במעמד ראש העיר. הנצחת טוביאנסקי
במעמד ראש העיר. הנצחת טוביאנסקיצילום: גדעון מיטשניק

לקראת קריאת שם רחוב בירושלים על שמם של מאיר ולנה טוביאנסקי שוחחנו עם מי שנאבק להעלאת המודעות לסיפורו הטראגי של סרן טוביאנסקי שהוצא להורג אחרי משפט שדה בעודו חף מפשע, סא"ל במיל' גדעון מיטשניק, שפעל מול גורמים רבים עד למתן ההכרה הציבורית וההנצחה של טוביאנסקי.

מיטשניק פותח בשורת תודות לאותם שלאחר דרך ארוכה חברו אליו עד להנצחת שמו של טוביאנסקי ומציין כי הדרך עוד ארוכה ויש עוד לא מעט לעשות על מנת להביא את סיפורו של טוביאנסקי ואת הלקחים העולים ממנו לידיעת הציבור.

לדרך יצא מיטשניק כאשר שימש כראש ענף מורשת של אגף המודיעין ולמד את פרטי פרשת "עסק הביש". תוך כדי כך עולה המחשבה על אחריותו של ראש אגף המודיעין בתקופת עסק הביש, בנימין גיבלי, מי שהוביל את תפירת התיק והוצאתו להורג של טוביאנסקי. גיבלי הוא ששימש ראש שירות הידיעות בירושלים והוא שסימן את טוביאנסקי כבוגד ולמרות הפרשה החמורה לא רק שלא שילם מחיר ולא הועמד לדין מסיבות פוליטיות, אלא שגם קודם, שימש ראש ענף קרבי באגף המודיעין, היה סגנו של חיים הרצוג בצמרת אגף המודיעין עד שמונה למחליפו של הרצוג כראש אגף המודיעין והיה לאחראי לכשלון עסק הביש. "אתה שואל את עצמך איך אף אחד לא הבין שיש כאן בעיה. הרי אם לא היו ממנים את גיבלי לראש אגף המודיעין אולי לא היה יוצא להרפתקה במצרים והיינו נמנעים מפרשת עסק הביש המביכה, אבל אף אחד לא עצר בדרך וגיבלי מונה וכראש אגף מורשת באגף המודיעין התחלתי לשאול שאלות".

מוסיף מיטשניק ומספר כי שלוש שנים לאחר שחרורו מצה"ל הוא הגיע לבית הקשתות שליד קיבוץ הראל, המבנה בו בוצע משפט השדה ולצידו בוצעה ההוצאה להורג ולתדהמתו הוא מגלה שאין במקום כל הנצחה לטוביאנסקי או לסיפור כולו. למעשה "נכון ל-2016 למעט חלקת הקבר שבה הוא קבור אין אף מקום שמנציח את שמו כאשר מדובר בפרשה טראגית שרבים היו צריכים לשלם מחיר ולא שילמו".

מיטשניק פונה למשרד הביטחון, שם הוא מתקבל בכבוד, מציג את הנושא, אך המענה שהוא מקבל הוא שאין הנצחת יחיד. הוא מנסה לטעון שאכן מדובר במקרה יחיד כי טוביאנסקי הוא הקצין היהודי היחיד שהוצא להורג מאז קום המדינה, אך במשרד הביטחון מתעקשים על הנוהל לפיו אין הנצחת יחיד.

מיטשניק אינו אומר נואש ופונה בשנת 2017 לקצין חינוך ראשי. הנושא מוצג בפניו, נאמרות הצהרות, מובטחות הבטחות, אך בפועל לא קורה דבר. למעשה איש בצה"ל לא עוסק בפרשה למעט הפרקליטות הצבאית ופו"מ. "אנחנו מבקשים שיוציאו ערכה ויספרו את הסיפור כדי שמש"קיות חינוך יוכלו לספר לחיילים את הסיפור".

