אילוסטרציה
אילוסטרציהצילום: אייסטוק

מדענים בארה"ב מצאו במחקר חדש כי אנשים הסובלים מבעיות שינה נמצאים בסיכון מוגבר של לפחות 16 אחוזים ללקות בשבץ במהלך חייהם.

במחקר, שתוצאותיו פורסמו בכתב העת הרפואי Neurology, טוענים החוקרים כי הסיכון גבוה במיוחד לבני פחות מ-50, ואלו שסבלו מחמישה עד שמונה תסמינים שגרמו להפרעות שינה היו בסיכון של פי ארבעה ללקות בשבץ לעומת בני פחות מ-50 שנהנו משינה רצופה וללא הפרעות.

בני מעל 50 שלקחו חלק במחקר וסבלו מבעיות שינה, היו בסיכון של 38 אחוזים יותר ללקות בשבץ מאשר בני 50 ומעלה ללא הפרעות שינה. הם גם טוענים כי שיפרו איכות השינה באמצעות טיפול בתסמינים הגורמים להפרעות השינה מקטין בצורה משמעותית את הסיכון לשבץ.

המחקר כלל מעקב אחרי 31 אלף משתתפים בגיל ממוצע של 61, שלא סבלו משבץ לפני כן. החוקרים עקבו אחר שעות השינה שלהם ומצבם הרפואי במשך תשע שנים, כאשר במהלך המחקר נשאלו המשתתפים עד כמה קשה להם להירדם, באיזו תדירות הם מתקשים להירדם, כמה פעמים התעוררו במהלך השינה, האם הם מתקשים להתעורר בשעת בוקר מוקדמת ועוד.

החוקרים גם ניהלו מעקב אחר גורמי סיכון נוספים של המשתתפים, לרבות עישון, צריכת אלכוהול ורמת הפעילות הגופנית. לאורך תשע שנות המחקר לקו 2101 ממשתתפים בשבץ. אלו שסבלו מחמישה עד שמונה תסמינים של נדודי שינה היו בסיכון מוגבר של 51 אחוזים ללקות בשבץ.

מחבר המחקר, ד"ר ונדמי סוואדוגו מאוניברסיטת וירג'יניה, אמר כי "ישנם טיפולים רבים שיכולים לעזור לאנשים לשפר את איכות השינה שלהם, ולכן קביעה אילו בעיות שינה מובילות לעלייה בסיכון לשבץ מוחי עשויה לאפשר טיפולים מוקדמים יותר או טיפולים התנהגותיים לאנשים שמתקשים לישון ואולי להפחית את הסיכון לשבץ מאוחר יותר בחיים".