עולם החדשנות והטכנולוגיה מציב לפתחו של האדם דילמות מוסריות ואתיות רבות, המייצרות פולמוסים נרחבים ומעמיקים בקרב הוגי דעות בכל רחבי העולם.
בדומה לכך, גם המפגש בין עולם החשיבה התורני וההלכתי לממשקים הטכנולוגיים המודרניים מייצר לא מעט קונפליקטים ושאלות הלכתיות מורכבות ומרתקות, אשר רצוי וכדאי לתת עליהם את הדעת.
כגון: האם ראייה באמצעות עדשה שממחוברת לעצבי הראיה המושתלת בגוף האדם, נחשבת כראייה אנושית, בעניינים הלכתיים הדורשים ראייה? עולם ה-AI על שלל נגזרותיו גם כן מציף שאלות בתחומים רחבים. כמו למשל, בשאלת של זכויות יוצרים ליצירות שנעשו על ידי בינה מלאכותית, ובעצם כל מושג הלמידה והיצירה מקבל אופי מחודש שיש לחשוב עליו ולהגדירו.
דיונים אלו ועוד, הינם חלק מהנושא המרכזי בתחרות המאמרים של המכון הגבוה לתורה ופרויקט השו"ת באוניברסיטת בר-אילן שיעסוק השנה בהשלכות ההלכתיות והאתיות של ממשקי אדם ומכונה. תחרות "והגית בו" מתקיימת זו השנה השלישית ברציפות והיא מיועדת לגברים ונשים בני 35 ומעלה שתורתם אינה אומנותם אלא מהווה מהווה חלק מרכזי בחייהם לצד העיסוק בפרנסת המשפחה במהלך היום. מטרת התחרות היא להדליק את הניצוץ התלמודי שלעתים כבה בקרב הלומדים ולהשיב למשתתפי התחרות את חדוות החידוש והעיון בתורה ובהלכה, תוך דגש על נושאים הנוגעים למציאות החיים הרלוונטית לנו כיום.
כבכול תחרות מכובדת ישנם גם פרסים חשובים. המאמר שיגיע למקום הראשון יזכה את בעליו בפרס כספי מכובד בסך ₪15,000. לזוכה במקום השני יוענקו 10,000 ₪ ולמספר כותבי מאמרים נבחרים נוספים, יוענק מאגר פרויקט השו"ת.
הרב ד"ר יהודה אלטשולר המשמש כראש ביהמ"ד במכון הגבוה לתורה של אוניברסיטת בר-אילן וכאחראי על מיזם "והגית בו", משתף אותנו בציפיות לקראת תחרות הכתיבה התורנית. "בתחרות הראשונה בשנת תשפ"א התחלנו יחסית בקטן, אולם כבר בשנה אחר כך בתשפ"ב הכמות הוכפלה פי שלוש. הציפייה שלנו השנה היא לעשרות מאמרים, כיוון שאנחנו מרגישים שההיענות לתחרות גוברת".
רוצים להשתתף גם בתחרות? לחצו כאן על הלינק המצורף>>>>
לאילו אנשים התחרות הזו פונה?
"הרצון שלנו בתחרות הוא לעודד אנשים שעזבו את מעגל הישיבה, לחזור בחזרה לגמרא, לרמב"ם ולעולם הלמדנות ולגרום להם להקדיש מזמנם ומרצם ליצירת עבודות תורניות משמעותיות תוך כדי מרוץ החיים, המשפחה והקריירה", הרב יהודה מחדד את דבריו.
"בפועל ישנם רבים הקובעים עיתים לתורה והרבה שאפילו לומדים בחברותא קבועה, לצד זאת שהם עובדים לפרנסתם, אבל אנחנו מעוניינים להביא את משתתפי התחרות למקום של חשיבה ויצירה. אם נקביל את זה לתחום הכושר, אז לא רק לשמור על כושר אלא גם לפתח את השרירים... זה אכן לא מתאים לכל אחד ולכן גם הפרסים מיוחדים בהתאם".
מהם הקריטריונים להצלחה בתחרות?
