מדי שנה מקפידים גורמים שונים להתריע ולהזהיר לקראת ל"ג בעומר מסכנותיהן של המדורות, ואכן מדי שנה נרשמים במוקדי החירום ובבתי החולים לא מעט נפגעים.
על האחראים למדורות ולפגיעות, אם היו, שוחחנו עם עו"ד ענת קאופמן, יו"ר הוועדה לביטוח לאומי בלשכת עורכי הדין.
"השאלה היא מי יזם את אותה מדורה", אומרת עו"ד קאופמן. "אם זה משהו פרטי של אדם פרטי, אין למי לפנות, אבל רוב המדורות מתקיימות על ידי תנועות נוער, קהילה, בית ספר, עירייה, מועצה וכו', ואם אירע נזק במדורה כזו האחריות בגדול תהיה על הגורם שארגן".
עו זאת מדגישה קאופמן כי "האחריות היא לא מוחלטת, כי עולה השאלה למה זה קרה. האם ילד נכווה או נפגע מעשן או נפץ, האם זה קרה בעקבות רשלנות מהגורם המארגן שלא גידר, לא הזהיר, לא הרחיק ולא מנע, ואז זו תהיה אחריותו. אם הצעדים נעשו ובכל זאת הדבר קרה, יש כאן העברת נטל האחריות שמתחיל באחריות הגורם המארגן להוכיח שלא הייתה רשלנות".
קאופמן מעירה כי קשה מאוד להוכיח שהנפגע ביצע רשלנות תורמת משמעותית לאירוע ולכן הסיכוי שהאחריות תועבר לנפגע עצמו רחוקה באופן יחסי. "אנשים שמארגנים מדורות צריכים לוודא שהם עומדים בכל הכללים וגם שיש להם ביטוח כי מדובר בדבר מסוכן וילדים נוטים להשתובב. צריך לוודא שיש מבוגרים ושומרים. אנחנו לא רוצים להשבית שמחות ולחרב מסורות, אבל צריך לעמוד בתנאים".
"כשיש גורם מארגן, לרוב יהיה לו קשה להתנער מאחריות", אומרת קאופמן ומוסיפה תזכורת בדבר ביטוח תאונות תלמידים הרלוונטי כמעט לכל הילדים מגיל שלוש ומעלה במסגרות החינוך. הביטוח רלוונטי לאורך 24 שעות גם לאירועים שאינם קשורים לבית הספר, "ואם נגרם נזק אפשר לפנות לביטוח תאונות ולקבל פיצוי, אם כי מדובר בפיצוי יחסית נמוך ורלוונטי רק לנכות שנשארת לצמיתות ולא רק לצלקת".
ביטוח התאונות הוא מעין ביטוח פרטי שנעשה דרך בית הספר אבל הוא נגבה על ידי הרשות המקומית. הפיצוי בביטוח זה משולם ללא קשר לאחריות על הנזק אך גובה הפיצוי נמוך ויכול להגיע לכל היותר לארבע מאות אלף שקלים לנכות מלאה, כלומר שאם מדובר בעשרה אחוזי נכות סכום הפיצוי מביטוח זה לא יעלה על ארבעים אלף שקלים. לבד מסכום זה תביעה של הגורם האחראי באופן ממשי לאירוע יכולה להניב פיצוי בגובה גדול הרבה יותר, שכן מדובר בפיצוי שנקבע על פי כלל הפגיעות וההשלכות הנלוות לפגיעה, ימי השבתה של הילד וההורים ועוד ועוד.
על מנת לפתוח בהליך קבלת הפיצוי, אומרת קאופמן, יש לדאוג לתיעוד של הפגיעה, לצלם ובצע איסוף נתונים ומסמכים מקיף שנכון ורצוי לבצע אותו בהדרכת ובסיוע עורך דין. הדברים יכולים להגיע למצלמות אבטחה מסביב למקום ועוד.
באשר לאחריות הרשות המקומית, אומרת קאופמן כי אחריות זו נכבדת בכל הנוגע למה שמתבצע בשטחים הציבוריים שבאחריותה של הרשות "ויתכן שעירייה תהיה אחראית על שהיא לא מנעה ולא הזהירה כשראתה התארגנות למדורה, אם יש שדה קוצים שבתוכו מדורה או שמדובר בשרב ולא היו אזהרות הדברים יכולים להגיע לפתחה של הרשות המקומית".