בית בשכונת קדמת ציון
בית בשכונת קדמת ציוןצילום: באדיבות עמותת עטרת כהנים

אדמות קדמת ציון שבדרום הר הזיתים נמצאות בקו אווירי של פחות מ-2 קילומטר מהר הבית.

אולם חשיבות מיקום השכונה גדולה לא פחות מסיבה נוספת, משום שהנקודה הגיאוגרפית בה היא נמצאת אסטרטגית מאוד ויכולה בהדרגה לשנות את הצביון היהודי של כל מזרח ירושלים, ולמנוע את ההשתלטות הערבית על שכונות מזרח העיר.

דירת שלושה חדרים, נוף לפרלמנט הפלשתיני

השכונה ממוקמת דרומית מזרחית לעיר העתיקה, על תוואי הדרך ליריחו. מלב השכונה ניתן לקיים תצפית מרהיבה לכיוון אזור הר הבית. גדר ההפרדה, החוצה את אדמות השכונה, חוצצת בין גרעין ההתיישבות היהודית לבין העיירה אבו דיס.

הצטרפו למיזם גאולת האדמות של והשבת האבידה של עטרת כהנים

המוסדות הפלסטינים באבו דיס נבנו מתוך חזון להפוך אותה בבוא העת לעיר הבירה של פלסטין, מתוך מחשבה למשוך ממנה פרוזדור ומעבר למרכז ירושלים וכך לקדם את ההשתלטות על העיר כולה. למרבה הצער, כיום אבו דיס עצמה שוכנת על חלק מאדמות קדמת ציון, שהינן בבעלות יהודית. אפילו ה"המכללה האיסלאמית", האוניברסיטה של אבו דיס, נמצאת על קרקע יהודית.

המשמעות של ביסוס ופיתוח שכונת קדמת ציון איננה רק דיור נעים ונוף עוצר נשימה של סביבות הר הבית. לשכונה נועד תפקיד – יצירת מגן עבור ירושלים מפני השאיפות הפלסטיניות. רק לסבר את האוזן עד כמה הדבר משמעותי? בניין "הפרלמנט" הפלסטיני שהוקם באבו דיס נמצא פחות מ - 50 מטר משכונת קדמת ציון.

מתוך הדחיפות והחשיבות של הפרויקט, פונים כעת בעמותת עטרת כהנים לציבור הרחב ורותמים אותו לטובת קדמת ציון בפרויקט מימון המונים ענק.

הצטרפו למיזם גאולת האדמות של והשבת האבידה של עטרת כהנים

חוק וסדר במזרח העיר

סיפורה של השכונה מתחיל לפני כמעט 100 שנה. בשנת תרפ"ו (1926) מתאגדת קבוצה של יהודים תחת השם "אגודת הדיירים", הם רוכשים אדמות במטרה להקים שכונה חקלאית מחוץ לחומות, ואף זוכים לתמיכתו של הראי"ה קוק שמבקש מהציבור לתרום בעין יפה עבור בניית השכונה.

עם סיום הרכישה ורישום הבעלות על השטח כדת וכדין, מבקשים הרוכשים להתחיל לבנות אך נתקלים בעויינות קשה משכניהם הערבים. ההתנכלויות הולכות ומחמירות עד לפרעות שלאחריהן היה ברור שבלתי אפשרי לחיות במקום באופן בטוח.

במלחמת השחרור נכבש האזור בידי הירדנים וניהול הרכוש עבר לידי "הממונה על נכסי האויב הציוני". לאחר ששוחרה ירושלים במלחמת "ששת הימים" עברו האדמות לידי האפוטרופוס הכללי הישראלי.

בשנת 2004 נכנסה עמותת "עטרת כהנים" ל-2 מבנים ראשונים בשכונת קדמת ציון. כיום כבר גרות במקום 10 משפחות, אבל זו רק ההתחלה.

השנה לכבוד יום ירושלים החליטה העמותה לעלות שלב ולפעול בכל הכוח להגשמת חלומם של הרוכשים הראשונים. מבתים בודדים כיום מבקשת העמותה לקדם היתר בניה של 400 יחידות דיור שישנו את המפה של מזרח העיר. לשם כך מזמינה העמותה את הציבור לתרום ולהתגייס לטובת המאבק על דמותה של ירושלים. בקמפיין גיוס שכולו אהבה לעיר.

מבצע ההתרמה המרגש עדיין בעיצומו וכמידי שנה מחמם את הלב לראות את ההירתמות של הציבור למען הלב של כולנו - ירושלים.

הצטרפו למיזם גאולת האדמות של והשבת האבידה של עטרת כהנים