אביב זגלמן, מנכל תנועת "ירושלים" וממובילי מערכת המשפט התורנית 'שלום ירושלים', מסביר באולפן ערוץ 7 כיצד התנועה מקדמת את מערכת המשפט התורנית בישראל.

"יש היום בתי דין רבניים של הרבנות הראשית שהם מעולים אבל מנועים בחוק מלעסוק בכל מחלוקת שהיא לא בנושא של מעמד האישי כמו גירושין. יש בתי דין לממונות בהרבה מאוד מקומות. בבתי דין לממונות, עם זאת, אין סמכות לזמן את בעלי הדין בניגוד למה שהיה בעבר בכל קהילות ישראל", מספר זגלמן.

הוא מוסיף כי "ברוב המקרים סוגיות לא מגיעות לבתי הדין כי לאחד הצדדים יש אינטרס לא לבוא כי הוא מעדיף ללכת למערכת המשפט האזרחית. יש גם בעיה של מנגנון הפניה. נניח ששניים מסכימים ללכת לדין תורה אבל הם צריכים להסכים גם על בית הדין שאליו ילכו וזה תמיד פשוט. בעיה נוספת היא של מימון לבתי הדין הפרטיים. לדיינים אסור לקחת שכר מבעלי הדין אז הם עושים הכל בהתנדבות וזה עלול להשפיע על היכולת שלהם לעשות את זה בצורה רצינית מה שגורם לאובדן אמון כללי בבתי הדין הפרטיים לממונות".

לדבריו, "המיזם 'שלום ירושלים' אומר שמאז שיתרו יעץ למשה לבנות מערכת משפט תורנית ולתת לה סמכות ועד למפעל הציוני התקיים מנגנון שנתן מענה לכל הבעיות שהועלו. כל מי שמצטרף לתנועה חותם על כך שאם יש מחלוקת משפטית אנחנו מקבלים על עצמנו את מערכת בתי הדין הפרטיים שתיישב את המחלוקות וכך פתרנו את הבעיה הראשונה כי אנחנו נותנים את הסמכות לבתי הדין לזמן אליו".

"בנוסף, נאמר בטופס ההצטרפות שכל אחד מוכן לתת דמי חבר של שקל אחד בחודש. רק הגבייה עולה יותר אבל יש לזה ערך משפטי. אנחנו מבקשים לתת יותר משקל, למי שמעוניין, כדי לממן את מערכת הדיינים הזו. במצב כזה נוצרת קופה ציבורית ואז כשבעלי דין נדרשים לדיינים אנחנו משלמים להם", מסביר זגלמן.

ואיך זה עובד? "כל אחד שמצטרף מוזמן להביא את הרב שלו כחבר במנהיגות הרוחנית של התנועה, שמורכבת מראשי ישיבות, אבות בית דין ורבני יישובים. הדיינים ממנים נשיאות של 11 דיינים שיפעילו את מערכת המשפט. כל אחד מבעלי הדין בוחר את אחד מחברי הנשיאות והם מפנים יחד לאחד מבתי הדין המעולים הפרוסים ברחבי הארץ".