גינה את התערבותו של ביידן בוויכוח הפנים־ישראלי. דה־סנטיס בביקורו בישראל
גינה את התערבותו של ביידן בוויכוח הפנים־ישראלי. דה־סנטיס בביקורו בישראלצילום: יונתן זינדל, פלאש 90

מושל פלורידה, רון דה־סנטיס, הצפוי להודיע בקרוב באופן רשמי על התמודדותו לראשות המפלגה הרפובליקנית, ביקר באחרונה בישראל ונשא הצהרות פרו־ישראליות משמעותיות מאוד. המועמד, שנחשב לבולט ביותר במפלגה הרפובליקנית, מתכונן בימים אלה לאחד הקרבות הקשים שלו בתוך המפלגה, מול האיש שהחדיר לתודעה את המינוח "פייק ניוז" ולא בחל בשום האשמות מול יריביו כשהתמודד לנשיאות ואף זכה בה לקדנציה אחת: הנשיא לשעבר דונלד טראמפ.

בביקורו כאן הציג מושל פלורידה עמדות פרו־ישראליות מובהקות. על רקע התנהלות ממשל ביידן ביחס לרפורמה המשפטית בישראל אמר דה־סנטיס: "המשימה שלנו היא לעמוד לצד ישראל ולסייע לה לשמור על ביטחונה, לשמור על יתרונה האיכותי, לספק לה תקציב לכיפת ברזל ולוודא שהשגרירות תמיד תהיה בירושלים. עלינו לאפשר לישראל לבחור לבד את דרכה הדמוקרטית. היא מספיק חכמה כדי לבחור את דרכה. ישראל היא מבצר גדול של דמוקרטיה".

הוא הזכיר את מאמציו לדחוף להכרה בירושלים כבירת ישראל ואמר כי "זה היה רגע השיא של התקופה שלי בקונגרס". בסוגיה האיראנית הביע גם כן עמדות שתואמות את אלה של ישראל: "לנו ולישראל יש אותם אויבים. נשק גרעיני יהיה סכנה שלא נראתה כמוה באזור, זהו איום על ישראל ועל אמריקה. כחבר קונגרס, אמרתי שהסכם הגרעין רק יחזק את איראן, וזה מה שקרה. זרמו אליהם מיליארדי דולרים, והם השתמשו בהם כדי לממן טרור. הסכם הגרעין נכשל. צריך ללמוד מזה שאסור לחזק את איראן, אלא להטיל עליה את האחריות, וזה מה שארצות הברית צריכה לעשות".

טראמפ 2.0

רונלד דה־סנטיס, בסך הכול בן 44, משמש כבר קדנציה שנייה כמושל פלורידה, ולפני כן שימש כנציג המחוז השישי של המדינה בקונגרס האמריקני. הוא שירת במארינס האמריקני וזכה במספר אותות צבאיים במהלך שירותו, ומשם עבר ישירות לעולם הפוליטי בשורות המפלגה הרפובליקנית.

רותם אורג, עורך הבלוג 'וושינגטון אקספרס' ומייסד הברית הישראלית־דמוקרטית, טוען שייתכן מאוד שמה שמייחד את דה־סנטיס הוא היכולת לדבר לציבורים רחבים ושונים, שהתבטאה דווקא בבחירות האחרונות לתפקיד מושל פלורידה.

"הוא יצא חזק מאוד מבחירות האמצע. בעוד המועמדים של טראמפ התרסקו במדינות השונות, דה־סנטיס לא רק ניצח בענק בפלורידה (ב־2018 נבחר למושל בהפרש של כאחוז וב־2022 בהפרש של כ־20 אחוזים), אלא גבר על יריבו בכל קטגוריה שאפשר לחשוב עליה, ובעיקר אלו שבדרך כלל הדמוקרטים מנצחים בהן: היספאנים, נשים צעירות, צעירים לבנים - כל אלה הלכו עם דה־סנטיס, והוא הוכיח שהוא יודע לפנות לציבורים הרבה יותר רחבים. בזמן שטראמפ מבריח מצביעים מתנדנדים, נראה שדה־סנטיס ניחן ביכולת למצוא את הדרך אליהם ולמשוך אותם אליו".

