כרמיאל
כרמיאלצילום: אלכס הובר

הגליל עולה לאחרונה לכותרות ולא בפן חיובי. הנתונים על הגירה שלילית של צעירים יהודים מהגליל למרכז, סיפור קרקעות העולות ומתייקרות בישובים הישראלים באזור, גזלת ציוד חקלאי, פרוטקשן, חוסר במענה רפואי והצורך בחינוך איכותי עולים בין היתר למודעות גדולה יותר בציבור, דבר מבורך לכשעצמו.

אלו הבאים לחופשות ונופש באזור אולי לא רואים את כל אלו, אבל מי שרואה קצת מעבר לפינה יכול לחוש במצוקה הגוברת בגליל ובצורך להחזירו למסלול תקין.

אחד הגרעינים התורניים אשר לקח על עצמו את השליחות להתמודד עם קשיי הגליל הוא הגרעין התורני בכרמיאל – העיר שנועדה לעצור את רצף ההתיישבות הערבי בגליל ולתת את המענה היהודי והציוני במקום. "הבעיה היא בכל התחומים", מסביר הרב יעקב ידיד - ראש ישיבת ההסדר והגרעין בכרמיאל.

"כרמיאל, שלא נועדה להיות עיר מעורבת, עלולה להיות כזו בתוך שנים מעטות אם לא נפעל כראוי. כבר כיום יש כמעט 10 אחוזים של תושבים ערבים בעיר, כ-30 אחוז מצוות ההוראה והחינוך בבתי הספר ערבים, ללא זיקה כלשהי ליהדות ולציונות".

הצטרפו למשימת לשמירת הגליל שלחו הודעה למספר -0523003190, 054-6349633

הרב סיפר על השלווה הגלילית האופיינית למקום, על היופי הירוק ומזג האוויר הנעים שכה מושכים מתיישבים להגיע לחבל ארץ זה, ועל איכות האנשים בגליל.

"יש כאן אווירה מיוחדת שלא ניתן להעתיק אותה לשום מקום אחר. יש כאן שליחות גדולה והתחושה היא הדדית וטובה", אומר הרב. יחד עם זאת הרב מסביר כי הקושי במרחב מורגש וגובר ומספר על החשש בעיר מפני התושבים הערבים והתנהלותם ברחובותיה.

עוד אמר הרב ידיד כי יהדותה של העיר היא חזונה ויעודה: "היועץ המשפטי בעיריית כרמיאל לא אישר בתחילה לכתוב בחזון העיר את המושג "ייהוד הגליל", ורק אחרי מאבק שניהל ראש העיר נכנס משפט זה כחלק משמעותי מחזון העיר ומשמעותה".

העיר כרמיאל אינה בודדת במאבק הצפוני, היא רק חלק מבעיה כוללת המורגשת מאד בכל הגליל. "גוש יישובי משגב הסמוך לכרמיאל הוא חלק ממשימת ייהוד הגליל, והוא מתרוקן", מזהיר הרב ידיד.

ההגירה השלילית מראה את אותותיה. בשנת הלימודים הבאה, רוב הגנים ברוב יישובי המועצה עתידים להיסגר כתוצאה מחוסר משמעותי בזוגות צעירים באזור. "אין צעירים שיכולים להרשות לעצמם קניית קרקע, אין יכולת מגורים, אז אנחנו מוצאים הגירה שלילית של ישראלים יהודים, ובמקומם נכנסים השכנים מהכפרים ליד".

למרות האחווה והשמחה של הקהילה היהודית בכרמיאל בתוך עצמה, עם השכנים שלה, המצב אחרת. אין הרמוניה, למי שחשב שאולי היא תיתכן, להיפך. התנהגות פרועה, נהיגה מסוכנת בכבישים, אלימות פיזית והטרדות של נערות הם חלק מהתנהלות המקומיים.