"אנחנו בהחלט מצפים לחידוש, זווית מחשבה מחודשת, או אפילו איזושהי שאלה שנותרת פתוחה ומתחדדת בעקבות העיון בספרות הלמדנית. בשנים שעברו היו מאמרים שחברי ועדת הפרס העירו ביחס אליהם שיש בהם סיכום יפה אך הם חיפשו יותר את החידוש. לאו דווקא במובן של הברקה, אלא אפילו נקודת מחשבה מקורית, זאת כמובן לצד דרישה לרהיטות ובהירות ביחס לתוכן הדברים".
הרב אלטשולר בוחר במספר דוגמאות מרתקות של חיבורים מתחרויות קודמות על מנת להבהיר את דבריו. "אם נעיין בדברים שנכתבו בשנים האחרונות, ניתן למצוא לדוגמה את המאמר הזוכה בנושא משפחה, אשר עסק בנשים הסובלות מ-ocd ונתקלות בקשיים הקשורים לטהרת המשפחה. היה גם מאמר משמעותי שעסק בשאלות אתיות שנוגעות לכיבוד הורים בחדר הטיפולים הרגשי. האם התועלת של הטיפול מקדשת את האמצעים, או שגם בטיפול יש גבולות גזרה שצריך לשמור? אלו סוגיות שבשו"ע או ברמב"ם לא נמצא להם תשובה ישירה. מדובר על עיון, דימוי דבר לדבר, ויישומה של מסורת למדנית ארוכת שנים , לחיינו אנו".
חברי ועדת הפרס מייצגים אף הם את חזון הפרס. ביניהם: חתן פרס ישראל הרב פרופ' אברהם שטיינברג, רבה של רמת גן בפועל, הרב אהרן כץ וראש מדרשת 'נשמת' הרבנית חנה הנקין. כל אחד מהם עסוק בהיבט אחר של החיבור המיוחד שבין לימוד תורה עיוני ואתגרי החיים.
הפרס עצמו נתרם ע"י קרן משפחת הולנדר ששמה לה למטרה לחזק את המימשק שבין לימוד תורה עיוני וחיי המעשה.
רוצים להשתתף גם בתחרות? לחצו כאן על הלינק המצורף>>>>
מדוע בחרתם לעסוק השנה דווקא בתחום ממשק אדם ומכונה?
"ככל שהטכנולוגיה הופכת לחלק בלתי נפרד מחיינו, הגבול בין אדם למכונה מיטשטש וצריך להגדיר אותו, לכן בחרנו שהשנה המאמרים יעסקו סביב המציאות החדשה והעתידית, כמו למשל בנושא איברים מלאכותיים. האם פרוטזה משוכללת המחוברת למערכת העצבית נחשבת ליד? ובאופן כללי היכן נגמר האדם ומתחילה המכונה, בהיבט המציאותי וההלכתי. השאיפה שלנו היא שהמאמר יהווה יסוד יצירתי חשיבתי ובעל עניין ומשמעות בנושאים הללו".
הרב מציין בסיפוק את העובדה שמשתתפי התחרות בהרבה מקרים הינם אנשי מקצוע בכירים ממגוון תחומים.
"בשנה הראשונה אחד משני המאמרים הזוכים נכתב ע"י רו"ח ועו"ד יודקוביץ, מנהל מערך הפיננסים ברשות לני"ע. ניכר מהמאמר שהוא בהחלט שקוע בעולם התורה. זה הפרופיל של האנשים אליהם אנו פונים". עוד הוא מוסיף, "בשנה שעברה קיבלנו מאמרים בעיקר מעולם הפסיכולוגיה והעבודה הסוציאלית, כיוון שעסקנו במורכבויות של עולם המשפחה. אני מעריך כי השנה ישתתפו בתחרות יותר אנשים מעולם ההנדסה וההייטק.
"החזון שלנו הוא להעמיד בוגרים שהתורה היא חלק מהחיים שלהם בכל דבר ועניין, למרות שכבר לא נמצאים בעולם הישיבה. אנשים שמשלבים תורה עם דרך ארץ. אנשים שתורתם היא חייהם".
החיבורים למועמדות לפרס יוגשו עד לתאריך ר"ח אב תשפ"ג וטקס הענקת הפרס ופרסום שמות הזוכים יערך אי"ה בחנוכה תשפ"ד.
רוצים להשתתף גם בתחרות? לחצו כאן על הלינק המצורף>>>>