דן מרידור
דן מרידורצילום: יונתן זינדל, פלאש 90

בשיחה עם ערוץ 7, מסביר חבר הכנסת ושר המשפטים לשעבר, דן מרידור, על הבעייתיות בתקצוב המסודות שאינם מלמדים ליבה, מדוע הממשלה הקודמת הייתה עדיפה בעיניו ואיך תרבות השקר החריבה את אמון הציבור בפוליטיקה.

מרידור פותח בנושא הכספים הקואליציוניים בתקציב הנוכחי ואומר: "הגודל של הסכומים הוא מפחיד, בעיקר מפני שהוא נעשה בלי הנהגה. נתניהו לא הוביל לשם, השותפים זיהו חולשה והפריזו בדרישות. כמובן שהפערים בחברה לא התחילו אתמול ויש אנשים שיותר חלשים כלכלית, אך ממשלה צריכה לעזור להרים את אותם אנשים, שלא כמו במקרה הזה, בו הממשלה רק מחלישה אותם יותר".

"אי אפשר להכריח אנשים בחוק ללמוד, אפשר לתת תמריצים. פה עושים ההיפך. נותנים לאנשים תמריץ שלא לצאת לעבוד. זה מסוכן לכלכלה ומסוכן לחברה. לא צריך להבטיח הבטחות שאי אפשר לקיים. זה ציני ויוצר חוסר אמון גמור בהנהגה. כאילו פוליטיקה זה שדה שלא צריך לקיים הבטחות ואפשר לשקר, כמו שאמר סמוטריץ' על נתניהו. הבטחות צריך לקיים", אומר מרידור.

מרידור מתבטא בחריפות כנגד תרבות הבטחות השווא של מפלגת השלטון לחברות הקואליציוניות וטוען: "אסור להבטיח דבר שאי אפשר לקיים. החטא הקדמון הוא שההנהגה מבטיחה סתם, זה הופך את הפוליטיקה למשהו בזוי. אנחנו אומרים 'כל העוסקים בצרכי ציבור באמונה'. באמונה ולא בשקר. ההבטחות היו מוגזמות ועכשיו אי אפשר לקיים אותם ומחפשים כל מיני פטנטים. בכך גורמים לנזק כלכלי בטווח הארוך".

בנושא יחסו לחברה החרדית בכללותה, מסביר מרידור: "החרדים לא פחות מוכשרים מאלו שלא חרדים. אין שוני בינם לבין שאר האוכלוסייה, אך כשמנצלים את השכל רק ללימוד תורה בלי לימוד נושאים אחרים, התוצאה היא שבסוף הם לא מחפשים עבודה ומסתמכים על כלל הציבור שידאג להם", כלשונו.

בהשוואה לממשלה הקודמת, אומר מרידור: "אני לא מגן על הממשלה הקודמת של לפיד והדברים שהיא עשתה, אבל היא כן הייתה יותר טובה מזו הנוכחית. בממשלת לפיד לא היה נתק מהממשל האמריקני ולא היה מתח ביטחוני ופערים חברתיים ברמתם הנוכחית כיום. זה קרה בחודשים האחרונים עקב הרפורמה, שאני שמח שנבלמה בינתיים. הנזק שנתניהו גרם לישראל הוא עצום".

לסיום, מתאר מרידור את הראייה הנכונה בעיניו, שממנה יש לגזור את ההחלטות המדיניות: "ממשלה לא קל להקים וקואליציה זה לא גן עדן, אך השאלה היא על הנזק הפוטנציאלי של החלטותיה בטווח הארוך, לא זה של מחר בבוקר. עוד עשר שנים האוכלוסייה הזו תהיה יותר חלשה, ואז מה? יבואו לאנשים העובדים ויגידו להם שוב לבוא לעזור ולהציל את הכלכלה? זה מצב לא הגיוני".