שיעורי הגבייה של הארנונה למגורים בשכונות הערביות במזרח ירושלים, שבהן רמת השירותים והתשתיות ירודה, נמוכים משמעותית מאלה שבשכונות היהודיות בבירה, כך עולה מנתוני השנתון הסטטיסטי האחרון של ירושלים, שפרסם מכון ירושלים למחקרי מדיניות.
מי שחשף וניתח את הנתונים הוא חבר מועצת העיר ירושלים יוסף שפייזר שאף פנה בעניין לשר הפנים משה ארבל.
מהנתונים שפורסמו ב'ישראל היום' עולה כי בשנת 2022 עמד שיעור הגבייה הממוצע של הארנונה למגורים ב־37 שכונות יהודיות על 91.5% (באזורים אלה חיים כ־600 אלף נפש), בעוד שיעור הגבייה הממוצע של הארנונה למגורים ב־19 שכונות ערביות, שבהן מתגוררים כיום כ־400 אלף איש, עמד על 71.3% בלבד.
משמעות הדבר היא שבשכונות היהודיות שיעור הלא משלמים מכלל חייבי הארנונה למגורים עומד על 8.5%, בעוד בשכונות הערביות שיעור הלא משלמים הוא 28.7%. בשכונות היהודיות מדובר בכ־180 אלף דירות, בעוד בשכונות הערביות מדובר בכ־64 אלף דירות.
23% בלבד מתושבי מחנה הפליטים שועפאט משלמים ארנונה. בעיסאוויה, הסמוכה להר הצופים – 66% בלבד.
כאמור, בשכונות היהודיות שיעור המשלמים גבוה פי כמה. כך למשל, בפסגת זאב משלמים ארנונה כ־96% מהתושבים, בנווה יעקב – 94%, בגילה – 95% ובהר חומה – כ־96%. בשכונות החרדיות שיעור הגבייה נמוך מעט יותר, אך גם בהן הוא גבוה מאשר במזרח העיר. בהר נוף – 93%, בבית וגן – 92%, ברמת שלמה – 88%, בסנהדריה – 87%, ובגאולה־מאה שערים – 81%.
במכתב לשר הפנים משה ארבל ציין שפייזר כי העירייה מתקשה לגבות מתושבי מזרח העיר עשרות רבות של מיליוני שקלים, וזאת בלי להביא בחשבון בנייה לא חוקית בהיקפים רחבים מאוד, שגם עליה כלל לא נגבית ארנונה.
מעיריית ירושלים נמסר כי היא גובה ארנונה בצורה שוויונית מכל תושבי העיר. "הליכי האכיפה לחייבים כוללים הטלת עיקולים ותביעות משפטיות, זאת באופן אחיד לכלל התושבים והעסקים. סך הגבייה במזרח ירושלים לשנת 2022 הסתכם ב־320 מיליון שקלים, וחלק הארי של התושבים משלמים ארנונה". העירייה מציינת עוד כי "כמו בכל עיר יש אזורים שבהם גביית הארנונה מורכבת יותר ודורשת הליכי אכיפה נוספים. בעקבות כך, אחוזי הגבייה השוטפים באזורים אלה נמוכים יותר".