תקיפה, אילוסטרציה
תקיפה, אילוסטרציהצילום: iStock

ממצאים ראשוניים מסקר הביטחון האישי של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ"ס) לשנת 2022 שפורסמו היום (שלישי) מצביעים על כ-8.1% אחוז מקרב האוכלוסייה הכללית, 483.5 אלף איש, נפגע בשנה החולפת מעבירות מקוונות (באינטרנט).

הסקר מצביע בנוסף על כ-3.7% דיווח על אלימות או איום לאלימות מצד בן/בת הזוג, וכי רובן המוחלט של ההטרדות המיניות ואף עבירות המין אינן מדווחות כלל למשטרת ישראל. בנוסף נכתב כי נשים נפגעות מעבירות מיניות פי שש יותר מגברים.

בסקר נבדקו תחושת הביטחון האישי והיקף ההיפגעות מעבירות מסוגים שונים, בקרב האוכלוסייה הקבועה של מדינת ישראל, בגיל 20 ומעלה. נתוני הסקר נאספו מאוקטובר 2021 עד ספטמבר 2022. במהלכם נשאלו המרואיינים על היפגעותם מעבירות בשנה האחרונה.

הסקר מספק נתונים לפי חמישה סוגי עבירות כלפי הפרט: גנבה, אלימות או איום אלימות, הטרדה מינית, עבירת מין, עבירה מקוונת וכן נתונים על היפגעות משקי הבית מעבירות רכוש והיפגעות של ילדים ובני נוער במשק הבית. ממצאי הסקר מספקים גם נתונים על תחושת הביטחון האישי ועל היפגעות מעבירות איכות חיים שונות כמו היפגעות מרעש, בריונות בכביש, השחתת רכוש ציבורי (ונדליזם) בסביבת המגורים והיפגעות מעבירות זיוף.

בסקר נשאלו המשיבים אם חל שינוי בתחושת הביטחון האישי שלהם לעומת השנה הקודמת. אפשרויות המענה היו: חל שינוי לטובה, חל שינוי לרעה או לא חל שינוי כלל. באופן כללי, בקרב אוכלוסיית בני ה-20 ומעלה, נראה כי עבור מרבית האנשים לא חל שינוי בתחושת הביטחון האישי (76.5%), אצל 7.8% חל שינוי לטובה ואצל 15.8% חל שינוי לרעה.

בחלוקה לפי מחוז נראה כי בכל המחוזות שיעור אלו שציינו כי חל שינוי לרעה גבוה בפער משמעותי מאלו שציינו כי חל שינוי לטובה. מבין אלו שציינו כי חל שינוי לטובה – במחוז הצפון נמצא השיעור הגבוה ביותר ואילו במחוז תל אביב נמצא השיעור הנמוך ביותר (10.8% ו-6.4%, בהתאמה). מבין אלו שציינו כי חל שינוי לרעה – במחוז הדרום (18.9%) ובמחוז הצפון (18.2%) נמצאו השיעורים הגבוהים ביותר, ואילו באזור יהודה והשומרון נמצא השיעור הנמוך ביותר (11.8%).

בסקר שנערך מבין הערים הגדולות בישראל, שבהן יותר מ-200 אלף תושבים, הוצגו הנתונים הבאים: בבאר שבע נמצא השיעור הגבוה ביותר של בני 20 ומעלה שציינו כי חל שינוי לרעה (34.6%) בפער משמעותי משאר הערים הגדולות. מנגד, בפתח תקווה ובראשון לציון נמצא השיעור הנמוך ביותר של בני 20 ומעלה שציינו כי חל שינוי לרעה בתחושת הביטחון האישי בהשוואה לשנה הקודמת (10.6%).