בשיחה עם ערוץ 7 מתאר ראש אגף תקציבים לשעבר במשרד האוצר, פרופ׳ אודי ניסן, את תפיסתו לאור קרן הארנונה, הכספים הקואליציוניים בתקציב ועל כך שמודל מדינת הרווחה הישראלי "מצוי בסכנה", כלשונו.
פרופ׳ ניסן פותח ואומר על קרן הארנונה: "אני חושב שלדבר על קרן הארנונה במנותק מההקשר הרחב זה לא נכון. קרן הארנונה בפני עצמה זה לא רעיון רע. הבעיה היא אחרת. באותו שבוע שמעבירים כספים קואליציוניים בהטייה סקטוריאלית כל-כך, רבים מפסיקים להאמין למודל המוצג של קרן הארנונה".
בנושא הכספים הקואליציוניים, אומר ניסן: "לקחו 14 מיליארד והעבירו חלקים רבים מהם למטרות סקטוריאליות. היה את זה בעבר אבל בהיקפים הרבה יותר נמוכים ובסקטוריאליות נמוכה משמעותית. כשאתה עושה צעד כזה ואז עושה קרן ארנונה, שזה צעד נכון מהרבה מאוד סיבות, אנשים ישר אומרים שהכסף יחוקק היום כך, ובעתיד זה ישתנה עם העדפה לערים חרדיות. תוסיף לזה את הרפורמה המשפטית, ששם ניסו להוריד התערבות בנושאים של שוויון וסבירות, זה עוד יותר מעודד את ראשי הרשויות להתנגד".
"הבעיה אם כן היא יותר רחבה, גם הרפורמה וגם הכספים הקואליציוניים גרמו לאובדן אמון, וכשאין אמון אז גם צעדים נכונים לכאורה נתפסים ככאלו עם פוטנציאל שלילי".
ניסן ממשיך ואומר: "האחוז שלוקחים בהצעת קרן הארנוה הוא מאוד קטן. רוב המקור של ההכנסות האלה הוא כתוצאה מהמיקום שלהם, מבניית אזורי תעסוקה, לא בהחלטות כאלה ואחרות של ראש העיר. תל אביב ממוקמת במקום טוב מאוד ולא יקרה כלום אם חלק מהכסף שלהם יילך לרשויות יותר חלשות שמשם גם חלק מהעובדים בתל אביב מגיעים".
"אובדן האמון יגיע גם לתפיסת הציבור בנוגע לביטוח הלאומי, שלא יהיו פה טעויות. כל המודל של מדינת הרווחה לא יחזיק אם אנשים לא יאמינו שדואגים להם ולא לסקטור מסוים. אני חושב שהצעדים האחרונים בתקציב די מבהירים את זה. בלי אמון אין אפשרות ליישום מדיניות חברתית כמו שרוצים להעביר", כלשונו.
ניסן התייחס לבסוף לרפורמה המשפטית והשפעותיה על הכלכלה ועל הירידה העולמית שהשקעות הייטק ואמר: "קשה מאוד להציג נתונים חד משמעיים שיראו שאצלנו המצב כבר חמור יותר מאצל אחרים. אנחנו מבוססים על הרבה הייטק ויש הרבה אינדיקציות מחברות ומקרים ספציפיים שמחליטים לעצור את המשך ההשקעה, עם הזמן הסטטיסטיקה תמחיש את זה. אני מכיר אישית שניים שלוש השקעות שהוקפאו בעקבות הסיטואציה.
"אין ספק שאנשים מאוד מאוד נזהרים במקום שיש בו סימן שאלה. מצד שני לדעתי מתחילים לראות הבנה שהשינויים שרצו לעשות כבר לא יקרו, טוב תעשה הקואליציה אם תוריד את זה מסדר היום ותסיר את אי הוודאות בתקופה כלכלית מאתגרת. זה חשוב לציבור, וישפיע ישירות על הכלכלה ויוקר המחייה", מסיים ניסן.