהתנהלו בעבר עם כל סרבן, כמו בהתנתקות. זה דבר שאסור לקבל אותו".

הוא לא מתרגש מתחזיות קשות של כלכלנים לגבי השפעת הרפורמה. "ממתי כל אותם כלכלנים צדקו כל כך בתחזיות שלהם? הם הופכים את מקצועם לתחזיות פוליטיות. אומרים שהרפורמה לא תפגע, אבל המחאה יכולה לפגוע בכלכלה - חלאס עם השטויות, הם מוזילים את מקצוע הכלכלה. הם לא רציניים בעליל. יש מנגד גם מכתבים של מאות פרופסורים מהאקדמיה שתומכים ברפורמה. זה לא מדע מדויק".

לדעתו הרפורמה מהווה תיקון של מצב מעוות. "בג"ץ מתערב ומפר את האיזונים, ואנחנו צריכים כל הזמן לכבות שריפות. הבטחנו שנתקן ואנחנו מתקנים. איך שופטים מטעם? שני שופטים בסך הכל, בשביל הגיוון. עד עכשיו השיטה לא עבדה, אין ייצוג למזרחים, ימנים, שמרנים, מתיישבים. הכל היה בשיטת חבר מביא חבר, הטילו כל הזמן וטו על מי שלא נראה להם".

"מי הגן על המיעוט בהתנתקות, מי הגן על החרדים בהפגנות מפני בואש ומתכ"זיות? יש על כף המאזניים תשעה שופטים שהם לא נבחרי ציבור, שיכולים לעשות מה שהם רוצים בלי ביקורת ציבורית ושקיפות - או 61 ח"כים שעומדים לביקורת ציבורית ועושים הכל בשקיפות ומעבירים עליהם ביקורת בתקשורת. על מי אני יכול לסמוך יותר? נבחרי הציבור יגנו הרבה יותר על זכויות המיעוט", הוא מצהיר.

מה יקרה אם בג"ץ יפסול את החוק לשינוי בחירת השופטים או את שאר חוקי הרפורמה, נשאל קרעי וענה, "זו שאלה לא לגיטימית. שאלה מסוכנת שנותנת לגיטימציה לגורם כלשהו להיות מעל חוק יסוד. בג"ץ לא מעל החוק. מעשה כזה הוא חציית קו אדום. להגיד שמינוי שני שופטים בקדנציה הוא בלתי חוקי בעליל, זו בדיחה שאף אחד לא יכול להאמין לה".

את היועמ"שית גלי בהרב מיארה הוא קורא לפטר. "אני סומך על יריב לוין שיעשה את זה בדרך ובזמן הנכון. ראינו את ההתנהלות שלה בממשלה הקודמת, שלא היתה שום מניעה משפטית או מילה רעה על הפעולות האנטי-דמוקרטיות שלהם, והיום על כל צעד ושעל היא חוסמת את הממשלה. היא מייצגת צד פוליטי. יועץ משפטי לממשלה צריך להיות משרת אמון לסייע במדיניות הממשלה".