לפני כשבוע חזר לביתו אודי טנא, יועץ אסטרטגי שמתגורר בבני ברק כבר 36 שנה, רגוע ושליו. יחד עם אשתו ריקי והילדים הוא שב מהופעה של אברהם פריד ובניה ברבי בהפקת העיתון בשבע.
אלא שסמוך לביתו ציפתה לו הפתעה לא נעימה. "כשירדנו מהמונית בבני ברק קפצו עלינו 50 חולדות. לא עכברים חמודים אלא חולדות ענק", מספר טנא. כשיצאה אשתו ריקי להביא את הבת הקטנה שלא הייתה איתם בהופעה, היא הותקפה שוב על ידי חולדות. "זה טרור אמיתי וזה פוגע פגיעה אנושה בכולנו", אומר טנא כשהוא נזכר באירוע המבהיל.
"בתקופה האחרונה יש בבני ברק מכת חולדות מטורפת. אין סוף מקרים של ילדים שננשכים בגני ילדים ובגני שעשועים, כולל מבוגרים שמפחדים לצאת מחוץ לבית ובחלק מהמקרים מפחדים להסתובב בתוך הבית", מספר יעקב וידר, חבר מועצת העיר בני ברק. "מחזות של עכברושים שמטפסים לקומה הרביעית והחמישית הם כל כך מטורפים ולצערנו הם מגיעים לכל מקום. מדובר בתופעה שאי אפשר לחיות איתה, היא מסכנת חיים".
לאחרונה התפרסם בהרחבה בכלי התקשורת מקרה שבו ילדה מבני ברק ננשכה באמצע הלילה, כאשר רק לאחר זמן המשפחה גילתה אותה מלאה בדם ופינתה אותה לבית החולים. "במשך תקופה ארוכה בכל דיון בעירייה דפקתי על השולחן, ובמקביל הבאתי לידיעת גורמים בממשלה את הנתונים על המצב הקיים, אלא שמשרד הפנים ומשרד הבריאות גלגלו אותי מכל המדרגות", טוען וידר.
מי שכן נענה לפניותיו של וידר היא השרה להגנת הסביבה עידית סילמן. "ייאמר לזכותה של השרה להגנת הסביבה עידית סילמן שהמשרד הבטיח שיטפל בכך, ובתוך כמה ימים כבר הגיעו לבני ברק נציגים כדי לראות את האירוע מקרוב. אחרי שנוכח בכמות המטורפת של החולדות, המשרד להגנת הסביבה הודיע לעירייה שהוא מתכוון לפתוח בחקירה. רק אז העירייה נזכרה להודות שיש בעיה, וכמובן החפירות להקמת רכבת וכל העולם אשמים. מעניין שבערים מסביב גם יש חפירות לרכבת ואין את התופעה הזאת. אם היו מטפלים בזמן היו מונעים את כל הבעיה. אני מקווה שיפתרו אותה, אנחנו נעקוב ונוודא שזו לא הייתה סתם הודעה לתקשורת".
וידר תולה את מקור הבעיה בראש ובראשונה בביוב ובזבל. "איכשהו החולדות יודעות איפה בני ברק ונמשכות דווקא אליה", אומר וידר בציניות ומסביר: "כל המומחים אומרים שזה שילוב של הביוב והזבל. מדובר באחת הערים המלוכלכות בארץ, ויש בה גם בעיה קבועה של הצפות ביוב ברחובות, כולל היום. השילוב של ביוב וזבל יוצר גן עדן לעכברושים, והם נופשים בבני ברק כמו באיים הקריביים".
