צירופה של פינלנד היום (שלישי) באופן רשמי לברית נאט"ו, מהווה הבשלה של מו"מ מתמשך בין הלסינקי לנאט"ו ואף בין המדינות החברות לבין עצמן, כאשר ברקע איומים חוזרים ונשנים מרוסיה, שהיא היריבה הוותיקה לברית המערבית.
נאט"ו הינה ברית צבאית שמאגדת בתוכה את המדינות הנמנות על הגוש המערבי של העולם. הברית עסקה בין היתר במבצעים צבאיים רחבים, שתכליתם בלימת השפעות איסלאם קיצוני בשנים האחרונות ובלימת השפעות ברית ורשה לשעבר - מקבילתה של ברית נאט"ו ממזרח בהובלת ברית המועצות בעבר, רוסיה בהווה.
בין המבצעים הבולטים בהם הברית נטלה חלק אנו מוצאים את מעורבותה בלחימה באפגניסטן לאחר נסיגת כוחות רוסיה מהמדינה האסלאמית, לאחר אירועי ה-11 בספטמבר. עוד מבצע נרחב בהובלת הברית הינו המלחמה בעיראק נגד כוחות סדאם חוסיין בראשית שנות ה-90, לאחר שהרודן העיראקי פלש לשדות הנפט בכווית, שהיווה איום ישיר על כלכלות המערב שנשענו ונשענות עד ימים אלו בנפט המגיע ממדינות המפרץ הפרסי כמנוע חשוב לקיום המשק המערבי בכללותו.
האיום מרוסיה לא איחר לבוא. הרוסים שיגרו מסר לפיו צירוף פינלנד לא יעבור בשתיקה מבחינתם, זאת על רקע נתון גיאו פוליטי קריטי - פינלנד חולקת עם רוסיה קו גבול באורך של כ-1,300 ק"מ.
מזכ"ל נאט"ו יאנס סטולנברג נשא היום נאום, בו הצהיר כי צירופה של פינלנד הינה תוצאה ישירה של פלישת רוסיה לאוקראינה בפברואר 2022. נאט"ו רואה בפלישה לאוקראינה קריאת תיגר על המערב והוא נחוש לבצע פעולות נרחבות כדי למנוע מרוסיה להתרחב מערבה ובכך לאיים על המדינות החברות בארגון.
סטולנברג אף הצהיר כי שבדיה הינה המדינה הבאה בתור להצטרף באופן רשמי לברית. אירוע צירופה של שבדיה נמשך כמספר חודשים, לאחר שטורקיה התנדנדה בהחלטתה בנושא אך המגעים כאמור מממשיכים וצפויים להבשיל בחודשים הקרובים.
מלחמת רוסיה אוקראינה, הנמשכת מעל לשנה, חושפת טפח משמעותי ביחסי המערב עם המדינות הגובלות במעצמה הרוסית ממזרח. בראשית שנות התשעים ולאחר פירוק ברית המועצות אוקראינה קיבלה התחייבות להגנה צבאית בתמורה להתפרקותה מנשק גרעיני.
בעוד הרוסים שנתונים לסנקציות כבדות עדיין מצליחים לייבא נשק וכטב"מים מאיראן וסביבתה, כך לפי פרסומים בתקשורת העולמית, אוקראינה מדשדשת כבר תקופה ארוכה במאמציה לקבל את אותו סיוע צבאי מערבי - אותה הבטחה שניתנה לה שלושים שנה אחורה בזמן.
אין ספק שפינלנד ביצעה צעד אמיץ, אך עם זאת קריטי להמשך שגשוגה כמדינה מתקדמת. אמיץ, כי חשיפה להתגרות רוסית שרירה, קיימת ולפי הצהרות הקרמלין ומשרד החוץ הרוסי יתממשו, קריטית - משום שנתונים קשיחים מכלכלות העולם מעידות כי למעט סין כמקרה יוצא דופן, שגשוג מדינות תלוי בקשריהם עם העולם המערבי המתקדם.
יש רק לקוות שצעד רוסי מתגרה באזורי הגבול הרוסי-פינלנדי יזכה לתגובה צבאית משמעותית מצד נאט"ו, בשונה ממקרה אוקראינה בה הקרח המזרח אירופאי עליו נכתב ההסכם, נמס בהדרגה עם הזמן.