על מנת להבין את האירוע המטאורולוגי הסוער שעובר על ישראל ואף גובה קרבנות בחיי אדם, שוחחנו עם החזאי נחום מליק מ'מטאוטק', הקובע כי אכן מדובר במזג אוויר יוצא דופן בחורפיותו בתקופה זו של השנה.
"מזג האוויר קיצוני מאוד, ראינו את השיטפונות בדרום, את הגשמים העזים, אנחנו עדים למערכת חורפית עם גשמים חזקים, ברד, סופות רעמים ושלג בחרמון, מערכת חורפית לכל דבר ועניין. אנחנו באירוע קיצוני שהיו כמותו בעבר, גם ב-2015 וגם ב-2018, אבל יכול להיות שהאירוע הזה קיצוני יותר. צריך לראות את הסוף שלו ואז לסכם ולקבוע עד כמה הוא חריג, אבל לדעתי הוא היה חריג ביותר".
האם ניתן לראות כבר את הסוף של המערכת הנוכחית על מנת להגיע למסקנות לגבי קיצוניותה? מליק מעריך שכבר בקרוב מאוד הדברים יוכלו להתבהר כיוון ש"היום אחרי הצהרים המערכת תדעך ותיחלש מאוד, ומחר תהיה התבהרות ועליה של הטמפרטורות, בשבת עליה נוסת בטמפרטורות, ובשבוע הבא עליה נוספת והתחממות עד כדי שרב".
עם זאת אין להבטיח שבעוד שלוש שבועות הגשם לא יחזור עם מערכת נוספת. "השנה נראה היה בפברואר שהגשם הסתיים, אבל זו הייתה רק הפסקה ועכשיו זה חזר. באזור שלנו הכול קורה. לפעמים חורף גשום ואביב יבש ולפעמים להיפך, בחורף לא יורד הרבה גשם ודווקא האביב הוא הגשום. הפעם אנחנו בתאריך מאוחר יחסית, זה בהחלט קיצוני ויכול להיות שעוד יהיו גשמים, אבל לא בעצמה הזו. עד שבועות עוד יכול לרדת גשם בארץ".
על הסיבות למערכת שכזו בתקופה שכזו מסביר מליק: "הגיע אלינו אוויר קר ממזרח אירופה, כמו שקורה באמצע החורף. זה נדיר בעונה הזו, אבל קורה וקרה בעבר. מערכות גשם חורפיות באפריל מוכרות לנו, אבל הפעם כנראה שזה קיצוני יותר בעיקר כי זה מגיע אחרי תקופה חמה, מה שמדגיש את הקיצוניות".
מוסיף מליק ומסביר כי בתקופה האחרונה "פוקדים את כדור הארץ אירועים קיצוניים בתכיפות גדולה יותר מבעבר. אם בעבר אירוע כזה היה נדיר מאוד, כעת האירועים הללו שכיחים יותר, והכוונה היא גם לאירועי בצורת שיכולים להיות לאורך חודש שלם של חורף. גם זה נחשב אירוע קיצוני. בגלל התחממות כדור הארץ, מעבר לכך שיותר חם, גם מתרחשים יותר ויותר אירועי מזג אוויר קיצוניים בטווח קצר".
על שאלת האחריות של האדם ו"אשמתו" להתחממות כדור הארץ, מליק אינו נחרץ כפי שנשמעים אחרים המרבים להאשים את התיעוש האנושי בתופעות הללו. "אין ויכוח שכדור הארץ מתחמם, והשאלה היא אם האדם אשם בכך. אני משער שהאמת נמצאת באמצע. יש שמאשימים את פליטות גזי החממה וכו' אבל אני סבור שהאמת נמצאת איפשהו באמצע . יש אשמה במרכאות כי החיים מתפתחים ויש הרבה יותר תעשייה והאוכלוסייה גדלה, אבל מצד שני יש אוקיאנוסים שהם לא מיושבים. הסברה היא שאכן כדור הארץ מתחמם, אבל האם אנחנו אשמים או לא, על כך הדעות חלוקות".
כך או כך אותה התחממות היא שמובילה לאירועים הקיצוניים. "כשיש אזורים חמים יותר מבעבר זה מוסיף אנרגיה למערכות מזג האוויר באטמוספרה ואז האירועים קיצוניים יותר, המערכות חריפות יותר וכך יש יותר גשם ושלג בחורף באזורים החורפיים, וגם תופעות של בצורות באזורים הסמוכים כי המערכות תקועות ולא זזות".
עוד מעיר מליק כי דווקא אירועי שיטפונות מאפיינים את הביב ואת הסתיו יותר מאשר את החורף משום ש"השיטפונות הם תוצאה של עננות מאוד מפותחת מעל האזור שלנו, וטמפרטורות גבוהות מאפשרות התפתחות של עננים רציניים יותר מאשר בחורף".