ח"כ אוהד טל ממפלגת הציונות הדתית מתארח אצל דודו סעדה ומתאר את המעבר מעולם החינוך אל המים העכורים של הפוליטיקה הישראלית.
מסביר מדוע ועדת הרפורמות, בראשה הוא עומד, קריטית כל כך לאזרח הפשוט, וגם מה גרם לכך שהרפורמה המשפטית לא עברה עד כה.
"אנחנו עסוקים עכשיו בעיקר בנושא של יוקר המחיה, רפורמות כלכליות שייפתחו את השוק. אנחנו יודעים שמדינת ישראל היא שוק מאובן, אז אנחנו הבנו כבר בחודשים האחרונים שתי רפורמות גדולות רפורמה אחת בשוק הבנקאות, בעצם לפתוח את שוק הבנקאות לתחרות. משפחה ממוצעת בישראל משלמת היום 10,000 ש"ח בשנה עמלות. קשה לי עם הנתון הזה. בפעם הראשונה אמרתי אין מצב, זה לא יכול. אני לא משלם 10,000 ש"ח עמלות בשנה ישבו איתי אנשי האוצר והוכיחו לי שזאת המציאות. אנחנו אפילו לא שמים לב", אומר טל.
לדבריו, "בתחום המשפטי הרבה מהסיבה לכך שלא מצליחים להעביר את הרפורמה - זה בגלל המאבק על הזהות היהודית במדינה. יש לנו בעיה בנושא של הזהות היהודית במדינת ישראל. אם עד היום האתגר של של העם היהודי במשך 2000 שנה היה לשרוד ולהישאר בחיים ובמשך 75 השנים הראשונות האתגר היה לבסס את הקיום.
אז בשנים האחרונות מדינת ישראל התבססה. יש לנו כלכלה חזקה, יש לנו מדינה חזקה, אנחנו לא מתעוררים בבוקר בפחד האם נסיים את יומנו בחיים או לא, מה שפינה לנו הרבה מאוד זמן ואנרגיה נפשית לשאול את עצמנו שאלות בסיסיות, מה זה אומר להיות מדינה יהודית? זו שאלה שאנחנו בעצם שואלים את עצמנו בפעם הראשונה אחרי 2000 שנה. מה זה אומר להיות מדינה יהודית? ואם ניקח כל ויכוח פוליטי שהיה בישראל ב-20 השנים האחרונות: כן, פלסטינאים, כן שלום עם הפלשתינאים לא שלום עם הפלשתינאים. כן ביבי, לא ביבי, כן? רפורמה משפטית, לא רפורמה משפטית, הכל הכל הכל. זה בעצם אם ננקה את שאלת המעטפת ונסתכל בפנים, על מה אנחנו מתווכחים באמת? זה בדיוק על זה, מהי המשמעות של היותנו מדינה יהודית.
היום קווי החלוקה בפוליטיקה זה כבר לא שמאל / ימין זה כבר לא כן תומכים במסירת שטחים או מתנגדים למסירת שטחים, זה לא קווי החלוקה. קווי החלוקה היום הם על הנושא של מדינה. הקואליציה של נתניהו היא קואליציה שאומרת אנחנו רוצים מדינה שגאה בזהותה שמחוברת ל שורשיה אל מול אופוזיציה שמבקשת למעשה להתנתק מהזהות הזו".
ואם סוגיית הזהות היהודית עולה אי אפשר שלא לדבר על סעיף הנכד השנוי במחלוקת: "אנחנו צריכים לשמור על האיזון שבין שמירת הקשר עם האחים והאחיות שלנו בתפוצות, ובין הצורך הקיומי שלנו להגן על כך שאנחנו לא מייבאים בעיה של התבוללות לתוך מדינת ישראל".
ח"כ טל לא בורח מבחירתו של הרב מאיר כהנא כמועמדה של הציונות דתית לרבנות הראשית לישראל, למרות שיו"ר מפלגתו , שר האוצר סמוטריץ' העדיף שהרב מיכה הלוי, רבה הראשי של פתח תקווה, ייבחר לתפקיד: "אני חושב שהדמות שנבחרה היא דמות נפלאה, צעירה מלאה באנרגיות מלאה בתורה המיינסטרים של הציונות הדתית שיכול לחבר. אני חושב שהוא בחירה נפלאה ואני מאוד מאוד מקווה שהוא בסופו של דבר ייבחר. הרב הראשי שמדינת ישראל כולנו נרוויח מכך".
האזינו לנו בספוטיפיי ובגוגל פודקאסט.
האזנה נעימה