מתארי הלחימה במאה ה-21 משתנים ללא היכר עם השנים. אך לפני שנים ספורות מערכות ההגנה אווירית של מדינת ישראל פרצו דרך "כיפת ברזל" ומערכת "חץ".
מדובר בשתי מערכות שהשימוש בהן רלוונטי להפחתת פגיעה משמעותית באזורי אוכלוסייה עירוניים וכפריים, וההוכחה לכך ביתר שאת מאז עליית חמאס לשלטון ב-2007 ואף כעת במהלך מבצע "מגן וחץ". לצד מערכות הגנה אווירית אלו, טכנולוגיות העוסקות בהגנה על טנקים, תותחים חדשניים ומל"טים מהווים רק את קצה הקרחון במחקר והפיתוח הישראלי בזירה הביטחונית.
מרוצי החימוש בעולם תפסו תאוצה גם הודות להתפתחויות גיאו-פוליטיות מורכבות בשנים האחרונות: המלחמה באוקראינה, אזרבייג׳אן וארמניה, סין וטאייואן והרשימה רק מתארכת. חברות ביטחוניות רבות מבקשות לענות על צרכי המדינות השונות ולסייע להן לענות על צרכי המערכה הבאה.
סמנכ"ל שיווק בינלאומי ופיתוח עסקי, רן קריל, מתאר לערוץ 7 את האסטרטגיה השיווקית של אלביט, מסביר על נושא הדיוק הארטילרי, הלוחם בשדה הקרב ושתי תערוכות צבאיות גדולות שעיני העולם בוחנות אותן בקפידה, המתרחשות כעת באתונה ובחודש הבא בפריז.
קריל מסביר על עיקר הפעילות של אלביט: "80% מהפעילות שלנו מכוונת לייצוא. אנו רואים מגמה של עלייה בביקושים עוד בטרם החלה המלחמה באוקראינה. ביתר שאת, קיימות מדינות רבות שלאחר התחלת המלחמה הבינו את המשמעות האדירה של יכולות טכנולוגיות בשדה הביטחוני ופנו אלינו".
20% מהפעילות של אלביט ממוקדת בישראל. אלביט משמשת כספקית של עשרות מוצרים טכנולוגיים המיועדים לצה"ל ומוטמעים בזירות הלחימה השונות: פרויקט "צבא יבשה דיגיטלי" (צי"ד), פתרונות לוחמה אלקטרונית, מלטים וארטילריה.
אחד מהפרויקטים האחרונים של אלביט בוצע אצל שכנתנו, יוון: "יוון היא מדינה חשובה לישראל ברמת שיתוף הפעולה הביטחוני. אלביט הקימה לאחרונה בית ספר בינלאומי לטיסה בקלמטה ואנו שמחים על ההזדמנות הזו שקיבלנו ממשרד הביטחון". אמר קריל. שר הביטחון יואב גלנט אמר לאחרונה בביקור באלביט על פתיחתו של בית הספר: "אני מבקש להודות לאנשי משרד הביטחון, צה"ל ולחברת אלביט מערכות על קידום הפרויקט החשוב הזה. זוהי השקעה אסטרטגית, המשקפת את היחסים העמוקים בין המדינות ובין מערכות הביטחון".
קריל מסביר איך מתבצע שיווק המוצרים של אלביט: "יש לנו שני סוגים פעילות: פעילות של החברה מול גורם ממשלתי רשמי ופעילות של מדינה מול מדינה. בסוג הפעילות הראשון משרד הביטחון בישראל פחות מתעסק, למעשה זהו מצב בו עובדי החברה טסים לכל מיני מקומות בעולם ומשווקים את המוצרים שלנו. בסוג הפעילות השני שמתבצע בין מדינות, משרד הביטחון הוא זה שמתנהל מול משרדי הביטחון השונים בעולם. דוגמא לכך הוא בית הספר לטיסה שהזכרתי".
"סוגיה חשובה ומרכזית היא לאן שדה הקרב הולך בשנים הקרובות, איך הוא יתנהל ואיך צריך להיערך ברמה הטכנולוגית ולעצב את שדה הקרב. אנחנו משקיעים יחסית הרבה במחקר ופיתוח, עוד לפני שיש הזמנות בפועל, כדי לנסות ולצפות את העתיד בנושא הזה", אומר קריל.
בתחום חיילות הפרט, לוחם החי"ר אשר נמצא בשדה הקרב עצמו ונלחם בעזרת נשקו האישי, אומר קריל: "היום החייל הוא דיגיטלי, הוא לא מסתכם רק במיימיה ונשק. יש עליו אמצעי תקשורת, דיוק ושרידות, המסייעים לו לקבל יתרון רציני בשדה הקרב. במובן הזה, החייל כיום הוא חייל כמו בסרטי מדע בדיוני, כזה שמוקף בטכנולוגיה ומחובר גם לכוחות אחרים בשטח, על מנת להבין תמונת מצב יותר מקיפה. דוגמא לכך היא מערכת צי"ד שלנו, אשר מציגה ללוחם בשטח את כל מה שקורה מסביבו גם ביחידות אחרות".
עוד נושא שצומח בשנים האחרונות הוא הכלים האוטונומיים: "כל נושא האוטונומיה הופך להיות הרבה יותר דומיננטי, אווירית ויבשתית. אנו מכירים את המל"טים שהופכים להיות יותר גדולים, כבר ברמות של מטוסי קרב, לצד מל"טים קטנים שמסוגלים לפעולות כירורגיות. יש יתרונות עצומים לשימוש בכלים הללו לקבלת מודיעין איכותי ויכולות תקיפה מתקדמות".
קריל מסיים את השיחה עם ערוץ 7 בתיאורו את התערוכה הביטחונית שנסגרת היום (חמישי) באתונה: "מהקורונה לא היו תערוכות ביטחוניות וכעת זה קורה והתערוכה מעוררת עניין רב בקרב מדינות העולם. אנו מציגים בתערוכה את הפיתוחים האחרונים שלנו והפתרונות הטכנולוגיים, בעיקר בנושא הדיוק, שזהו נושא הנמצא בקדמת הבמה בתחום הארטילריה. כל זה יקרה בשלושת הימים הקרובים ומה שאנו מציגים פה כעת הוא מעין הכנה לכנס גדול יותר, שיתרחש בפריז במהלך החודש הבא".