שבועיים אחרי סיום עונת 2022/23 בליגת העל בכדורגל, גם בתוכנית "בועטים את הגזענות והאלימות מהמגרשים", של הקרן החדשה לישראל, מסכמים עונה.
על פי הדו"ח שפורסם, נטען כי עונת 2022/23 הייתה העונה האלימה והגזענית ביותר בעשור האחרון.
כזכור, עונת המשחקים הסתיימה באופן רשמי וסופי עם זכייתה של בית"ר ירושלים בגביע המדינה בכדורגל, כאשר בשל ארגון לקוי ומחדל אבטחתי חמור, פרצו אלפי אוהדים ירושלמים אל כר הדשא באצטדיון סמי עופר שבחיפה וגרמו לביטול טקס ההנפה המסורתי בנוכחות והשתתפות נשיא המדינה ושר התרבות והספורט.
כבר מהרגע שנכנס לתפקיד, אמר שר התרבות והספורט מיקי זוהר כי הוא יתמקד במיגור תופעות האלימות במגרשים בכהונתו כאשר זה זיהה כי מקרי האלימות חוצה גבולות וסופם לגרום לפגיעה בחיי אדם.
כעת, דו"ח של התכנית שעוקבת אחרי האלימות ביציעים, מציגה את העובדות כפי שהם טוענים שהיו בשטח, כאשר שם טוענים כי מדובר בעונה האלימה והגזענית ביותר בעשור האחרון.
על פי הדו"ח שפורסם היום (ראשון), במהלך העונה נשמעו 190 קריאות גזעיות במגרשי הכדורגל, יותר מפי 2 מהעונה בה נקראו הכי הרבה קריאות גזעניות עד היום, עונת 2015-16 שכללה 79 קריאות גזעניות.
מתוך כלל הקריאות הגזעניות, שנשמעו במגרשים, נשמעו 28 נהמות על בסיס צבע עור, כאשר לדברי ראשי התכנית מבית 'הקרן החדשה לישראל' בית"ר ירושלים הקבוצה עם הכי הרבה אירועי גזענות ואחריהם אוהדי מכבי תל אביב, עם 78 ו-56 אירועי גזענות בהתאמה.
יש לקחת את הדו"ח בערבון מוגבל, שכן במסגרת משחקי ליגת העל הועמדו הקבוצות 8 פעמים בלבד על קריאות גזעניות, מה שמעמיד בספק אם אכן אירועים אלה קרו.
גם לגבי אירועי זריקת חפצים, אלימות ופריצות למגרש נרשמו מספר רב של מקרים, 167 במספרם, בעוד קבוצות ליגת העל השונות הועמדו רק 94 פעמים על מקרים אלו לדין, כאשר האלופה מכבי חיפה היא הקבוצה שהועמדה הכי הרבה פעמים מול בית הדין על התפרעות אוהדים/התנהגות בלתי הולמת של אוהדים עם כמות של 18 פעמים.
ראשי הדו"ח ציינו את זילות השואה ושירים המזכירים מאפייני שואה וציינו כי גם בקטגוריה זו מכבי חיפה היא המובילה כאשר אחריה נמצאים אוהדי הפועל ת"א.
הנתון בו ליגת העל קפצה בצורה משמעותית היו האירועים הפירוטכניים שכללו הדלקת אבוקות, רימוני עשן וזיקוקים, כאשר על פי הדו"ח לא פחות מ-97 אירועים כאלה היו העונה בליגת העל, מספר חסר תקדים בשימוש בציוד פירוטכני.