הפרסום לפיו השר לביטחון לאומי איתמר בן־גביר החל בהליך לאיתור מפכ"ל חדש למשטרה, לקראת סיום כהונתו של המפכ"ל קובי שבתאי בינואר הקרוב, עורר סערה רבה ולא מהסיבות הנכונות. עיתוי הפרסום, נטען, כוון דווקא ליום שבו שהה המפכ"ל לצד אחיו החולה בניתוח בגרמניה, וכביכול לא ידע שאין כוונה להאריך את כהונתו. כך הוצג הסיפור בתקשורת, על מנת להפוך את הצעד של בן־גביר ללא לגיטימי. מובן שהדברים זכו לתגובות רבות - רובן נגד התנהלות השר.
כל זה הצטרף לצו על תנאי שהוצא בעתירה שהגישה התנועה לאיכות השלטון נגד חוק סמכויות השר לביטחון לאומי איתמר בן־גביר, המקנה לו סמכויות נרחבות. הצעת חוק תיקון פקודת המשטרה, שאושרה בכנסת, מאפשרת לשר לביטחון לאומי להתוות את מדיניות המשטרה ולקבוע סדרי עדיפויות, תוכניות עבודה ושליטה על תקציב המשטרה, ולגבש הנחיות כלליות גם כן. אחד הסעיפים שלא נכללו בתיקון החוק היה הכפפת המפכ"ל לשר.
אחד היחידים אולי, שהתייצב באולפן חדשות 12 והביע דעה אחרת, היה דווקא ניצב מכהן - ניצב יורם סופר, מפקד מחוז חוף. סופר אמר באולפן את מה שסימן אותו לכאורה כמועמד מוביל לתפקיד, וכמי שסר למרותו של השר: "צריך לסמוך עליי שאני אעשה את העבודה שלי בכל מקום, ללא הבחנה בכל הדברים מסביב. אני אוכל לעשות את זה בתור מפכ"ל. למה צריך להגיד לשר לביטחון לאומי 'לא'? אתה צריך להבין מה הכיוון של השר".
דברים שאמר בהמשך היו נעימים עוד פחות לאוזניהם של מובילי המחאה נגד הממשלה. כשהוא נשאל כיצד התמודד עם המחאות, השיב: "אצלי לא סגרו כבישים, טיפלתי ביד קשה, כי ככה אני חושב, בריונות היא בריונות, מי שתוקף שוטרים תוקף את מדינת ישראל, לא אותי באופן פרסונלי, מי שיורק על שוטרים יורק על מדינת ישראל. אם אפשר לדבר איתם וזה מספיק, זה מספיק. למה צריך לאפשר שמונה חודשים את הפגיעה הזאת בציבור?".
הוא התייחס לטענות המפגינים שפעולותיהם לגיטימיות בשל פגיעת הממשל בדמוקרטיה. "אם אתם רוצים לעשות משהו נגד הדמוקרטיה יש בחירות, אני לא הכלי", אמר.
סופר כמובן ספג ביקורת מחבריו במשטרה, והיא הודלפה החוצה. ראשית, הודלפו דברי המפכ"ל בפורום סגור: "למשטרה מדיניות אחידה והיא לא משתנה. נמשיך כפי שנהגנו עד היום: נאפשר חופש ביטוי כפי שנהוג במדינה דמוקרטית. זכות המחאה עומדת לכולם".
קצין אחר צוטט מתוך שיחה סגורה אחרת: "הוא צריך כנראה לרענן את שיעורי האזרחות שלו בכל הקשור לזכויות האזרחים במדינה. דבריו מנותקים לחלוטין מהמדיניות הנוהגת במחוזות תל אביב, ירושלים ומרכז בטיפול במחאות".
קצין נוסף אמר לחדשות 12: "זו חנופה זולה ומביכה של ניצב שרוצה להתמנות למפכ"ל ומבקש לרקוד על פי חלילו של השר הממנה".
אחד הגופים שקם כדי להילחם בבן גביר הוא גוף שמרכז מפכ"לים בדימוס וניצבים לשעבר, שתוקף על בסיס יומיומי את בן־גביר ומנסה ליצור כלפיו דה־לגיטימציה במטרה מוצהרת לגרום להדחתו. במכתב ששלח הגוף הזה - הכולל שישה מפכ"לים ו־42 ניצבים בדימוס - לראש הממשלה בנימין נתניהו, קראו לו החותמים להעביר את השר לביטחון לאומי איתמר בן־גביר מתפקידו.
