הרבנים הראשיים הרב יצחק יוסף והרב דוד לאו
הרבנים הראשיים הרב יצחק יוסף והרב דוד לאוצילום: יונתן זינדל, פלאש 90

הבחירות לרבנות הראשית מתקרבות ואיתן הרעש והגעש הפוליטי, אך האם הגיעה העת לחשוב מחדש על החלוקה לשני רבנים, אשכנזי וספרדי, חלוקה שמנציחה את הפגעים שהותירה בנו הגלות? האם החלוקה הזו עוד רלוונטית? הרב יובל שרלו משיב בראיון לערוץ 7.

את תשובתו פותח הרב שרלו בציון מה שהוא מגדיר כמשהו נפלא שקורה בציונות הדתית והוא בחירתם של רבני ישובים ללא כל התייחסות לסוגיית מוצאם, אשכנזים או ספרדים. "זה מוכיח שזהותו העדתית של הרב הופכת לפחות רלוונטית, וזה מהדברים המבורכים יותר שקורים אצלנו".

עוד מציין הרב שרלו כי כלל הרבנים נשאלים לקראת חג הפסח שאלות רבות הנוגעות להתנהלותן של משפחות מעורבות המבקשות לדעת כיצד לנהוג בכלים, באכילת אורז וכיוצא באלה, ועצם קיומן של שאלות מסוג זה מלמד ש"תהליכי קיבוץ הגלויות מתהווים לנגד עינינו", ולמעשה הערבוב העדתי הופך להיות עובדה קיימת, בין השאר גם אצל הרבנים עצמם.

על רקע כל זה עולה השאלה אם נכון להמתין לתהליכים שיתרחשו, או לכפות מהלך מלאכותי של איחוד. הרב שרלו סבור שמאחר ועדיין לחלק מהציבור חשובה ההגדרה העדתית, כפייה של מציאות בה יש רב ראשי אחד בלבד היא מציאות שהדור עדיין לא מוכשר אליה, ועם זאת סבור הרב שרלו כי נכון לסמן את המועד העתידי לכך, כלומר לקבוע שבעוד מערכת בחירות אחת או שתיים יבחר רב ראשי אחד בלבד. כך או כך רואה הרב שרלו במשמעות הפוחתת והולכת לשאלת עדתו של הרב בשורה חשובה.

בהתייחס לאותם מגזרים שבהם עדיין העדתיות משמעותית וההיתכנות לכך שגם הם יסכימו לקביעת רב ראשי אחד, אומר הרב שרלו שאכן "יש מקומות שזה עדיין מאוד חשוב, פחות בציונות הדתית אבל עדיין לא מספיק פחות, ולכן נכון יהיה לא לעשות את זה מיידית ובכפייה, אלא לקבוע תהליך שבפעם הבאה או בעוד פעמיים נתקדם לקראת כך".

עוד שאלנו עד כמה בכלל מעסיקה העדתיות את תפקידו של הרב הראשי, שהרי עיקר תפקידו הוא ניהולי טקסי והוא לא באמת משיב לשאלות הנוגעות למנהגיה של עדה כזו או אחרת. הרב שרלו מציין שראוי לקרוא את חוק הרבנות הראשית ולראות את האמור בו ולפיו תפקיד מועצת הרבנות הראשית הוא לענות לשאלות בהלכה שהופנו אליה, "כלומר שרבנות ראשית אינה מתמנה מלכתחילה כדי להיות הפוסקת של כלל ישראל או זו שתכפה את דעתה, אלא שאם האוטוריטות מהוות כתובת לשאלה בהלכה הם ישיבו", אומר הרב שרלו ומציין כי גם הרב הראשי האשכנזי יודע היטב להשיב על מנהגי הספרדים ולהיפך. כך היו הרב עובדיה יוסף וכך הרב שפירא זצ"ל וכך כל הרבנים הראשיים האחרים. "העובדה שמישהו הגיע מקבוצה מסוימת לא רלוונטית. כשהוא רב של הציבור הוא נותן תשובה לפי השאלה ולפי הציבור".

את דבריו חותם הרב שרלו ואומר כי "עצם העובדה שדווקא הציבור הדתי הוא זה שמנציח את חשיבות האשכנזי והספרדי היא לא טובה לעם ישראל ולתורת ישראל, במקום שבו מנסים לאחד גלויות בהיבט הזהות מבלי לבטל את המנהגים באופן מקומי. אנחנו צריכים להיות חלק ממובילי המגמה הזו ולא ממתנגדיה".

לרב שרלו אין ספק שיבוא היום ובו תתבטל ההפרדה לעדות וכול שיישאר הוא הכהונה בתפקידים השונים, נשיא מועצת הרבנות ונשיא בתי הדין הרבניים, ויוכלו להיבחר לשני התפקידים יוצאי עדות שונות או יוצאי אותה עדה מבלי לייחס לכך כל חשיבות. מאחר שזה מה שככל הנראה יתרחש בעתיד אין סיבה שניגרר לכך ונכון להוביל ולעשות זאת מלכתחילה.