
עם החשב הכללי באוצר לשעבר, פרופ' ירון זליכה, שוחחנו על כוונתו של שר הכלכלה, ניר ברקת, לפטר את הממונה על התחרות, מיכל כהן, ועל סירובה לקבל את דרישתו ממנה להתפטר.
ראשית ביקשנו להבין מדוע קיבל השר ברקת את החלטתו, ופרופ' זליכה מבהיר בצורה חדה ונחרצת: "הוא גילה את מהש אני ואחרים אומרים כבר שנה וחצי, שהגברת הזו הפכה את רשות התחרות מרגולטור שאמור לשמור עלינו מהמונופולים והיבואנים הבלעדיים לרגולטור ששומר על המונופולים מפנינו. היא לא עושה שום דבר וכלום ונותנת למונופולים להשתולל. רובה של האינפלציה בישראל נובעת מחזירות של מונופולים ולא מעליית חומרי גלם או תובלה ימים, ורשות התחרות עושה צחוק מכולנו".
"לפני שנה הגישה ראש רשות התחרות, הגברת כהן, יחד עם היועמ"ש הקודם מנדלבליט המלצה לבית המשפט העליון לפרש את החוק שאימצנו מאירופה שאוסר ממונופולים לגבות מחירים מופרזים, בצורה שמרוקנת אותו מכל תוכן", אומר זליכה ומסביר: "היא הציעה שהחוק ייאכף רק ברווחיות מופרזת כל כך, הרבה מעבר לרווחיות המופרזת באירופה, וברמות שלעולם לא יקרו. אם רמה איקס של רווחיות היא האסורה באירופה, היא מדברת על כך שרק ברמה של עשרה איקס המחיר יהיה אסור בישראל, כלומר פערים בלתי נסבלים".
"מדובר בחוק שנאכף באירופה והיא הצליחה לרוקן אותו מתוכן ולשכנע בכך את ביהמ"ש העליון שקיבל את עמדה בערב פסח והפך את החוק הזה לאות מתה. לפני שבועיים שר הכלכלה, שכנראה לא ידע את זה, דרש מ-15 מונופולים לדווח על הרווחיות שלהם כדי שיוכל לבדוק אם הרווחיות מופרזת מכוח החוק, אבל החוק הזה כבר בוטל. את זה היא לא אמרה לו וכך שר הכלכלה מצא את עצמו מאיים על המונופולים באקדח שהגברת כהן רוקנה אותו מכדורים. הוא גילה שהוא מנסה להילחם ביוקר המחיה והיא מנטרלת לו את הכדורים מהאקדח עוד לפני שהוא ירה".
לכך מוסיף זליכה ואומר כי השר ברקת "חיכה בנוסף לכך חצי שנה וראה שהיא לא עושה כלום חוץ מלנטרל אותו. היא אמורה לאכוף את החוקים נגד התחרות. אנחנו המדינה הכי עבריינית על חוקי התחרות והיא "מפכ"ל המשטרה" בתחום הזה, היא האחראית על החוקים האלה. אם מפכ"ל המשטרה היה נכשל בתפקידו כך היינו דורשים ממנו להתפטר מתפקידו. את הכישלון שלה אנחנו רואים כל יום בסופר. הממשלה מינתה את שר הכלכלה כממונה על הרשות הזו וכשמישהו ממונה על הרשות ורואה שהיא כושלת מה הוא אמור לעשות? לפטר אותה אחרי שימוע בנפש חפצה".
בדבריו דוחה פרופ' זליכה את הטענה לפיה לשר הכלכלה אין סמכות לפטר את הממונה על התחרות. "הוא לא מפטר אותה בגחמה. יש חוקי עבודה. הוא יפטר אותה אם היא נכשלה כישלון מובהק ואין אזרח אחד שלא מבין שהיא נכשלה".
האם ניתן לתפקד יחד כשהיא מסרבת להוראת השר? "היא ממילא לא עובדת ולא משנה אם היא קיימת או לא", אומר זליכה. "הוא צריך לשלוח לה מכתב שימוע ובו פירוט ברחל בתך הקטנה של כל הכישלונות שלה. זה יהיה ספר של מאה עמודים, לדעתי. לאחר מכן לתת לה 30 או 60 יום להגיב, לזמן לשימוע בעל פה ולשמוע אותה בנפש חפצה, אולי היא תשכנע אותו שהיא לא נכשלה ואז לקבל החלטה. זו סמכותו המלאה".
"כישלון מובהק יותר מזה לא יהיה", אומר פרופ' זליכה ומציין כי הוא עצמו התנגד למינויה של כהן לתפקיד "כי היא הייתה היועמ"שית של רשות התחרות וגם אז התנהלו כך במשך חמש השנים. בנוסף, רוב הממונים על ההגבלים העסקיים עברו לעבוד אחר כך אצל המונופולים. על פי החוק היא המשטרה מול העבריינים בתחום ההגבלים העסקיים, והיא חושבת להסתפק באזהרות המלצות ודיבורים ולא מבצעת את תפקידה".
לטעמו של זליכה "מונופולים יודעים להעביר מסרים לפקידות גם בלי לדבר איתם", ואולי זו הסיבה להתנהלותה של כהן. הוא עצמו מציע את עצמו לתפקיד יו"ר ועדת האיתור בהתנדבות למציאת הממונה הבא, וזאת מתוקף היכרותו עם הגורמים הרלוונטיים, הקשרים שבין גופים כאלה ואחרים, מידע הנדרש לתפקיד זה ואינו מצוי בידי הפוליטיקאים. "אבי לפחות שני שמות שמהם יוכל השר לבחור מישהו מספיק נחוש ומכיר את המציאות. מדובר בהתמודדות עם כוחות מלאי עוצמה כסף ויועצים משפטיים. צריך להיות נחוש מתוחכם וחזק במלחמה הזו שהיא החשבה ביותר של חיינו כיום".