לתושבי טנא עומרים שבהר חברון נמאס לספוג את האבק, את הרעש ואת תנועת המשאיות שכרוכים בפעילותן של שתי מחצבות הסמוכות לישוב והבוקר הם יצאו להפגנה. אלעזר כהן, תושב הישוב וממארגני ההפגנה, מספר.
"אנחנו סובלים כבר תקופה ארוכה משתי המחצבות האלה שפוגעות בשגרת היומיום. אתמול בארבע לפנות בוקר התעוררנו לקול צפירות של משאיות, זה מעיר את הילדים ופוגע בשגרת היומיום. אנחנו בתקופה של עליה בפגיעה בנו אחרי שבחורף יש ירידה כי הגשם מוריד את כמות האבק ויש ירידה בתפוקת המחצבות", אומר כהן.
מדובר בשתי מחצבות שלדבריו אמנם קיימות מזה מספר שנים אך בתקופה האחרונה הן "התפתחו והפכו למפלצת". מדובר במחצבות בבעלות ישראלית והפעילות בהן לאורך היממה פוגעת הן בזיהום האוויר החמור העולה מהן, והן בשל "האבק ומפעל האספלט שהוקם בצורה לא חוקית במחצבה", וזאת לבד מצפירות של המשאיות הנושאות את תוצרת המחצבות ו"נסיעה על כביש מסוכן מאוד עם מאות משאיות שנוסעות מולנו במהירות ובצורה מאוד מסוכנת".
"אין גוף שלוקח אחריות על הדבר הזה ברצינות למרות התלונות, לא עוצרים לבדוק אם מה שקורה כאן תקין", אומר כהן ומספר על בדיקות זיהום אוויר שהוכיחו את הרמה המסוכנת והמזהמת של האוויר, וזאת על אף שמכשיר הבדיקה לא הוצב בקו הבתים הראשון מול המחצבה. "מנקים את השולחן במרפסת ביום שישי בצהרים ובשבת בבוקר יש שכבת אבק שמבהירה שמדובר בחריגה. זה מקשה על הנשימה, מפריע ומלכלך".
באשר לפניותיהם עד כה של התושבים הוא מוסיף: "כבר שנתיים אנחנו מדברים על התעצמות המחצבות והגידול בתפוקה ובכמות המשאיות. המועצה היא שנותנת את הרישוי ופעם אחר פעם היא נותנת את הרישוי בלי לבדוק מה ההשפעה של העסקים האלה על התושבים. הזכויות שלנו נפגעות והגוף שאחראי עלינו נותן לכך אישור".
עוד הוא מוסיף כי באחת המחצבות, מחצבת אורון, "יש מגרסה, שהיא מפעל ענק שגורס אבנים ועושה הרבה רעש במרחק של כקילומטר מהישוב. תאר לך רעש של טחינת סלעים לאורך הלילה מעבר לפיצוצים. המגרסה נבנתה מעבר לקו כחול ואין אכיפה. אנחנו לא חשובים".
כאמור, התושבים יצאו הבוקר למחאה בפתח המחצבה ומנעו את תנועת המשאיות. "אם אנחנו נפגעים נעצור את פעולת המחצבה. לא נכיל את הפגיעה באיכות החיים שלנו. עיקר הפניה היא מעבר למנהל האזרחי, למועצה שלא יתכן שהיא מעדיפה בתי עסק על פני התושבים", הוא אומר ומספר עוד: "הבוקר פגשנו את מנהל התפעול של מחצבת אורון והוא הבין לליבנו. כשמדברים בהיגיון עם אנשי המחצבה הם מבינים, אבל זה לא עובר למקבלי ההחלטות במחצבה ובמועצה".
לפניית ערוץ 7 הגיבה דוברות מועצת הר חברון: "אנו בהחלט מבינים את הבקשה המוצדקת של התושבים לנשום אוויר נקי. המועצה נמצאת בקשר רציף ומתמיד עם תושבי טנא עומרים לאורך תקופה ארוכה ובה היא משקפת בשקיפות מלאה את הפעולות שהיא עושה לטובת כך".
במועצה פורטים את המענה לטענות התושבים אחת לאחת: "חשוב להדגיש כי: 1. אישור הכרייה למחצבות ניתן ע"י המנהל האזרחי ישירות לבעלי המחצבה. 2. רישיון העסק להפעלת המחצבות ניתן על ידי היחידה לרישוי עסקים על פי חוק. בעלי המחצבות הגישו את כלל המסמכים הנדרשים, שנבדקו שוב בקפידה רבה, ונמצאו ראויים לקבלת הרישיון. 3. בהתאם לתנאי הרישיון המועצה מעסיקה פקח איכות סביבה ורישוי עסקים המבצע בדיקות סדורות על פי תכנית העבודה ופועל בהתאם לתקנות האכיפה. 4. עיקר הבעיה המוצדקת שהנכם מעלים – צפירות, אבק מפעילות חציבה והמגרסה, קשורים לתחומי האכיפה של המנהל האזרחי והמשטרה"
"א. צפירות – אנו במועצה נמצאים בקשר רציף עם גורמי המשטרה ביחס לאכיפה בתחום. ואכן, מפעם לפעם נעשות פעולות אכיפה בכביש ע"י המשטרה. ב. אבק וזיהום האוויר –לצערנו חוק אוויר נקי לא חל ביהודה ושומרון. המועצה לוחצת כל העת על האלוף ועל המנהל האזרחי לקדם צו אלוף מתאים שיכיל את החוק שעימו ניתן יהיה לבצע פיקוח ואכיפה ולשפר את איכות האוויר באזור. יחד עם זאת, העברנו דרישה למשרד להגנת הסביבה (היח' לרישוי עסקים ותעשיות) להכיל תקנות חוק אוויר נקי כחלק מתקנות רישוי העסקים ביו"ש ) וזאת למרות שאין חוק (על מנת שהמועצה תוכל לאכוף אוויר נקי דרך תקנות רישוי עסקים). ג. פעילות המגרסה – פעילות זו מבוצעת לצערנו מחוץ לקו כחול והמועצה פועלת מול המנהל האזרחי על מנת שיאכפו את סמכותם בפעילות זו".
עוד מציינים במועצה כי "היועץ המשפטי של המועצה, יחד עם הנהלת המועצה בוחנת אפשרויות נוספות בכדי לאכוף את המפגעים. המועצה פעלה, פועלת, ותמשיך לפעול על מנת לאפשר לתושבי ההר לקיים חיים ואיכות חיים כפי שמקובל בכל מקום בארץ ותמשיך לפעול מול הנהגת היישוב בשקיפות ובשותפות מלאה".
כהן מצידו משיב ואומר כי הדברים שמעלה המועצה בתגובה נכונים "אבל בסוף אנחנו מצפים לקבל מהמועצה שלנו כגוף מוניציפאלי יותר תמיכה מאשר להגיד שזה באחריות המינהל האזרחי. ב-28 לחודש תתקיים ישיבה משותפת של המועצה והמינהל לחידוש רישיון המחצבות, שיעמדו כנציגים שלנו ויאמרו שהם לא מאשרים כל עוד תושבי המועצה נפגעים בצורה יומיומית".