ריבית אילוסטרציה
ריבית אילוסטרציהצילום: ISTOCK

בנק ישראל החליט היום (שני) בפעם התשיעית על העלאת הריבית ב-0.25%, שתעמוד מעתה על שיעור של 4.5%, כאשר ריבית הפריים תעמוד על 6%.

הוועדה המוניטרית של בנק ישראל, האחראית על החלטות מסוג זה, מובילה את המהלך לאור נתוני האינפלציה השנתית העומדת על 5.2%.

הבנק אמנם מצהיר כי הוא רואה התמתנות בקצב האינפלציה השנתי, אך האסטרטגיה שלו גורסת כי התמתנות זו רכה מדי והוא מעוניין לראות ירידה יותר משמעותית, לפני שיחליט על עצירה בהעלאות הריבית ואף הורדתם, אך לא בטווח הזמן הנראה לעין.

שיאה של האינפלציה בישראל הגיעה כבר כמעט ל7% שנתי, אך כאמור נתון זה התמתן מאז וזהו סימן שהבנק רואה כחיובי, שהרי המשק הישראלי מגיב לעליית הריבית בשינויים ומצבע התאמות שתכליתם עמידה בתחזיות הצמיחה של המשק כולו.

הבנק שם דגש על מספר סקטורים שהוא ראה בהם התמתנות וסימן לתחילת מגמות חיוביות והתאוששות רבתי.

כך, עלייה מתונה מאוד בהיקף הפעילות בשוק הדיור (0.1% בלבד) וירידה בהיקף לקיחת המשכנתאות, אשר מעידות כי בניגוד לסביבת המשק בשנים האחרונות וביתר שאת בזמן הקורונה, אנשים פרטיים כיום יושבים יותר על הגדר ומכלכלים את צעדיהם ביתר זהירות, כדי להמנע מחשיפה גבוהה לתנודתיות וריביות גבוהות על משכנתאות בפרט והלוואות בכלל.

תחזית הבנק מצביעה על צמיחה של המשק בשיעור של 2.5% ב-2023 ו-3.5% ב-2024, אך סכום ההוצאות בכרטיסי אשראי ממשיך לעלות בעקביות ונע עדיין סביב המגמות ארוכות הטווח שהבנק מציב למשק כדי להישאר ברמה כלכלית נאותה, מותאמת ורלוונטית לשוק הישראלי.

הבנק גם רואה התמתנות בלחצים על שרשראות האספקה, עוד אלמנט חיובי וחשוב לניהול משק תקין, זאת בניגוד למצבים בהם רגולציות שונות מגבילות את הסביבה העסקית, לרבות בתחומי הייצור והייבוא שמונעים מהמשק כולו התנהלות עסקית תקינה, כמו שראינו לדוגמא בשנה שעברה בפקקי הענק מול נמל חיפה, בשביתות ארגוני עובדים ובחסמי ייבוא על סחורות חקלאיות ומוצרי צריכה בסיסיים בתחום התמרוקים - סקטורים שבוצעו בהם לאחרונה רפורמות שייעודם העיקרי בהורדת מחירים לצרכן הסופי.

בנוסף, הבנק מזהה שוק עבודה "הדוק ובסביבה תעסוקתית מלאה". נתון זה נתון לפרשנות. ניתן להבין ממדיניות המוניטרית של הבנק המרכזי בארה"ב, כי בעת מיתון אנשים אמנם אינם מעוניינים לעבור עבודות אלא להיצמד לעבודתם על מנת לשרוד את המשבר.

אך מנגד, צמצום העסקה יכול להעיד על התייעלות כללית במשק, שהרי לפי הדוקטרינה הקיימת, בעת פיטורי עובדים העסקים למעשה מתייעלים ומייצרים את אותו ערך עם פחות תעסוקה, בעוד שהמפוטרים פונים למקורות הכנסה אחרים וזהו מצב תקין של משק בריא, או בעגה המקצועית "הרס יצירתי".

החדשות הטובות הן שהבנק רואה כי קצב האינפלציה השנתי נמוך בהרבה מהמדינות המפותחות בעולם ולכן ניתן לשער כי בהינתן התייעלות גורפת של השוק, בשילוב התייעלות של משקי הבית הפרטיים, ניתן יהיה לעבור את המצב האינפלציוני הנוכחי בהצלחה ואף להגיע לעצירת העלאות הריבית בהמשך.