פגישה עם קצין החינוך הראשי הנוכחי מביאה לשינוי. מיטשניק משוחח עם בנו של טביאנסקי, יעקב בנטוב, שואל אם טקס כלשהו נעשה לזכר אביו מאז הוצא להורג והתשובה שלילית. "יחד עם זאב הראל, קיבוץ הראל והמועצה לשימור אתרים, אנחנו יוצאים לשטח ומקיימים את אירוע ההנצחה הראשון וחונכים את שלט ההנצחה של המועצה לשימור אתרים. באירוע הזה נוכח לראשונה קצין בכיר בצה"ל, הפצ"ר שרון אפק, שהוא היחיד בצה"ל שנענה לבקשה בניגוד לכל השאר. נוכחים היו גם השופטת דליה דורנר ותא"ל אפרים לפיד".

במלאת שבעים למדינת ישראל מנסה מיטשניק להציף את הסוגיה מחדש ושולח מכתב לראש אכ"א, האלוף אלמוז, לנוכח ההתעלמות ארוכת השנים מהמשפחה. "מאז האירוע אף אחד לא חיזק את האלמנה והבן, לא קיימו אזכרה ולא עלו לקבר".

"אלמוז מקבל החלטה היסטורית, מוציא את הנצחת טוביאנסקי מידי חי"ר ומפקיד אותה בידי חיל האוויר כי טוביאנסקי היה מפקד שדות התעופה בירושלים כשהוצא להורג.. שמו של מאיר טוביאנסקי מצטרף לשמות חללי החייל בהר הטייסים", מספר מיטשניק ואכן מפקד חיל האוויר פוגש את הבן יעקב ומתחיל קשר אמיתי וראוי בין צה"ל והמשפחה.

"באותה שנה מקיימים אירוע הנצחה שני לטובינסקי. הפעם גם פרופ' אליקים רובינשטיין הגיע, כך גם נציג רשמי של חיל האוויר ונציג של חברת החשמל שעד אז שכחה ממי שהיה מנהל בכיר אצלה. הנציג אומר טעינו, שבעים שנה שכחנו ועכשיו אנחנו מחבקים", אומר מיטשניק ומזכיר את ההחלטה לקרוא שת שמה של תחנת הכוח הירושלמית של חברת החשמל על שמו של טוביאנסקי, מהלך שהושלם בשנה שעברה. בשנת 2021 מתקבלת החלטה בחיל החינוך להכין תיק סדור על סיפורו של טוביאנסקי.

ההחלטה על קריאת שם רחוב בירושלים בשמו של טוביאנסקי מגיעה לאחר שבשנת 2018 הגיש מיטשניק בקשה לועדת השמות ובתקופת הקורונה מתקיימת ישיבה שבסופה מודיעים לו שהבקשה נדחתה. כשהוא מבקשת את פרוטוקול הדיון מתברר שמשרד הביטחון הוא שהתנגד לבקשה בטענה שאין הנצחת יחיד. מיטשניק פונה לראש העירייה, משה ליאון שמחליט לחרוג מהנוהל לפיו דחייה מחייבת המתנה של שלוש שנים עד לקיום דיון נוסף בבקשה, ומחזיר את הבקשה לוועדת השמות בניגוד לעמדת משרד הביטחון ואכן הבקשה מאושרת.

מיטשניק מעיר כי בעיניו קריאת שם הרחוב אינה רק איזכור סיפורו ההיסטורי של טוביאנסקי והלקחים הנדרשים להילמד ממנו, אלא גם סיפורו של השיימינג הקטלני הראשון והלקחים ממנו רלוונטיים למערכת החינוך ולמציאות העכשווית כיום. "היום לא מוציאים להורג מול כיתת יורים, אבל בשיימינג מוציאים להורג אנשים". לנו הוא קורא ללמוד מפרשת טוביאנסקי עד כמה קל להפריח האשמות כלפי אדם חף מפשע עד כדי הוצאתו להורג.