נראה שדווקא בימים אלה הוא קצת מקצין התבטאויות באופן מכוון. זה עלול לפגוע בו?

"בדינמיקה של פריימריז, כל צד שובר לשוליים האידיאולוגיים שלו, ובמקרה של דה־סנטיס זו תופעה מעניינת: כשהוא התחיל את הקריירה שלו בבית הנבחרים הוא היה מזוהה עם ארגונים שעסקו בנושאים כמו מינימום התערבות של המדינה במשק, והיום הוא מאמץ עמדות קצת יותר פופוליסטיות, שיש בהן אלמנט של התערבות המדינה בשוק. הוא אמר בין היתר לאחרונה: 'כרפובליקנים לא נפגע בביטוח הלאומי', וזו מדיניות של שמאל באופן יחסי.

"דה־סנטיס הבין היכן מרוחה החמאה במפלגה הרפובליקנית – אג'נדות שמרניות בנושאים חברתיים כמו להט"ב והפלות, אך גמישות בכל מה שקשור ליחסי מדינה ומשק, בדומה מעט לדונלד טראמפ".

ועדיין לפי הסקרים טראמפ מוביל בפער של יותר מעשרה אחוזים על דה־סנטיס, ובחלק מהסקרים אף יותר.

"דה־סנטיס מרים את עצמו מול טראמפ, וגם זה מהלך לא פשוט. הוא עושה את זה דווקא כי בהרבה מאוד מובנים הוא סוג של טראמפ משודרג, מעין 'טראמפ 2.0' – הפופוליזם והכריזמה מצד אחד, אבל עם תחכום ומינימום של הבנה פוליטית שהיו חסרים לנשיא לשעבר.

"במקביל אנחנו רואים תהליך הפוך: אנחנו רואים שטראמפ מתחזק בסקרים ודה־סנטיס יורד, כמובן בתיאוריה, כי הוא טרם הכריז רשמית על מועמדותו. יש תורמים שמבקשים ממנו לחשב מחדש את מסלול הקמפיין, יש תורמים אחרים שמתלבטים אם נכון להשקיע בו, כך שיכול להיות שהוא לא תכנן את הקמפיין שלו מספיק טוב. אם הוא חשב שהוא ימשיך ליהנות מההצלחה בקמפיין בבחירות האמצע וטראמפ ייחלש – זה לא עבד".

זה גם שלב מוקדם מאוד של הקמפיין.

"אכן, אנחנו יחסית בשלב מוקדם מאוד. ראשית, כמו שאמרנו, דה־סנטיס עוד לא הכריז על מועמדות, אבל צפוי לעשות זאת בשבועות הקרובים על פי כל ההערכות. תמונת הפריימריז עוד בכלל לא ברורה, ומן הסתם יהיו מועמדים נוספים שיכריזו על התמודדות.

"העימות הראשון בין המועמדים עתיד להתקיים באוגוסט, וכבר עכשיו מתנהל דיון על איך הוא יתנהל – מה יהיו הסטנדרטים להשתתפות (אחוזי תמיכה מסוימים וכדומה) ומי ישתתף. טראמפ אמר למקורביו שהוא שוקל שלא לקחת חלק בעימותים, כי מבחינתו הוא 'לוקח את הבחירות בהליכה', ובעצם למה לו להשתתף בעימות שיכול לפגוע בו".

אי־השתתפות של טראמפ בעימותים יכולה לשחק לידיים של דה־סנטיס?

"כן, תלוי מאוד איך זה יוצג ואיך הציבור יבין זאת. דה־סנטיס יוכל לטעון שטראמפ מפחד לענות תשובות אמיתיות, וזה עשוי לעבוד לטובתו.

"לצד זה, יש עוד תופעה: נראה שככל שהעניינים המשפטיים של טראמפ הולכים ולוחצים עליו, הפופולריות שלו גוברת. כך שבמובן הזה, אולי המודל של אדם שמזכיר את טראמפ אבל נטול כל ענייני השחיתות ומחושב יותר – יכול לעבוד דווקא לרעתו של מושל פלורידה".

דה-סנטיס בולט יותר מאחרים מבחינת תמיכתו בישראל?