המפכ"ל לשעבר שלמה אהרונישקי טען כי "בן־גביר הוא לא הפתרון אלא הבעיה המרכזית, הוא סכנה לביטחון המדינה. לא רק שהשר לא עושה שום פעולה כדי להתמודד עם המצב, להפך. אין לו שום יכולת ושום מושג. במדינות מתוקנות, מי שאחראי צריך לתת דין וחשבון ובשלב מסוים פשוט להתפטר. השר בן־גביר בחר לפגוע במשטרה והמפקדים, הוא פועל כמפכ"ל במירכאות, אין לו שום מושג איך לטפל באירועים. אני בהחלט רואה קשר ישיר למצב היום. אפילו המשטרה לא מאמינה בעצמה, היא לא יודעת מה לעשות. אנחנו נמצאים ברגע קשה מאוד, והשלב הראשון שצריך לעשות הוא לעצור את הדימום. הדרך היחידה להתמודד היא לעשות אגרוף ברזל של כל הגורמים. הבעיה המרכזית היא שאנו לא מבינים באיזה מצב אנחנו נמצאים. אנחנו פשוט במצוקה נוראית".
העניין הוא שפורום הניצבים ורבי הניצבים לא בדיוק נותן גב גם למפכ"ל - כפי שמסביר אהרונישקי. "ייבשו את המשטרה במשך כמה שנים, זה תהליך שלם. המפכ"ל הנוכחי שמזגזג ולא מייצר אמינות - גם הוא חלק מהבעיה. במציאות הקיימת היום, הוא לא ממלא את תפקידו כמו שצריך. הוא לא מסוגל להרים את המשטרה לאן שהיא צריכה".
לדברי המפכ"ל לשעבר אהרונישקי הוא פשוט מעדיף את הבעיה הנוכחית מאשר מועמד שיביא השר. "המפכ"ל עשה לא מעט שגיאות בדרך והוא לא מתאים לתפקיד, אבל מצד שני אני חושש איזה אדם הוא יביא להחליף אותו, כי שיקול הדעת שלו לא רציני, ואני חרד מאוד לעניין".
וכדי להבין בדיוק לאן נושבת הרוח, אהרונישקי מצביע על מועמד מתאים למפכ"לות לדעתו מתוך שורות המשטרה. "אני חושב שעמי אשד יכול להיות מפכ"ל בגלל הניסיון שלו והידע שהוא צבר. אמרתי לו שהוא הולך בדרך הנכונה. אם מסתכלים על הדברים בלי כל מיני שיקולים שלא בעניין – הוא הדמות המתאימה ביותר".
עמי אשד, רק נזכיר, הוא מפקד מחוז תל אביב שבן־גביר החליט להעביר מתפקידו על רקע דעתו שהוא אינו מתמודד בצורה האופטימלית עם המחאות נגד הממשלה. המוחים כמובן מיהרו לצדד בעמדתו של אשד.
חותם נוסף על המכתב הוא מפקד מחוז ירושלים לשעבר, ניצב אריה עמית, שלא חוסך מילים קשות נגד השר: "בחצי שנה הוא ריסק את המשטרה לחתיכות. הוא כל כך לא מבין בניהול, הוא כמו קרנף, רץ ומרסק את הכול בדרך, הטריל את המפכ"ל והניצבים, הכניס למשטרה רעשים איומים שלא נותנים לה לעבוד. בן־גביר עשה דבר נוראי".
עמית גם תוקף את הדרך שבה שמעו אזרחי ישראל שהכהונה של המפכ"ל שבתאי לא תוארך. "המפכ"ל בגרמניה, אח שלו הולך למות והוא צריך לשמוע שאתה מתדרך כתבים שאתה לא מאריך את הכהונה? איזו התנהגות מגעילה. להודיע למפכ"ל חצי שנה לפני תום הכהונה שלא תוארך לו הקדנציה, זה להפוך מפקד לסמרטוט מוחלט. אף אחד לא מתייחס אליו, כל הניצבים במסע ליקוקים לשר. זה הרס ונזקים שלא יתוארו. יש עניין לעשות את זה בצורה אינטליגנטית בלי לגרום למהומה במערכת".
