שלמה קרעי
שלמה קרעיצילום: Olivier Fitoussi/Flash90

שר התקשורת ד"ר שלמה קרעי שיגר היום (ראשון מכתבים אל שר הביטחון, יואב גלנט ואל השר במשרד הביטחון, בצלאל סמוטריץ' בו הודיע על הקמת צוות בין משרדי שנועד למפות ולהציע דרכים להסרת החסמים הקיימים להקמת אתרים סלולריים חדשים ביו"ש.

הצוות, בהובלת משרד התקשורת ימנה נציגים מצה"ל, מהמינהל האזרחי, ממשרד הביטחון, מהשלטון המקומי באיו"ש ומהמשרד להגנת הסביבה במטרה להוביל לשינוי משמעותי לרווחת הציבור.

קרעי מציין כי כיסוי וקליטה סלולרית בצירים וביישובים ביו"ש, קריטיים ליצירת קשר עם כוחות הביטחון וההצלה במצבי חירום, בין שמדובר בפיגועים ובין שמדובר בתאונות דרכים או מפגעים בדרך, ועל כן הם מהווים צורך ביטחוני ואזרחי מהמעלה הראשונה.

בשנת 2018 קבע משרד הביטחון כי הכיסוי הסלולרי במרחב הינו צורך ביטחוני. למרות זאת, כיום איכות הכיסוי הסלולרי ביו"ש אינה מספקת, ואינה נותנת מענה במקרים של מצבים מסכני חיים.

הוא הוסיף שכיום ישנם עשרות אתרים סלולריים שהקמתם מתעכבת, כאשר לפחות 12 מתוכם ממתינים לאישורים של גורמים שונים במשרד הביטחון ובצה"ל. לאור סכנת החיים המתוארת לעיל ונחיצותם הגבוהה של אתרים אלו, גרירת הרגליים הזו לא יכולה להימשך יותר.

במשרד התקשורת מציינים כי לצד העלויות הגבוהות להקמת אתרים סלולריים חדשים על ידי חברות התקשורת, ובהינתן פיזור האוכלוסייה והקשיים הטופוגרפיים, התהליכים המורכבים והאיטיים להקמת אתרים סלולריים מהווים חסמים ייחודיים לאזור. זאת בנוסף לחסמים שמקורם ברשויות המקומיות והתנגדויות התושבים באיו"ש. כיום הקמת אתר סלולרי באיו"ש דורשת אישורים מגורמים שונים, ומדובר בהליך ארוך, מסורבל ויקר, אשר מעכב את הקמת האתרים הסלולריים ומשפיע על איכות חייהם ועל ביטחונם של האזרחים הישראלים החיים ביו"ש ועל המבקרים באזור.

במשרד אומרים כי הקמת אתרים סלולריים באיו"ש דורשת מעורבות של מגוון גורמים רחב מהממשלה, מצה"ל ומהשלטון המקומי, ומצריכה את הגברת שיתוף הפעולה של כל הנוגעים בדבר, כמו גם מתן סמכויות וכלים חוקיים, כגון אישור אלוף וכיוצא בזה, לאכיפה ולעמידת חברות הסלולר בתנאי הרישיון ביו"ש.

השר קרעי אמר כי "אחרי שנים של הזנחה, בהן תושבי יו"ש נסעו בכבישים ללא קליטה סלולרית ותוך סיכון חיי אדם, אנו מתחילים היום, כפי שהבטחתי בכניסתי לתפקיד, לפעול על מנת למצוא פתרון לכיסוי קליטה סלולרית בצירים וביישובים ביו"ש".

"תקשורת סלולארית מהווה תשתית וצורך חיוני ותקינותה נוגעת לחיי אדם ממש. כאשר יש צורך ביצירת קשר עם כוחות הביטחון וההצלה במצבי חירום כמו תאונה, פיגוע ובכלל, העדר הכיסוי הסלולרי מסכן חיי אדם. העדר סמכויות וכלים חוקיים לאכיפה כתוצאה מתלות באישור אלוף וגרירת הרגליים בהקמת אתרי סלולר ביו"ש, לא יכולים להימשך יותר. בנוסף, הקמת אתרי סלולר חדשים, ופתרון בעיית הקליטה יחזקו את ההתיישבות היהודית ביהודה ושומרון ויקבעו יתד נוסף של ריבונות ישראלית בשטח", הוסיף.