חרדים במאה שערים
חרדים במאה שעריםצילום: Olivier Fitoussi/Flash90

הציבור החרדי מצוי בלב הדיון הציבורי לקראת דיוני התקציב, וברקע משמעויות עצומות לעליות הריבית האחרות של בנק ישראל, המנסה בתורו להילחם באינפלציה הגואה כדי למנוע מכניסת המשק הישראלי למיתון.

בשיחה של ערוץ 7 עם מעין מאיר (דויד), עיתונאית חרדית, כותבת ועורכת במחלקה החרדית של ׳קרן תקווה׳ המתעסקת בציבור החרדי ובאתגריו השונים, ניסינו להבין מה מכשול מולו ניצב מגזר עצום זה, איך הוא יכול להיפתר והאם ניתן יהיה לראות שינוי כיוון בהלך הרוח הציבורי בעניינים הכלכליים.

למה הציבור החרדי בסיכון?

המגזר החרדי מורכב ממשפחות רבות המתקיימות מהכנסה יחידה - זו של האישה. בציבור הליטאי, שהוא כמעט 30 אחוז מכלל המגזר החרדי, כמחצית מהגברים הם אברכים. גם בתתי-המגזרים האחרים יש שיעור אברכים משמעותי, או תופעה הפוכה: גבר עובד ואשה עקרת בית. וכפי שמעידים הנתונים, הגברים החרדים משתכרים משמעותית פחות מגברים יהודים שאינם חרדים, בעוד הנשים אמנם משתכרות בממוצע פחות או יותר אותו הדבר פר שעה כמו שאר הנשים היהודיות, אבל בממוצע אינן עובדות משרה מלאה.

בהתחשב בנתונים האלה אין פלא שהכנסת משק בית חרדי נמוכה באופן עקבי מההכנסה הממוצעת של שאר משקי הבית היהודיים בישראל. אחת הנגזרות מכך היא שככל שמחירי הדיור עלו בשנים האחרונות, החרדים - שההון העצמי העומד לרשותם לא גדל באותו קצב - החלו לקחת משכנתאות גבוהות יותר ויותר. כבר מ-2018 החזר המשכנתא הממוצע של משק בית חרדי גבוה יותר מהחזר המשכנתא הממוצע של משק בית יהודי שאינו חרדי.

בהתחשב בכך שמחירי הדיור רק עלו מאז, ושאנשים התפתו לקחת משכנתאות גבוהות עוד יותר כשאושרו הלוואות עם רכיב של 50 אחוז ריבית פריים, העובדה שבשנה האחרונה החזרי המשכנתא עלו בממוצע בכאלף שקלים משפיעה דרסטית על משפחות רבות במגזר החרדי.

איך זה ייפתר והאם נראה שינוי כיוון?

משפחות חרדיות יעשו הכל כדי לא לאבד את הבית. אבל התוצאה היא צמצומים קשים מאד. עסקים בתוך המגזר כבר מתחילים להרגיש מיתון, וכך גם קופות הצדקה השכונתיות שמתמודדות עם ביקושים הולכים וגדלים. במקביל, אפשר לראות ששוק הנדל"ן באיזורים חרדיים מבוקשים נכנס לקפאון.

בבני ברק, דירות שהיו נחטפות לפני שנתיים עומדות בלי ביקוש. השילוב של מחירים בשמיים עם החזרי משכנתא הזויים גורם לזוגות רבים לחשוב פעמיים ושלוש. במיוחד כשמדובר ברכישות דירות לזוגות צעירים - ההורים הכורעים תחת נטל החובות מתקשים יותר מתמיד לשלם בעצמם את המשכנתא, אבל גם לרוב לא יצפו מזוג צעיר שאינו מרוויח יפה במיוחד לעמוד בהחזרי משכנתא חודשיים של 6 ו-7 אלף שקלים.

בטווח הרחוק, בעיני המשבר הזה מוכיח שוב את השבריריות הכלכלית של משקי בית הנשענים על אפיק הכנסה יחיד, במיוחד כשמדובר באפיק לא רווחי במיוחד. מודל המשפחות האברכיות לא יילך לשום מקום, אבל הוא ידרוש חשיבה מחודשת לגבי התנאים המאפשרים אותו: בעיקר מקצוע מכניס במיוחד לאישה (יעידו השיעורים ההולכים וגדלים של בנות סמינר הלומדות מקצועות טכנולוגיים ומשתלבות בהייטק) או הקניית כישורים שיאפשרו בעת הצורך 'השלמת הכנסה' ולו במשרה חלקית מאד מצד הבעל.