מנכ"ל המשרד לביטחון פנים, תומר לוטן
מנכ"ל המשרד לביטחון פנים, תומר לוטןצילום: דוברות המשרד לביטחון

מנכ"ל המשרד לביטחון פנים לשעבר, תומר לוטן, מתאר בשיחה עם ערוץ 7 מדוע לדעתו השר בן גביר ורה"מ נתניהו לא מצליחים לטפל כראוי בארגוני הפשיעה, מה היה שונה בממשלה הקודמת ואיך שיתוף פעולה בין משרדי הממשלה חיוני במאבק בפשיעה.

ראשית, תיאר לוטן את מצב הקורבנות בחברה הערבית וטען: "אני רוצה להסתכל על הקונטקסט הכללי, של העשור האחרון. אנחנו רואים עלייה שיטתית וקבועה של קורבנות שהגיעה לשיא שלה בשנת 2021 עם 121 קורבנות. בשנה שעברה ראינו שבירה של קו המגמה הזה. מה שקרה שם זה פעולה מאוד רחבה ושיטתית של כל זרועות הממשלה, שפעלו ביחד בשורה של תוכניות, וכל זה קרה עם אותה משטרה שיש לנו היום, אותו המפכ"ל והניצבים ואפילו אותו התקציב. מה שמראה שאפשר להתמודד עם המצב גם במשאבים הקיימים".

"הייתי מצפה מהשר והממשלה כולה להתבונן טוב מאוד על מה שעבד והביא תוצאות, ולאמץ. במקום זה אנחנו רואים עצירה כמעט מוחלטת של העניינים האלה, לצד התעסקות מאוד משבשת בכל עבודת המשטרה ומינוי הניצבים, ובשורה האחרונה המון המון תירוצים כמו שזהו תרבותם של הערבים, שצריכים את השב"כ. כל זה מדגים את חוסר המקצועיות של השר והממשלה כולה".

בנושא החשיבות בשילוב זרועות הממשלה, אמר לוטן: "כמובן שאי אפשר למנוע את הכל, אבל ברגע שכל זרועות הממשלה רתומות עבורך, ואתה נחוש, רואים הצלחות, כמו שראינו בשנה שעברה. ברובד המקצועי פעלה התוכנית הלאומית שלנו למאבק בפשיעה, הן בהיבט המבצעי והן במבצע 'מסלול בטוח', שבמסגרתו כל זרועות האכיפה פעלו נגד עבריינים בצורה ממוקדת, מהמשטרה ועד רשות המיסים ורישום הטאבו. כל מי שהיה ביכולתו לתקוף את אותו עבריין פעל במקביל. זה יצר לחץ מאוד משמעותי על העבריינים, שהרגישו את המדינה על הראש שלהם, בעיקר סביב המנועים הכלכליים שהניעו את הפשיעה".

"בנוסף פעלנו בהוספת שוטרים ותוכניות מניעה לנוער. ולבסוף היבט החקיקה שעסק בחוקים שונים כמו חוק הפרוטקשן, שנועדו להוסיף כלים למאבק בפשיעה. חלק מהחוקים לא עברו בקריאה שלישית עקב נפילת הממשלה ואני מצפה מזו הנוכחית להמשיך את הקו הזה ולהשלים את מהלך החקיקה".

לסיום, עמד לוטן על הליקויים בתפקוד הנוכחי של השר בן גביר ורה"מ נתניהו וטען: "הכישלון הגדול של נתניהו ובן גביר הוא שאולי יש הצהרות, אבל אין מנגנון ממשלתי פעיל שתומך בתוכניות שלהם. וכשאין מנגנון כזה, הכל מתמסמס וקורס. זה מה שהיה חזק אצלינו וחלש מאוד בממשלה הנוכחית".

"יחסי שר ומפכ"ל תמיד היו מתוחים, אבל נראה כאילו כל הכביסה יוצאת החוצה, וזה מייצר דם רע בתוך הגוף הכל כך חשוב הזה. וכל המשטרה גם מצויה בסערה פנימית שרק מורידה מהיכולת שלה לתת מענה טוב לאירוע המצער הזה".

לשכת השר לביטחון לאומי בתגובה: ''תומר לוטן ובר לב דרדרו את הביטחון והרסו את תחושת הביטחון של אזרחי ישראל. השר בן גביר מוביל מדיניות ביטחון, כדי לתקן את הנזק שלכם, להחזיר את הביטחון לאזרחים ולהחזיר את המשילות לרחובות. מרגע שהשר בן גביר נכנס למשרד לביטחון לאומי, הוא הביא איתו תוכנית סדורה הכוללת בין היתר הקמת משמר לאומי, העלאת משכורות לשוטרים, הוספת תקנים, הפסקת תרבות המינויים של חבר מביא חבר וקונספציה של יוזמה. העביר את חוקי הנשק לתפיסת נשקים בלתי חוקיים ומעביר את חוק הפרוטקשן על מנת להילחם בפשיעה''.