ר' ישעיהל'ה ברחובות
תושבי בני ברק, כך מתברר, מבינים שהפתרון לא יגיע מהעירייה כל כך מהר, אז הם מגייסים גם כוחות סגוליים. לאחרונה נתלו במאות מוסדות ובתי כנסת ואפילו ברחובות תמונות של הצדיק רבי ישעיהל'ה מקרעסטיר, אשר טמון בהונגריה, שאחת מהסגולות הידועות הנקשרות בשמו הוא השימוש בתמונת דיוקנו הקדוש כסגולה לשמירה מפני עכברים. "זו התמונה הכי פופולרית בבני ברק. היא עקפה אפילו את הרב עובדיה יוסף, הסטייפלר והחזון איש, כי אנשים חוששים. התמונות שלו נמצאות בכל מקום בענק, החל ממודעות רחוב ועד מרפאות, גני ילדים ובתי כנסיות, הכול מכיסם של אנשים פרטיים. זה מעיד על כך שאנשים התייאשו. אפילו בגן ילדים אחד שלקח הדברה פרטית, עדיין ילדה ננשכה בתוך הגן בשעה ששיחקה במתקן".
כדי להראות עד כמה אלו לא סיפורים נקודתיים, ממחיש וידר את הדברים במקרה שאירע לו. "ישבתי בכנסת עם חבר הכנסת אושר שקלים, ובלי תיאום או הכנה שאלתי אותו: יש לך משפחה בבני ברק? הוא השיב לי בחיוב והרים טלפון לדודים שלו, והם סיפרו לו שהם מפחדים לצאת מהבית בגלל העכברושים. צריך לזכור שנשיכות של חולדות יכולות להפיץ מחלות שיגרמו לנו להתגעגע לקורונה".
איך אפשר לתקן את המצב?
"ישבתי עם מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה וגם עם מומחים והתשובה היא שצריך הדברה יסודית, בעיקר במקומות הדגירה ובפתחי הביוב, והחשוב ביותר - ניקיון. כל עוד בני ברק תהיה עיר מלוכלכת, גם אם תדביר שוב, הזבל רק יעורר את הבעיה מחדש. חיי היומיום הם כר פורה לעכברושים. זו עיר צפופה וחמה בשל היותה במרכז הארץ, וילדים צועדים בתוך ביוב וזבל ברחובות. זו מציאות שגורמת להתרבות של עכברושים".
לא משתפנים
אומנם סיפור העכברים בבני ברק התפרסם בכל הארץ, אך הוא ממש לא המזיק היחיד שחודר מסביבת הגידול הטבעית שלו אל המרחב האורבני. שפני הסלע, שנראים כחיות חביבות בסך הכול, עלולים לשאת טפיל בשם לישמניה שמועבר מהם לבני האדם באמצעות עקיצה של זבוב החול (חרק זעיר דמוי יתוש). השפנים אומנם רק נושאים את הטפיל, אך אצל בני האדם הוא עלול לגרום לנגע קשה בעור הקרוי שושנת יריחו – נגע מוגלתי גדול שאין לו תרופה והוא עלול להישאר בגוף חודשים ואף שנים. אלו לא רק הפחדות בעלמא, בשנים האחרונות נדבקו עשרות מתושבי השומרון בשושנת יריחו כתוצאה משפני הסלע.
"התרבות שפני הסלע היא חלק מהתופעה של התחממות כדור הארץ. בגלל ההתחממות הם נודדים מהבקעה ומאזור עין גדי לכיוון צפון ומערב, ולפני שש שנים במיוחד התחילו להגיע לשומרון", מסביר יגאל להב, ראש מועצת קרני שומרון. "במכה אחת הם התנחלו באזור נחל קנה, לא אתפלא אם הם כבר הגיעו לאזור הוד השרון ולאט לאט לתל אביב. ברגע שהם יעברו לנחל הירקון ולתל אביב לאף אחד לא תהיה שליטה על החיה הזאת. הם מחסלים כל ירוק אפשרי, והבעיה העיקרית כידוע היא זבוב החול שמדביק בני אדם בשושנת יריחו, מחלת עור מסוכנת, ולצערנו ישנם תושבים שנדבקו בגללו".
