הריון
הריוןצילום: PIXABAY

כל זוג צעיר המצפה לילד ראשון מעוניין לקבל את מלוא המידע האפשרי הנוגע למצבו החדש. הוא מתייעץ עם הרופאים, פונה לזוגות עם ילדים, מקבל מידע מספרים או מהאינטרנט כדי להבין את העולם החדש שלתוכו הוא נכנס ושהוא כרגע חלק ממנו.

הודות לאינטרנט כל המידע נגיש וזמין היום באופן חופשי לכל אחד ובכל זמן, אך מרבית המידע המוצע הוא השכיח והמוכר ביותר, בעוד שתופעות פחות שכיחות נמצאות בשוליים. לפיכך, ובמיוחד עבור זוגות חדשים בתחום ההיריון, הינה כמה תופעות פחות ידועות ומוכרות שכולן נורמליות וטבעיות.

דימום קל בשבועות הראשונים

דימום בהיריון הוא תמיד עניין מבהיל ומעורר חששות. המחשבות סביב בריאותו של העובר והמשך ההיריון עולות ועשויות לערפל את החשיבה. אחת הסיבות הטבעיות והנורמליות לדימום, סיבה שאינה צריכה לעורר חשש היא דימום השתרשות . מדובר על דימום קל בצבע אדום-חום אשר מופיע בשבועות הראשונים של ההיריון. דימום זה מעיד על קליטת ההיריון ועל תחילתם של השינויים ההורמונליים הקשורים אליו. לא מדובר בדימום חזק ואף צבעו שונה מעט מצבע הדם ולכן אינו מעורר דאגה. אך אם נצפה דימום חזק ומוגבר יותר, יש לפנות לרופא לשם בירור הדימום וטיבו.

גירוד בעור וסימני מתיחה

בטן של היריון היא גדולה, עגולה ובולטת והיא ללא כל ספק אחד מסימני ההיכר של כל היריון. הבטן הגדלה, האגן המתרחב, השדיים המתמלאים, כל אלו מותחים את העור כמעט עד קצה גבול היכולת שלו. מתיחה זו עשויה ליצור אצל חלק מהנשים סימני מתיחה באזור הבטן, האגן או השדיים. סימני המתיחה הם תופעה מוכרת ומדוברת שניתן לקבל עליה מידע רב, התופעה הפחות מוכרת היא הגירוד בעור אשר מעיד על תחילת המתיחה. גירוד המופיע בעיקר באזור הבטן, האגן והשדיים. אם רוצים לנסות למנוע את הגירוד, וגם את המתיחה והסימנים, מומלץ להתחיל למרוח קרם לחות או שמן ייעודי כבר בתחילת ההיריון, מבלי להמתין אפילו עד שתצא החוצה הבטן כפי שקורה בסביבות שבוע 4.

התכווצות שרירים ברגל

עוד תופעה אשר קורית בעיקר במהלך שנת הלילה, היא התכווצות שרירי הרגל. התופעה הזו עשויה לכאוב במיוחד, בעיקר כיוון שהיא מופיעה באופן מפתיע במהלך השינה וללא כל סיבה הנראית לעין. לא נמצאה עדיין סיבה ברורה לתופעה ויש רופאים אשר מייחסים אותה למחסור במגנזיום בהיריון, אך יודעים לומר בוודאות כי היא אינה מזיקה ואינה מעידה על כל בעיה עמוקה אחרת. ניתן לנסות להקל על התופעה על־ידי שתייה מרובה, הנחת הרגליים על כרית במהלך השינה, צריכה של מזונות עתירי מגנזיום כגון בננה, אבוקדו, עלים ירוקים ועוד. אם בכל זאת השרירים שלכן עדיין מתכווצים אל דאגה – זה יחלוף לאחר הלידה.

גזים, גזים ועוד גזים

גזים אינם נושא שיחה פופולריים בשגרה ועל אחת כמה וכמה בזמן ההיריון, אך כדאי לדעת כי מערכת העיכול, כמו כל מערכת אחרת בגוף, חווה עומס הנובע מההיריון, דבר שמאט את פעולתה וגורם למזון להישאר זמן רב יותר בגוף. התוצאה של ההאטה הזו היא תחושת נפיחות וכובד בנוסף למשקל עצמו, וכן לגזים ונפיחות ברמה מוגברת. אל דאגה, גם כאן המערכת תחזור לפעולה תקינה לאחר הלידה.

לסיכום, כל היריון שונה מקודמו וכל אישה תחווה אותו באופן אחר מחברתה. התייעצות עם חברה טובה, אחות או רופאת הנשים הוא חשוב, חיוני ומשמעותי, אך לעיתים תופעות השוליים פחות מוכרות ולכן פחות מדוברות. ההיריון משפיע על כל מערכות הגוף ולכן תסמינים ותופעות יכולים להופיע ממערכות שונות וכדאי להכירן כדי להישאר רגועים ולא לחשוש מפניהם.