דביר דמרי
דביר דמריצילום: ערוץ 7

בחופש האחרון נפגשנו, מספר משפחות, למנגל. בין הבירה לעָשָׁן דיברנו על השקעות נדל"ן בארה"ב. רובי, אחד החברים, שאל אותי על פרויקט ב־mid-west שבו השקיע יחד עם חברה גדולה שלאחרונה פשטה רגל.

הכרתי את העסקה ואת המעורבים בדבר ואמרתי לו שאני חושש שהוא הפסיד את כל הכסף שהשקיע, ושלמרות הנטייה האנושית להיאחז בתקווה- לא כדאי לו לשכור עורך דין ולתבוע את החברה, שכן היא מזמן כבר לא קיימת, ומבנה החוזים שלה הוא כזה שלא יצא לו כלום.

אחרי כמה דקות שאלתי אותו, "רובי, איך הגעת להשקעה הזאת?".

רובי הוא מהנדס תוכנה באינטל. ידעתי שהוא עסוק בשנים האחרונות בפרויקט גדול, והדבר האחרון שיש לו הוא זמן לבחון השקעות ולהכיר את התחום מקרוב. "הצטבר אצלי סכום כסף, וחשבתי שכדאי לעבוד איתו", סיפר רובי, והמשיך עם הסיפור שכמוהו שמעתי מאות פעמים – "חבר מהעבודה שאני סומך עליו הציע לי להשקיע אצל חבר של בן־דוד שלו. מדובר ביזם ותיק עם הרבה ניסיון והצלחות. לא היה לי הרבה זמן, כי הגיוס להשקעה החלומית הסתיים כעבור יומיים. חתמתי מהר והעברתי כסף".

הסיפור של רובי נפוץ מאוד. יותר מדי השקעות פוגשות אנשים לפני שהם מחפשים אותן, ויותר מדי אנשים מפסידים כסף בהשקעות קרובות שהתגלגלו אליהם על ידי בני משפחה או חבר 'תותח'.

זוכרים את הסיפור על דוד שלי, איתן? ככה הסיפור מתחיל הרבה פעמים: הפוך. מהכיוון הלא־נכון. אנחנו מחליפים רכב כי יש מבצע, לא כי החלטנו מראש להחליף רכב בכל שלוש שנים. פעמים רבות קנינו מוצר לבית כי היה במבצע או כי השכן הזמין, ולא כי החלטנו שאנחנו צריכים את זה.

כל עוד מדובר על מוצר צריכה חצי מיותר או על רכב זה לא נורא כל כך, אבל כשמדובר על תכנון פיננסי והחלטה על ההשקעה הבאה – השקעה בלי אסטרטגיה מסודרת כמעט תמיד תיגמר לא טוב. או, אם להיות מעט פחות דרמטי – ההשקעה תסתיים הרחק מהציפיות שלנו, כי הציפיות שלנו התחילו מאמצע הסיפור ולא מההתחלה.

ההתחלה הייתה בהיכרות עם הכסף שלנו ועם המצב הפיננסי, והשלב הבא הוא להגדיר יעדים פרקטיים.
חִשבו על זה. משפחה המשתכרת קצת מעל הממוצע יכולה בתהליך ארוך, מדויק ואיטי לבנות תיק נכסים בשווי עשרים מיליון ש"ח. כן. אני מכיר אנשים רבים שעשו ועושים את זה.

בין השאר הם רכשו מקבץ דירות והשקעות שיניבו הכנסות פסיביות ויאפשרו להזדקן בכבוד. כל מה שצריך הוא לבצע 4–5 עסקאות מעולות כדי לייצר עתיד כלכלי יציב. בתקופת חיים של כארבעים שנה (בין הגילים 20–60) זה אומר לבצע עסקה פעם בעשור.

עשר שנים הן הרבה זמן. פירוש הדבר שלפני כל השקעה יש לנו כמה שנים לבחון מה יהיה הצעד הבא וכיצד נגיע אליו הכי טוב שאפשר. בינתיים – נלמד, נתעניין, נרחיב אופקים. נחיה 'אווירה' של השקעות. לא בתדירות יומיומית אם זה פחות מעניין אותנו, אך לא נזניח את ההיכרות עם התחום שבחרנו לעצמנו.

נעקוב אחרי מגמות כלליות ונדאג שמספר הטלפון שלנו יהיה אצל אנשים שיכולים להביא הזדמנויות. אם אנחנו בנדל"ן, למשל, נוודא שהמתווכים ואנשי ההשקעות מכירים את המספר שלנו ויתקשרו אלינו אם יש משהו מעניין שמתאים בול ליעדים שהצבנו.

זהו פרק מתוך הספר "יותר נדל"ן משכל", ספרו של דביר דמרי, יזם נדל"ן ובעל קרנות השקעה בנדל"ן. בספר תפגשו סיפורים על אנשים עם משכורת נמוכה ונכסים מניבים בשווי מליוני שקלים. תראו דוגמאות לתכנון פיננסי מותאם לצרכים שלכם, תשמעו את כל הסודות מהצד השני של השולחן, ותלמדו לא רק מאיפה משיגים את הכסף, אלא גם איך גורמים לו לעבוד בשבילכם בלי לאבד אותו.