כדי למנוע את הנזקים פרסם להב הנחיות ופעל בכמה תחומים. "בעיקרון הוצאנו הנחיה שאין לבנות מסלעות אלא רק קירות בטון, והיכן שיש מסלעות פרטיות - לאטום אותן. כמו כן, שמנו בטון בחלקה התחתון של כל הגדר ההיקפית, נוסף לחוט חשמל עם זרם נמוך שנמצא על הגדר כדי למנוע טיפוס. אנחנו רוצים לחסל את הקינונים שמתרבים בקצב גבוה מאוד וגורמים לנזק אמיתי בכל הגינות והרחובות בקרני שומרון".
איך עוצרים את ההתרבות המהירה של שפני הסלע?
"מטפלים בהם באמצעות לכידה המונית. לצערי המשרד להגנת הסביבה כבר שנתיים לא העביר כספים ולא מונע את התרבות השפנים. בדיוק בשבוע שעבר עשינו סקר כדי למפות את הנקודות, ובעוד שבוע אנחנו מביאים לוכדים כדי לחסל את התופעה". גם בעבר ניסה להב למנוע את התופעה אך ללא הצלחה. "היו בעבר ניסיונות. לפני שלוש שנים ירד מספר השפנים משמעותית, אבל ברגע שאין תקציבים הבעיה חוזרת בעקבות הצמיחה וההתרבות טבעית. השפן הוא כבר לא חיה מוגנת, כך שאנחנו מדללים אותם בלי הגבלות. הפתרון הוא כספים. אם המדינה רוצה לטפל באירוע הבעייתי הזה שפוגע בבריאות הציבור היא חייבת להשקיע כספים בדילול משפחות שפני הסלע. גם למשרד להגנת הסביבה וגם למשרד הבריאות מותר להשקיע בזה, ולא רק בתרופות אחרי שזה קורה. אגב, הטיפול התרופתי כואב".
עיר נוספת שסובלת מחיות בר שפולשות לתחומה כבר שנים לא מעטות היא חיפה. למרות שהנושא עלה לכותרות הארציות לא פעם, ובחיפה הוא בראש סדר העדיפויות לא מעט שנים, טרם נמצא פתרון קבוע לבעיית חזירי הבר בעיר.
עיריית חיפה ורשות הטבע והגנים פועלות באופן שוטף כדי לחסל את תופעת חזירי הבר שפולשים לתחומי העיר, אך עד כה לא בהצלחה מרובה. יחד עם זאת, בדוח שהוצג בפני חברי מועצת העיר חיפה נרשמה ירידה או התייצבות במדדי פעילות החזירים לעומת השנה שעברה.
מתברר שנושא החזירים אפילו נמצא בראש הנושאים המדוברים לקראת הבחירות המוניציפליות. "אני מבטיח שתוך 90 יום מהיבחרי לא יהיו חזירים בחיפה", התחייב יונה יהב, ראש העיר לשעבר שמתמודד הפעם שוב, והוסיף: "אני צריך שלושה חודשים וזהו זה, חיפה תישאר ריקה מחזירים".
אך עד שהפוליטיקאים מכריזים את הכרזותיהם, המציאות העגומה נמשכת. בשנה האחרונה אירעו כמה מקרים קשים בעקבות התנהגותם של חזירי הבר בחיפה. במקרה האחד חזיר בר תקף ילדה בת 14 והיא נפצעה ברגלה ובגבה, ובמקרה אחר חזיר שבר חלון של בית ושוטט בו בחופשיות. רק לפני חודש ארבו כמה חזירים לאישה שיצאה מקניות, חטפו ממנה את שקית המאכלים ונהנו מארוחה דשנה.
מה שמסכימים לו כל הגורמים המטפלים בתופעה הוא שהאכלה קבועה של החזירים פוגעת במאמצים למנוע את כניסתם אל תחומי העיר, וכל עוד ימשיכו אלפי תושבים בעיר להאכיל אותם – החזירים לא ייעלמו. כך עלה גם מסיכום השנה הראשונה לפרויקט משותף לעיריית חיפה ולרשות הטבע והגנים שמטרתו להפחית את נוכחות החזירים בשכונות העיר.
***