בשעה 11:00 ביום ראשון הקרוב תתכנס ועדת הרבנים בראשות הרב יעקב אריאל המונה 40 רבנים מכל גווני הציבור הדתי-לאומי, אשר תבחר את מועמד הציונות הדתית לתפקיד הרב הראשי האשכנזי.
כל רב מועמד יופיע במשך חצי שעה בפני הוועדה, כאשר 15 דקות יוקדשו לשאלות של חברי הוועדה לרבנים המועמדים. הכינוס יתקיים ברמות שפירא בבית מאיר.
המועמדים הם הרב אליעזר איגרא, הרב מיכה הלוי, הרב מאיר כהנא והרב אברהם נחשון. בשעה 16:00 ייערכו בחירות חשאיות ותימסר הודעה רשמית על הרב הנבחר. במידת הצורך יתקיים מיד לאחר סבב א' גם סבב ב' של הצבעה, ולאחריו תהיה הודעה על הרב הנבחר.
הבחירות לרבנות הראשית ייערכו ב-1 באוגוסט. על פי הסיכום הקואליציוני ש"ס תתמוך במועמד של מפלגת הציונות הדתית ומפלגת הציונות הדתית תתמוך במועמדה של ש"ס.
נציין כי ישנם מועמדים כמו רב העיר נתניה הרב קלמן בר ויו"ר ארגון רבני צהר הרב דוד סתיו שלא מתכננים להופיע בפני ועדת הרב אריאל, מהלך שעשוי להפחית בכוחה של הוועדה שכן יהיו מועמדים ציוניים נוספים לתפקיד הרב הראשי מלבד המועמד שייבחר בוועדה.
>>> רשימת 40 הרבנים החברים ב"ועדת הרב אריאל''
הגוף הבוחר את הרבנים הראשיים יורכב מ-151 חברים: 30 רבני העיר הגדולות, 14 רבנים מועצות מקומיות, 2 רבנים אזורים, 8 רבני יישובים, 4 רבני שכונות, הרב הראשי הצבאי וסגנו, 10 דיינים ותיקים, 10 מועמדי השר, 25 ראשי ערים גדולות, 6 ראשי מועצות מקומיות, 4 ראשי מועצות אזוריות, 14 ראשי מועצות דתיות, 4 ראשי מועצות דתיות אזוריות, 2 שרים ו-5 חברי כנסת.
בימים האחרונים נמתחה ביקורת על היעדר ייצוג לנשים בוועדת הרבנים שבוחרת את מועמד הציונות הדתית. סנגית שר האוצר מיכל וולדיגר ביקשה מהרב אריאל לצרף רבניות: "לא אוכל להתעלם מנקודה מהותית אשר מפריעה לי כאישה דתית לאומית-תורנית, שליחת ציבור שנושאי הדת חשובים לה וקרובים לליבה, ובוודאי מעמדה של הרבנות הראשית - היעדרן של רבניות תלמידות חכמים מהוועדה'', כתבה וולדיגר לרב אריאל.
"גם אנו הנשים חוסות תחת הרבנות הראשית", הזכירה סגנית השר וולדיגר. ''החלטות הרבנות משפיעות גם עלינו, ויש לחלק לא מבוטל מאתנו הרצון, היכולת, והן אף בפועל, אנו חלק מהעולם התורני, השמרני. יש לנו בקרב הציבור הדתי לאומי נשים שמרניות, ידעניות ובקיאות בהלכה, אשר יכולות להוסיף לוועדה, ולייצג חלק לא מבוטל מהמגזר, וככל שיותר ויותר ירגישו חלק, כך יגדל מעמדה של הרבנות הראשית''.
הרב אריאל עצמו הגיב לפניית תנועת אמונה באשר להיעדר ייצוג נשי בוועדה ואמר השבוע כי "הרב הראשי נבחר בסופו של דבר בגוף בוחר המורכב מרבנים ואישי ציבור, גברים ונשים, דתיים ושאינם דתיים. הרב הראשי אף נדרש בתפקידו לכלל האוכלוסייה. וועדת הרבנים שתתכנס ביום ראשון הקרוב, כשמה כן היא - להביא המלצה רבנית לרב שייבחר על ידי כלל הרבנים שבוועדה".
הליך הבחירות
1) תמונה ועדת בחירות שתכלול את חברי מזכירות הוועדה ונציגים נוספים שייבחרו מטעם הנהלת הוועדה. ועדת הבחירות תפורסם מראש לציבור.
2) ועדת הבחירות תנהל את התהליך ותכתוב פרוטוקול.
3) במקרים חריגים תדון ועדת הבחירות באופן מיידי ותפרסם את החלטתה באופן פומבי לכלל חברי הוועדה.
4) במקרה שבמועד ההצבעה יהיה מספר זוגי של בוחרים, חבר המזכירות הרב אייל גריינר ייצא מהמזכירות ויצורף לוועדה הבוחרת, כדי להגיע למספר אי-זוגי של בוחרים.
5) תתקיים הצבעה חשאית בנוכחות חברי הוועדה הנוכחים במליאה בלבד. לא תתאפשר הצבעה בכל דרך אחרת מלבד הצבעה של חבר ועדה באולם מליאת הוועדה.
6) כל אחד מחברי הוועדה יצביע בעד מועמד אחד בלבד. הצבעה של חבר ועדה על יותר ממועמד אחד תפסול את הצבעתו.
7) הקולות יימנו ע"י חברי ועדת הבחירות.
8) אם יימצא כי זכה מועמד בלפחות 40% מקולות המצביעים, וכל יתר המועמדים זכו בפחות מכך, והפער בין המועמד המוביל לזה שאחריו הוא לפחות 3 קולות, ייקבע מיד כי המועמד המוביל - הוא הנבחר.
9) אם יימצא כי שני מועמדים קיבלו כל אחד 40% ומעלה מקולות המצביעים, והפער בין המועמד המוביל לזה שאחריו הוא לפחות 3 קולות – ייקבע מיד כי המועמד המוביל הוא הנבחר.
10) במקרה אחר, יתקיים סיבוב שני בין שני המועמדים המובילים בלבד, ובו ייבחר המועמד ברוב רגיל.
11) במקרה שיש יותר משני מועמדים מובילים לאחר הסיבוב הראשון (לדוגמה – מקום 2 ו-3 קיבלו מספר זהה של קולות) – יתקיים הסיבוב השני בין כל המועמדים המובילים שקיבלו את המספר הרב ביותר של הקולות וכן מספר הקולות שלאחריו. במקרה שכזה חוזרים לעקרונות של סעיפים 6-8.