"אין פלא שרבים מצעירנו לא מוצאים את עצמם בגליל. גם יישובים יהודיים ותיקים, השייכים לשורש הציונות, כבר לא לגמרי שלנו. יישוב כמו 'כפר תבור' מתמלא אט אט במשפחות ערביות הנכנסות לשם בכוונה, ומשנות את אופיו היסודי של היישוב", מסביר הרב את הצורך בשמירה והתיישבות יהודית בגליל.

הצטרפו למשימת לשמירת הגליל שלחו הודעה למספר -0523003190, 054-6349633

ישיבת ההסדר כרמיאל
צילום: אורות כרמיאל

מנהל הגרעין התורני בכרמיאל, יאיר שטרן, לא אמר נואש, "עוד ניתן להחזיר את הגליל ואת כרמיאל לתפארתם. לאחרונה נפגשנו עם כוחות טובים הפועלים יום ולילה למען הגליל, בחקלאות ובשמירה, תנועת 'היוגב', תנועת 'השומר החדש', אנשי 'רמת ארבל' ועוד, על מנת לראות מה אנחנו יכולים לסייע ומה השליחות שאנחנו יכולים להביא איתנו כישיבה וכגרעין במאבק הציוני כאן".

אלקנה כהן מתנועת היוגב – תנועה הפועלת לעבד קרקעות של יהודים שנעזבו בגליל מחוסר ידיים עובדות ונתפסות מיד על ידי חקלאים ערבים – מתאר את הקשיים ולעיתים גם את חוסר העניין של הציבור ושל חלק מההנהגה במצוקה הגדולה של אבדן הגליל. "בטווח נסיעה של רבע שעה מכרמיאל ישנם קרקעות יהודיות מוזנחות, לא מעובדות, שאם לא נזדרז אנחנו עלולים לאבד אותם".

"החיים בגליל היו ונותרו נעימים, לא רק מזג האויר הגלילי, אלא השקט שנמצא כאן באופן טבעי, הנועם הארצישראלי שמחבר בין אנשים קיים כמו תמיד. הגליל היה מרכז התורה, כאן כתב רבי יהודה הנשיא את המשנה, וכאן גרו תנאים ואמוראים, ויסדו כאן את בית מדרשם ואנחנו ממשיכים את דרכם היום".

כאן נכנסים לתמונה תלמידי ישיבת ההסדר בכרמיאל. כחלק מהשליחות להחזקת האדמות בידיים יהודיות, יצאה הישיבה בתוכנית חדשה לחבר את התלמידים שהמשימה הציונית בגליל חשובה להם. בזמן שמעבר לזמן הלימוד, יעסקו התלמידים בגאולת הקרקע ואחזקת אדמת ארץ ישראל. "מדובר בשעות מעטות, שהרי עיקר הזמן והראש הוא בלימוד, אבל גם שעות מעטות יכולות לעשות שינוי משמעותי, בגישה ובתוצאה", מסביר מנהל הישיבה והגרעין יאיר שטרן. "אנחנו חייבים לעשות כל מה שניתן בתוך המסגרות הקיימות על מנת להעמיד את הגליל, שהיה פעם מרכז התורה, בחזרה למקומו".

הרב יעקב ידיד מסכם ואומר, "אנו בונים תכנית שתיתן מענה הן בהתקדמות בעבודת ה' בתורה, והן לצורך האמיתי לפעול לעשות משהו כדי שהגליל יישאר מלא חיים ישראליים".

לפרטים נוספים על התוכנית החלוצית, התורנית והשליחות הציונית, הנכם מוזמנים לערב הסברה בישיבת ההסדר בכרמיאל שיתקיים ביום שלישי, ח' תמוז (27/6) בו ייפגשו יחד שמיניסטים ובני ישיבות בוגרים שמשימת הגליל מדברת אל ליבם לשמוע על התוכנית המעמידה תלמידי חכמים שאכפת להם מארץ ישראל, המשלבים לימוד רציני, ושותפות לגאולת הארץ. בסיום המפגש תתקיים הופעה של הזמר סיני תור.

ניתן ליצור קשר בשיחה, מסרון או שליחת ווצאפ למספר -0523003190, 054-6349633 או בפייסבוק: 'אורות כרמיאל- הישיבה והגרעין'.