"בקרב המועמדים שכרגע על הפרק, אני לא מוצא הבדלים לגבי התמיכה שלהם בישראל. ברטוריקה הם מתחרים ביניהם מי הכי ידידותי לישראל, אבל קשה למצוא הבדלים באופן המעשי", מחדד אורג. "צריך לשאול אילו משמעויות יהיו לבחירה של דה־סנטיס ליחסים עם ישראל, ולא בהקשרים של מדיניות.

"אני אסביר את זה דווקא בדוגמאות מהיריבים שלו. כשטראמפ היה נשיא, מערכת היחסים האישית בינו ובין נתניהו הייתה חמה וקרובה, ואפילו דיברו על קווי דמיון ביניהם. יש לזה יתרונות וחסרונות, כי אם נתניהו מזכיר את טראמפ, שאותו הדמוקרטים מתעבים - מה זה אומר בעיניהם על ישראל?

"לעומת זאת, ניקי היילי הרבה יותר ממלכתית ומעונבת, גם ברטוריקה וגם בסגנון. אני מאמין שהברית בין מי שיהיה ראש ממשלה בעתיד ובין הנשיאה היילי אם וכאשר תכהן, תהיה חזקה, אבל לא תהיה 'אצבע בעין' כמו שהיחסים בין נתניהו לטראמפ הובנו אצל הדמוקרטים. השאלה היא היכן נופל דה־סנטיס בין שני הקצוות האלה ואיך זה ייראה בפועל".

מעניין לציין שבמהלך ביקורו של דה־סנטיס כאן הוא פגש בראש הממשלה, בנשיא המדינה ובידידו חבר הכנסת דני דנון, שאף פרסם תמונה וציוץ בטוויטר בעקבות המפגש. נתניהו דווקא הקפיד שלא לפרסם תמונה שלו עם מושל פלורידה, למרות שהפגישה ביניהם הייתה ארוכה. גם הודעה לעיתונות, כפי שמקובל בביקורים מסוג זה, לא יצאה לתקשורת. דה־סנטיס, מנגד, דווקא פרסם תמונה של המפגש ביניהם תחת הכותרת: "תמיד כיף לראות את ראש הממשלה נתניהו".

אין ספק שדה־סנטיס נחשב מבחינת ראש הממשלה למועמד טוב מאוד, אבל הוא מעדיף בשלב הזה שלא להיראות בפומבי עם אף מועמד מכמה סיבות: ראשית, כדי שלא להרגיז מועמדים רפובליקנים אחרים, ובראשם דונלד טראמפ חם המזג. שנית, בשל חשש שהדבר ייראה כהתערבות פוליטית בעניינים פנימיים של ארצות הברית בזמן ממשל דמוקרטי, שאליו מנסה נתניהו להתקרב ככל יכולתו.

גורם ישראלי בכיר שמכיר היטב את דה־סנטיס מספר בשיחה עם 'בשבע' כי "מדובר באדם צעיר מאוד, בעל אמביציה גדולה מאוד. הוא הוכיח את יכולתו לפנות למגוון רחב של ציבורים וביסס מאוד את מנהיגותו עם ההישג בבחירות ב־2022. היו לו לאחרונה כמה אירועים שבהם הוא שבר ימינה כדי לכוון לבייס של תומכי טראמפ. האסטרטגיה שלו היא לשבור ימינה כדי לזכות בבחירות הפנימיות, ואז לחזור לכיוון המרכז הימני".

בישראל מרגישים שהוא יכול לגבור על דונלד טראמפ?

"הוא מועמד רציני מאוד. בארצות הברית העניין של הכסף משחק תפקיד חשוב, ודה־סנטיס מתחיל עם פער גדול מאוד לטובתו לעומת רוב המועמדים אחרים. אין ספק שיהיה כאן קרב מעניין שיכלול הרבה מאוד הטלת רפש. עם זאת, טראמפ הוא עדיין המועמד החזק ומחזיק גדודים של תומכים, ואי אפשר לזלזל בכך".

מבחינת התמיכה בישראל, הוא עדיף על מועמדים אחרים?

"מבחינת ישראל מדובר בידיד אמת. המעגל שלו מורכב מהרבה אוהדי ישראל, וצריך לציין שהוא בנה את הקריירה שלו על תומכי ישראל הרבים בפלורידה. הוא גם היה מאוד פעיל בנושא של העברת השגרירות ולחץ על טראמפ לבצע את זה כששימש חבר בקונגרס".

