בצלאל סמוטריץ'
בצלאל סמוטריץ'צילום: Yonatan Sindel/Flash90

חוק הארנונה שעבר בכנסת מוכיח שאם הקואליציה רוצה היא יכולה. היה לחץ גדול מאוד נגד החוק, גם מצד חברי כנסת שבממשלה הקודמת תמכו בחוק, אך הפעם יצאו נגד החוק בגלל שאת החוק הביאו חברי הממשלה הנוכחית.

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' שהיה תחת לחצים כבדים השבוע, לא נכנע והוביל את החוק. סמוטריץ' רתם את כולם, גיבה ותמך. השר פנה לכלל חברי הכנסת ואמר להם "להתעלם מרעשי הרקע". שר האוצר גם יצא להגנת המגזר החרדי בלי צורך להתנצל והחוק עבר.

בסופו של דבר זה לא באמת משנה איזה חוק הממשלה מקדמת, המפגינים יפגינו כל הזמן, פעם נגד הרפורמה משפטית, אחר כך נגד חוק הארנונה, אחר כך נגד חוק הגיוס, וכן הלאה.

חוק הגיוס הוא אחד החוקים שהצביעות זועקת ממנו. אף ממשלה לא ניסתה לגייס חרדים, כולל ממשלות השמאל, כולל ממשלות ימין, וכולל ממשלות מרכז, יתרה מכך, לא רק שאף ממשלה לא קידמה גיוס חרדים לצה"ל, אלא גם בתקופת יצחק רבין, שמעון פרס, אהוד אולמרט, אהוד ברק, יאיר לפיד ואריאל שרון, לא קודמו חוקים שאמורים להביא את הציבור החרדי לצה"ל.

זה תמיד נראה שמדינת ישראל לא רוצה את החרדים בצבא בכמות מסחרית אלא ביחידים. צה''ל לא רוצה לגייס 100 אלף חרדים, כי הוא חושש מ"צבא בתוך הצבא" והמדינה גם לא מקדמת את זה. ראינו בימים האחרונים דיווחים על כך שהממשלה הקודמת בראשות בנט, לפיד ליברמן, לא רק שלא קידמה גיוס חרדים לצה"ל, אלא גם הסכימה לתת מיליארד שקל לשני ח"כים חרדים כדי שהם ימנעו בהצבעה בתקציב בשביל "לעצבן את ביבי" וכך לפגוע באחדות האופוזיציה.

שר האוצר הבין שלא משנה מה שהממשלה תעשה, תמיד יבואו בתלונות. האופוזיציה לא מקבלת את העובדה שהפסידה בבחירות, וכל הזמן מקדמת הפגנות נגד הממשלה, ולא משנה מה הסיבה. זה בסדר, מותר להפגין נגד הממשלה, אף רצוי להפגין נגד הממשלה, מותר גם לא להסכים בהרבה דברים, אבל בסופו של דבר יש כאן ממשלה שנבחרה על פי חוק, יש לה רוב והיא תקדם את החוקים שהיא מאמינה בהם.

שר האוצר עמד איתן מול לחצים כבדים של חברי כנסת, של מובילי דעת קהל, של חברות גדולות במשק, של ראשי עירייה, של אנשים עם הרבה כוח, ולא נכנע. והראה שאפשר לקדם אג'נדות מבלי להתנצל. במיוחד שבחוק הארנונה תמכו בעבר חברי כנסת שעכשיו משתוללים באופוזיציה נגד החוק.

למדנו מזה גם לגבי חוקים נוספים שיגיעו בהמשך, נכון שהרפורמה המשפטית זה משהו יותר מורכב, וזה כן צריך לבוא בהידברות, בכל זאת משנים פה דברים שמתנהלים בצורה מסוימת במשך עשרות שנים, אז חשוב וכדאי שהדברים הללו יקרו בהידברות.

אבל לגבי חוקים אחרים הממשלה צריכה לעשות בדיוק את מה שהיא הבטיחה לבוחרים שלהם, במיוחד שחלקם מהחוקים הללו היו אמורים לעבור בממשלה הקודמת.