הוועדה המיוחדת למאבק בשימוש בסמים ובאלכוהול בראשות ח"כ בועז ביסמוט מהליכוד דנה היום (ד') בנושא נהיגה תחת השפעת שימוש בסמים ושתית אלכוהול.
יו"ר הוועדה ביסמוט אמר, "התכנסנו לדון בנושא נהיגה תחת השפעת שימוש בסמים ואלכוהול, נוכח שיעור ההרוגים בתאונות דרכים. לצערנו הרב, ביום העצמאות נהרג תינוק בן שנה בתאונת דרכים קטלנית. אנו מחזקים את ידי המשפחה, מאחלים רפואה שלמה לפצועים ושולחים להם את תנחומינו הכנים''.
לדברי ביסמוט, בדיקות לאיתור סמים ואלכוהול בקרב נהגים הן כלים חיוניים ויעילים באכיפה והרתעה במאבק בתופעת הנהיגה תחת השפעת שימוש בסמים ובאלכוהול. ''אני מבקש לברר מהם סוגי הבדיקות שהמשטרה מבצעת, מספרם ומהימנותן, תוך שמירה על איזון בין המאבק בקטל בדרכים, לבין החובה לשמור על הפרטיות, וזכותו של אדם על גופו. וכן מה רמת האכיפה והענישה בתחום".
ח"כ בועז טופורובסקי (יש עתיד) אמר, ''יש לנו הרבה מה לעשות בנושא''. טופורובסקי הצר על כך שבטיחות בדרכים תמיד נשארת בסוף סדר העדיפויות. ''צריך למצות את הענישה. העומס בבתי המשפט גורם להסדרי טיעון ולעונשים קלים. נדרש פעולות חינוך והסברה, תוספת שופטים בבתי המשפט לתעבורה והוספת ניידות במשטרת התנועה. יש רק 250 ניידות תנועה בכל הארץ. נדרש טיפול הוליסטי ולא ישרא-בלוף. נהג צריך לדעת שבסיכוי סביר הוא ייתפס ובסיכוי סביר הוא ייענש בעונש ראוי. בתקופת מבצעי האכיפה המשמעותיים, הייתה ירידה דרסטית בתאונות, ואנשים לא העזו לעלות על רכב כשהם תחת השפעת אלכוהול''.
רמ"ד ייעוץ משפטי וחקיקה במשרד לביטחון לאומי סנ"צ סימונה זילבר, סיפרה: ''כ-2-3% מהתאונות שמתרחשות מידי שנה מתרחשות כתוצאה משימוש בסמים או אלכוהול. לדבריה, קיימת מגמת ירידה של 16% לעומת התקופה המקבילה אשתקד''.
לשאלת יו"ר הוועדה השיבה סנ"צ זילבר כי ברשות המשטרה ישנם 78 מכשירי ינשוף בפריסה ארצית של לא יותר מחצי שעת נסיעה מהבדיקה. זילבר לא ידעה להשיב כמה בדיקות נערכות בשנה. "אנחנו לא סופרים כמה בדיקות מבוצעות. אולם המשטרה משתמשת ב-55,000 פיות חד פעמיות בשנה לצורך ביצוע הבדיקה''. לשאלת ח"כ ח"כ בועז טופורובסקי מה עלות מכשיר ינשוף, השיבה סנ"צ זילבר ''המכשיר האחרון שרכשנו לפני כמה שנים עלה 35,000 ₪''.
בנוסף, אמרה סנ"צ זילבר, מבוצעות בדיקות באמצעות כ-800 מכשירי נשימונים, שהם מכשירי אינדיקציה ואינם מהווים ראיה לבית משפט. ''בהם נעשה שימוש בכ-450 אלף פיות חד פעמיות בשנה לצורך ביצוע הבדיקה".
עוד אמרה סנ"צ סימונה זילבר, ''אנחנו ממתינים מעל 20 שנה לתיקוני חקיקה של תקנות השכרות שמסדירות בדיקות דם ושתן. יש אנשים רבים שמשתמשים בקנביס רפואי בהיתר, אולם הם אינם יכולים לנהוג''. ח"כ טופורובסקי אמר: "כמרכז האופוזיציה אני מצהיר שאנחנו נתמוך בכל הצעת חוק שתסייע למיגור התופעה".
יו"ר הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים אבי נאור אמר כי ''לפחות 15% מהתאונות נגרמות כתוצאה משימוש בסמים או אלכוהול''. לדבריו, בדמם של 17% מההרוגים שהגיעו לבדיקת המכון לרפואה משפטית באבו כביר נמצא סמים או אלכוהול. נאור סבור כי יש צורך לערוך מיליון בדיקות בשנה. ''הבדיקות צריכות להיעשות באופן אקראי ברחבי הארץ. נהג שיודע שגם אם הוא ייתפס הוא יקבל עונש קל, זה מעקר את כל האכיפה''.
ד"ר יעל לוריא, מנהלת המרכז הארצי למידע בהרעלות, אמרה: ''אנחנו לא יכולים לדעת מה אחוז התאונות שנגרמות משימוש בסמים, מאחר ולא נערכות מספיק בדיקות. בלא מעט בתי חולים לא מבצעים בדיקות אלכוהול לפצועי תאונות דרכים. גם במקרים בהם נבדקים סמים, אנחנו בודקים מעט מאוד סוגי סמים אנחנו מתמודדים עם כמות אדירה של סוגי סמים. במידה רבה אנחנו מרמים את עצמנו. בארה"ב הכריזו על סוג סם כבעיה לאומית, ולנו אין מושג אם הסם נמצא בארץ''.
ליעד קייקוב, רכזת מדיניות ציבורית וקשרי ממשל בעמותת אור ירוק אמרה כי ''בכל שנה נפגעים 350 אנשים בתאונות כתוצאה משימוש בסמים או אלכוהול. בסקר שנערך, 40% העידו שהם נהגו לאחר שתית אלכוהול''. לדבריה, צעירים מעורבים ב-46% תאונות יותר מכלל הנהגים.
יו"ר הוועדה ח"כ בועז ביסמוט אמר בתום הדיון, ''אנחנו עוסקים בחיי אדם ונדרש מאיתנו אפס סבלנות לנושא''.