עתידו לפניו

הביקור בישראל היה כבר חלק מהקמפיין, למרות שהוא טרם יצא לדרך באופן רשמי. יושב ראש המפלגה הרפובליקנית בישראל, עורך הדין מארק צל, אומר כי "דה־סנטיס שם דגש על ישראל כי זה חשוב לבוחרי המפלגה, שהם פרו־ישראלים. זה לא הביקור הראשון שלו, הוא ביקר בארץ כמה פעמים גם כציר בקונגרס וגם בתחילת כהונתו כמושל פלורידה. הוא אחד התומכים החזקים ביותר בישראל".

עם זאת, לדעת צל, תמונת ההתמודדות בינו ובין טראמפ מורכבת מאוד. "לפי שעה טראמפ מוביל בפער משמעותי על כל המתחרים מולו, אך מוקדם להכריע בשלב זה, בין השאר משום שלא כל המועמדים הפוטנציאליים הכריזו רשמית על התמודדותם, ובשל התסבוכת המשפטית שטראמפ מצוי בה, שעשויה לפגוע בסיכוייו להיבחר שוב לנשיאות, גם אם ינצח בבחירות להנהגת המפלגה".

הוא מוסיף כי "השאלה היא אם טראמפ יוכל להתגבר על החסרונות שלו בקרב ציבור המצביעים הזה. טראמפ מוביל בשלב הזה, ויש לו תמיכה רבה דווקא בגלל הניסיונות של הממשל להוריד אותו מהמרוץ באמצעות החקירות והמשפטים".

להערכתו של עורך הדין צל, גם תמיכה נרחבת מאוד בהתמודדות על הנהגת המפלגה אינה מבטיחה לטראמפ שייבחר, כי בסופו של דבר המחשבה היא לא רק על מי יכול להנהיג טוב, אלא בעיקר מי יכול לנצח בבחירות לנשיאות בסוף השנה הבאה ולהחזיר את השלטון לידי הרפובליקנים. "העימות הציבורי בתוך המפלגה יהיה סביב השאלה מי מסוגל לזכות בבחירות בנובמבר 2024. זה כל הסיפור", מבהיר צל.

המרוץ לראשות המפלגה הרפובליקנית עוד פתוח לגמרי. ניקי היילי ודונלד טראמפ הם המועמדים המשמעותיים היחידים שהכריזו על התמודדות, ודה־סנטיס צפוי להצטרף אליהם. בעוד הסקרים לא נוטים חסד גדול להיילי וממקמים אותה נמוך מאוד בשלב הנוכחי, מקורביו של דה־סנטיס אמרו באחרונה שהוא יכול, בעבודה קשה ומאומצת, לסגור את הפער מטראמפ ולהגיע לישורת האחרונה כמועמד מוביל עם תמיכה רפובליקנית נרחבת.

לדה־סנטיס יש יתרון אחד על טראמפ שאיש אינו יכול לקחת ממנו: טראמפ יודע שהפסד שלו בהתמודדות הנוכחית יחתום סופית את הקריירה הפוליטית שלו. דה־סנטיס, לעומת זאת, אף שהוא חותר לניצחון, יכול גם להפסיד ולהיערך על הקווים להתמודדות הבאה. בינו ובין טראמפ מפרידות 32 שנים – אך כשטראמפ עוד היה עמוק בעסקים, דה־סנטיס כבר היה חבר קונגרס. הרפובליקנים יידרשו, בסופו של דבר, למצוא את מי שיכול לקחת אותם לניצחון מול הדמוקרטים – ניצחון שנראה אפשרי כרגע, כשנה וחצי לפני הבחירות, כשהנשיא ביידן נמצא בעמדת חולשה מובהקת פנים־אמריקנית, וכך גם מפלגתו. האם דה־סנטיס הוא זה שיוכל להחזיר לרפובליקנים את הנשיאות? קשה לקבוע, אבל אין ספק שמושל פלורידה נכנס למגרש של הגדולים עם הצהרה ברורה אחת: אני כאן כדי להישאר.

***