על ההתמודדות הבלתי פוסקת עם תופעת האנטישמיות הגואה בעולם שוחחנו עם שניים ממשתתפי כינוס הועדה המתמדת ובית הדין הגדול של 'ועידת רבני אירופה' בורשה, הרב אביחי אפל, סגן נשיא ועידת רבני אירופה, רבה של פרנקפורט ויו"ר רבני גרמניה, והרב מרדכי באלה, הרב הצבאי הראשי של גרמניה, רבה של לייפציג.
הרב אפל קובע בצער כי התקופה הנוכחית גדושה באנטישמיות בשל המציאות הכלכלית והמלחמות בעולם. "הקהילה היהודית מתמודדת עם זה בכמה רמות. ראשית, ברמה הפוליטית, אנחנו בקשר מתמיד עם הפוליטיקאים והמפלגות השונות כדי לייצר הסברה והבנה שאכן קיימת אנטישמיות וקיימת בעיה ביחס ליהודים ולישראל. במקביל, הפעילות מול המשטרה ורשויות החוק שעובדים איתנו בנושא הזה והדבר החשוב ביותר הוא תודעה וחינוך. אנחנו פועלים לכך שכל בחור ובחורה יגיעו לביקור בבית כנסת, יכירו את היהודים והיהדות ומתוך ההסברה תפחת האנטישמיות".
הרב באלה מוסיף ואומר כי קיימת חשיבות רבה בעצם ההכרה של הזירה הפוליטית בקיומה הבעייתי של האנטישמיות. באשר לנוכחותה של אנטישמיות בצבא הגרמני אומר הרב באלה כי "בכל מדינות שבהם יש צבא חופשי, בדרך כלל הפונים לימין הם שמגיעים לצבא". המשמעות היא שבתוך הצבא קיימת כמעט כהכרח גם תופעה של אנטישמיות ברמות שונות.
"אנחנו מתמודדים עם זה כשאנחנו מכירים בקיומה של הבעיה", אומר הרב באלה ומציין כי ההתמודדות והמאבק בתופעה כרוכים בהיכרות ההדדית בין הקהילות על מנת שהאוכלוסייה הכללית תכיר את הקהילות היהודיות. "כרבנות צבאית אנחנו לא נמצאים שם כדי להילחם באנטישמיות. התפקיד שלנו הוא לעזור לכל החיילים שפונים אלינו, אבל עצם העובדה שאנחנו שם ומדברים עם החיילים זה מביא להכרה. אנחנו לפעמים הפנים הראשונים של יהדות שאזרחי גרמניה פוגשים וזו אחריות גדולה. אנחנו צריכים לעשות כדי לקדש שם שמים".
הרב אפל מציין בדבריו כי "האתגר הגדול ביותר שלנו היום הוא אתגר החינוך ושמירת הזהות היהודית. בני הנוער, הצעירים והסטודנטים מציבים סימן שאלה לגבי הזהות שלהם. לא ברורה להם משמעות הזהות היהודית לחיים שלהם, האם היא משמעותית או לא, חלק גדול לא יודעים הרבה מעבר לידיעה בגדול שהם יהודים. לכן התפקיד הראשוני והמשמעותי שיש לנו הוא עיסוק בחינוך בכל הרמות. לפעמים זה לימוד קבוע ולפעמים זה שני מפגשים בשנה, ובלבד שתהיה לנו נקודת מגע שתזכיר לו שהוא יהודי ושיש לכך משמעות בחייו".