דוידי בן ציון וסבתו יהודית סולברג
דוידי בן ציון וסבתו יהודית סולברגצילום: Erik Marmor/Flash90. אלכס קולומויסקי

המשלחת השנתית לפולין של 'קרן קיימת לישראל' יצאה השבוע למסע לרגל מצעד החיים אליו מגיעים כ-10,000 איש מכל רחבי העולם הבאים להעלות את זיכרון השואה במדינה.

בין משתתפי המשלחת הגיע גם סגן ראש מועצת שומרון דוידי בן ציון המשמש כחבר דירקטוריון קק"ל.

בטקס שקיימה המשלחת בבורות ההריגה בדז'יאלושיצה, שיתף בן ציון בקורות חייה של יהודית סולברג, סבתה של אשתו איילת, ששרדה עם הוריה ואחותה, סיפור של שואה, גבורה ותקומה.

"סבתא יהודית הייתה רק בת שש כשנכנסו הגרמנים לאמסטרדם. הוריה ואחותה הגדולה לישה נלקחו לתיאטרון עם כל היהודים, משם למחנה ווסטרבורק ומשם למחנה ברגן בלזן", אמר בן ציון.

"מידי יום עמדו סבתא יהודית, אחותה והוריה בכפור העז, שעות ארוכות בברגן בלזן, ושם נספו סבא וסבתא שלה, הרב שמעון דה פריז. הסבא השני נשלח לאושוויץ שם נרצח".

על אף הזוועות מספר בן ציון על מעשי הגבורה של ילדה בת שש הנמצאת בתופת, "סבתא מספרת שאבא שלה, היה שולח אותה, ילדה בת שש, לעודד אנשים במחנה ששכבו חלשים במיטותיהם, שם רקמה סבתא מפית לחלות שבת. המפית שמורה אצלה עד היום".

עוד סיפר על מעשה הגבורה, "רגע לפני תום המלחמה, הועלו סבתא יהודית, אחותה והוריה לרכבת בה מצאו רבים את מותם. סבתא יהודית הקטנה, דילגה מעל גופות והביאה שק תפוחי אדמה אותו חילקה לנוסעים בקרון, תפוחי האדמה האלו הצילו חיים רבים".

יהודית נישאה לשאול ויחד הקימו משפחה, נולדו להם ארבעה ילדים, בהם שופט בית המשפט העליון נעם סולברג, עשרים נכדים, ושלושים ושלושה נינים, משפחה שמונה היום כשבעים נפש.

"ברגעים אלו ממש, סבתא יהודית מדליקה משואה בטקס הממלכתי של מדינת ישראל ביד ושם בירושלים כאשר בנה, נעם, שופט בבית המשפט העליון של ישראל עומד לצידה", סיפר בן ציון.

"זוהי זכות גדולה לעמוד כאן היום, דז'יאלושיצה, המקום בו נרצחו אחינו כי לא היה להם מגן, ולהיות פה בשם הקרן הקיימת לישראל, אך זו זכות גדולה אף יותר לשוב לישראל, המדינה היחידה בעולם שתמיד תהיה שם בשבילנו. אנחנו חייבים להם, לשורה ארוכה של גיבורי אמת ששילמו מחיר, שרדו ובנו לנו את ביתנו. חובתנו להמשיך את הפלא הזה ולשמור עליו, להגן על בטחונה של ישראל אך לא פחות חשוב מכך, לשמור על אחדותנו כאומה ולא לאפשר למחלוקות לקרוע אותנו. העיקר חשוב מהטפל. עם ישראל חי".