ועדת העבודה והרווחה בראשות ח"כ ישראל אייכלר קיימה אתמול דיון בנושא טיפול משרד הרווחה והביטחון החברתי בנוער במצבי סיכון ומצוקה ומגמות לעתיד.
יו"ר הוועדה ציין את החשיבות שבדיון: "הילדים האלו זקוקים לנו, וצריכים לעשות הכל כדי לסייע להם. זו חובה קדושה. אסור לנו בשום אופן לטאטא מתחת לשטיח או להתעלם. עלינו להקשיב לזעקה שלהם ולהיות נכונים לעשות הכל עבורם.
ח"כ אייכלר חזר על קביעתו מדיון אודות הילד שנלקח מהוריו והדגיש בפני נציגי הרווחה שכל הוצאת ילד מרשות הוריו חייבת הוכחה כי מדובר במקרה סכנה ורק באישור של שלושה שופטים.
מנכ"ל משרד הרווחה ינון אהרוני ומנהלי אגפים ותוכניות רלוונטיות במשרד הרווחה הציגו בפני חברי הוועדה את פעילויות המשרד בתחום המענים לבני נוער בסיכון.
על פי נתוני מבחן השירות לנוער שהוצגו בדיון, בשנת 2022 הופנו לשירות על ידי המשטרה קרוב ל-16,000 מופנים חדשים, וטופלו בסה"כ כ-26 אלף מטופלים. מספר הקטינים בהליכי מעצר עמד על כמעט 3,000.עוד נמסר שהמשרד פועל לאיתור חלופות מעצר לבני נוער בתוך 3-5 מרגע המעצר וכי כיום אין מחסור בכוח אדם במסגרות לנוער בסיכון.
בתגובה לטענותיה של ח"כ תומא סלימאן, שחלקה על טענה זו ואמרה כי במזרח ירושלים יש מחסור בכוח אדם, השיבה נציגת המשרד כי "המצב במזרח ירושלים השתפר מאוד. שם היה הכי קשה למצוא כוח אדם ומרבית התקנים מאוישים כיום. בעבר היינו על 800 נערים ממתינים, היום אנחנו על 80".
במהלך הדיון, התייחסו חברי הכנסת ונציגי העובדים במסגרות לנוער בסיכון למכרז שפרסם לאחרונה משרד הרווחה להעסקתם, בטענה שהוא פוגע קשות בתנאי העסקתם של עובדים קיימים וחדשים שיגיעו בתחום.
ח"כ מאיר כהן, לשעבר שר הרווחה: "ההפרטה היא הכשלון של מערכת הרווחה בישראל. ניהלתי ואני עדיין מנהל מלחמה כמעט אבודה בכל הנושא הזה מול אנשי האוצר. זה נעשה כי זה חוסך למדינה כסף. אנשי משרד הרווחה עושים עבודה מדהימה וממש יוצרים יש מאין. הפיקוח של הרווחה עבר רפורמה מצוינת ובתקופתי נסגרו 4 מוסדות רק בגלל מה שמפקחים ראו. יש עדיין מה לשפר. הוצאה מהבית צריכה להיות הכלי האחרון והעובדים עברו שינוי. רובם הגדול מנסים בכל כוחם להשאיר את הילדים. יש ילדים שבסופו של דבר מוצאים מהבית וכאן צריך לתת את הטוב ביותר. זה עדיין לא קורה אבל המשרד עושה מהפכים גדולים, נעביר ביקורת אבל גם נוקיר את פעילותם של העובדים".
מדריך במעון בית הנער טען: "אנחנו מתחילים משמרות לרוב אחה"צ כשרוב האנשים מגיעים הביתה. מסיימים לכאורה בעשר בלילה אחרי התמודדויות קשות מול הנערים. תמיד היינו סלע איתן של אותם נערים. אחר כך עוד כותבים דוחות, ממלאים ציונים, מדברים עם הורים. אתם מדברים איתי על הכרה ב- 40 ש"ח לשעה במדינה שבה מנת אוכל עולה 50 ₪? אתם לוקחים לילדים האלה את הביטחון. מי היה שם בשביל הילדים הלאה? לא משרד הרווחה, אנחנו. אם אתם מיישרים קו עם המכרז הזה - באותה שניה מתפטרים מאות מדריכים"
בסיכום הדיון השיב מנכ"ל משרד הרווחה לטענות ואמר: "המדריכים עובדים בשליחות המשרד ואנחנו לא משני צידי המתרס. המכרז לא פגע בשכר המדריכים. הורדנו את הדרישה לתת לכל מדריך באשר הוא 30% מעל שכר המינימום. זה נותן למפעיל שיקול דעת. הסוגיה הזאת היא מורכבת, חוצה את כל שדות הרווחה ויינתן לה מענה, זה על שולחננו. המכרז הוא לא חזות הכל".
לבקשת אייכלר, הבטיח המנכ"ל שייבחן את הטענות שעלו בדיון ויעביר את מסקנותיו לוועדה, וכן ישיב לוועדה על טענות השכר של המדריכים נגד המכרז החדש.