לפי רוב התחזיות, נגיד בנק ישראל פרופ' אמיר ירון צפוי להודיע היום (שני) על העלאת הריבית ב־0.25%, ל־4.75% - שיא של 17 שנים.
העיתון "ישראל היום" דיווח כי מדובר בפעם העשירית ברציפות שבנק ישראל מעלה ריבית במטרה למתן את האינפלציה הגואה, ובשוק מעריכים כי זה לא הסוף, וכי ביולי הריבית תעלה פעם נוספת - ל־5%.
ההחלטה הצפויה להעלות את הריבית בשיעור של 0.25% תגדיל את ההחזר החודשי של משכנתא ב־69 שקלים, שמשמעותם השלמת עלייה של 1,148 שקלים בתוך שנה ושל כ־345 אלף שקלים בעלות הריבית הכוללת במסלול זה לאורך כל חיי המשכנתא. זאת, לפי חישוב למשכנתא ממוצעת של מיליון שקלים, שמתוכם 450 אלף בפריים ל־25 שנה.
בהתאחדות יועצי המשכנתאות מזהירים מפני קריסה של משקי הבית: "העלייה המשמעותית בהחזר החודשי בחודשים האחרונים הביאה משפחות רבות לחצות את רף ה־40% של יחס ההחזר מההכנסה החודשית שלהם - רף שנחשב מסוכן לפי הפיקוח על הבנקים, ומבטא קושי של משקי הבית לעמוד בתשלומי המשכנתא לאורך זמן".
כמו כן, נתוני בנק ישראל שפורסמו לאחרונה מראים על המשך העלייה המדאיגה במסגרות האשראי בעו"ש של הציבור, שעלתה מעל לרמה לפני הקורונה, עם משיכת יתר ממוצעת של יותר מ־15 אלף שקלים.
במקביל, למרות עליית הריבית, בהתאחדות מזהים גידול של 19% לעומת אשתקד בהלוואות שלא למטרת מגורים, תוך שימוש בדירת מגורים כעירבון להלוואה. אשראי זה ניתן לצורך פריסת הלוואות ואיחוד חובות, ומשמש להורדת החזרים חודשיים.
בהתאחדות מוסיפים: "המשבר כיום לא פחות חמור מאשר בתקופת הקורונה. עליית הריבית, יוקר המחיה והחשש ממיתון מחייבים היערכות הגורמים הרלוונטיים, לפני שיהיה מאוחר. הציבור עדיין מראה יכולת לעמוד בנטל המשכנתא, עקב ההקלות שמציעים הבנקים כדי למנוע גידול משמעותי בפיגור במשכנתאות, אך לפי הנתונים הלא רשמיים שאנו מקבלים יש גידול בפיגור".