מדענים מ'אימפריאל קולג' בלונדון מבצעים בשבועות האחרונים את הניסויים הקליניים האחרונים בפיתוח שיטה חדשה שתסייע לרופאים לזהות סוגי סרטן רבים בעזרת נשיפה של הנבדק אל תוך שקית נייר.
המדענים מקווים כי השיטה החדשה תסייע לאבחן סוגים רבים של סרטן כבר בשלבים הראשוניים שלו, ובכך להגדיל את סיכויי ההחלמה של החולים.
על פי המדענים, השיטה החדשה תסייע בעיקר באבחון סרטן המעי הגס, הוושט, הקיבה, הלבלב ויתכן כי אף סרטן הכבד. סוגי הסרטן האלו מהווים 20 אחוזים מכלל מקרי הסרטן בעולם.
פרופסור ג'ורג' האנה מ'אימפריאל קולג'' בלונדון, המוביל את הפרויקט השאפתני, אמר ל-Observer הבריטי כי "עבדנו על הטכניקה הזו יותר מ-15 שנים וכעת הגענו לשלב שבו אנחנו עורכים ניסויים קליניים אחרונים. אם אלו יצליחו, נוכל לראות בדיקות נשימה של סרטן נפרסות במרפאות בעוד כמה שנים".
הוא גם הסביר כיצד אמורה לסייע הבדיקה באבחון סוגי הסרטן השונים. "הבדיקה מנצלת את העובדה שתרכובות נדיפות שונות במעיים משנות ריכוז כאשר החל לצמוח במקום גידול סרטני. חלק מהחומרים הנדיפים עולים וחלקם יורדים ככל שהסרטן מתפתח. בחרנו מגוון של 15 מהכימיקלים האלה שמגיבים במיוחד להתפתחות גידול. כאשר החומרים הנדיפים האלה משתנים בריכוז, זה משפיע על הכמויות שננשפות לאחר מכן החוצה. על ידי איסוף וניתוח באמצעות אלגוריתמים מיוחדים, אנו יכולים לאתר איזה סוג של גידול נוצר", סיפר האנה.
לאחר שהנבדק נושף אל תוך שקית הנייר, מועבר האוויר שנשף אל תוך צינורות נירוסטה ומועבר אל חומר סופג. לאחר מכן בוחנים הרופאים את רמת החומרים הנדיפים השונים, במטרה לקבוע האם הנבדק אכן חולה בסרטן ומאיזה סוג.