לדעת עמית הדוגמה הטובה ביותר שממחישה את עמדתו היא המשמר הלאומי. "זו הטרלה. הפרחח הזה רוצה להקים את משמרות הלהב"ה, שיהיה מן יס"מ לשירותו של השר. הוא לא מבין שכך זה לא עובד. יש חוסר באלפיים שוטרים. כמו המשמרות באיראן, הוא רוצה להקים סוג של משמרות משלו. זו לא דיקטטורה, זה האבא של הדיקטטורות. מכל הקבוצה שקיימת היום שם, אני לא אומר שכולם גרועים, אך אני לא מזהה אף אחד שאני חושב שיהיה מפכ"ל כמו שצריך".
השר והמפכ"ל רבים, והציבור סובל
מי שמביט על המצב מהצד הוא ניצב משנה בדימוס אפרים ארליך (קרמשניט), שראה את המשטרה גם בימי זוהר וגם בימי משבר קשים ובעצמו חווה את הפוליטיקה הפנים־ארגונית שלה. לדעתו בסיטואציה הנוכחית אין מי שצודק, אלא כולם מפסידים.
"קובי שבתאי מונה היישר מתפקיד מפקד מג"ב למפכ"ל, בלי שהיה מפקד מחוז. ראינו את ההתנהלות שלו בשומר החומות, כשהמשטרה הייתה לא ערוכה. בהמשך ראינו את התפקוד שלו והאזהרות ששמע סביב אירועי מירון ולא פעל. אנחנו נמצאים במצב שבו המשטרה איבדה גם את אמון הציבור וגם את כושר ההרתעה. המצב הזה התחיל לפניו והביאו אותו כדמות שהייתה אמורה להעלות את כושר ההרתעה ואת אמון הציבור, וזה לא עבד", הוא מסביר.
לדבריו, "בפורום הניצבים ורבי הניצבים חברים כאלה שהיו מעורבים בשערוריות וסקנדלים, והם יודעים היטב שקובי שבתאי לא מתאים להיות מפכ"ל. על מנת לנגח את בן־גביר כולם מאתרגים את המפכ"ל. אין שום הצדקה להאריך לו את הכהונה. חלקם בסך הכול רוצים לשמור איזו אחיזה במשטרה, ולא דואגים לה באמת".
גם השר לביטחון לאומי, לדעתו, שוגה בהתנהלותו. "כשמינו את בן־גביר לשר אמרתי שהוא נבחר באופן דמוקרטי וצריך לתת לו הזדמנות. ציפיתי ממנו, כמי שמכיר את המשטרה לפני ולפנים, שלפני שיתעסק עם דברים אחרים יעשה שינוי אמיתי בתרבות הארגונית ובתרבות השקר במשטרה ויקנה את עולמו. ואז הכול התפקשש, התפתח עימות בינו לבין קובי שבתאי, ומי שסובל הוא הציבור. הפתרון הוא להחזיר את משטרת ישראל להיות משטרה יעילה שהציבור יעריך, וזה יקרה רק אם יבואו שר ומפכ"ל שידרשו לעקור את תרבות השקר מהמשטרה".
ארליך לא מסתיר את דעתו שכל מי שימונה כעת למפכ"ל יסומן כנאמן לבן־גביר - מצב שהוא לדעתו לא בריא כלל. "פראייר מי שילך עכשיו להיות מפכ"ל. אף אחד לא יצא טוב מלהיות מפכ"ל תחת בן־גביר, כי ישר יטענו כלפיו שהוא מנסה לרצות את השר ושהוא לא פועל באופן ענייני, וזו בעיה רצינית מאוד".
הקץ לחבר מביא חבר
בסביבת השר בן־גביר לא מתרגשים מהביקורת ומבהירים כי השר לביטחון לאומי פועל בצורה מקצועית לקידום המשטרה. "השר והמפכ"ל יצאו לדרך משותפת לפני שישה חודשים. קובי שבתאי לא היה מפכ"ל שהשר מינה אלא קודמיו. בין השניים התנהלה בתחילת הדרך שיחה גלויה. שר מעריך את המפכ"ל שלו על סמך מדדים, נתונים ויישום מדיניות השר. ההתחלה הייתה במעט מריבות, אבל אחרי שלושה חודשים חדי העין שמו לב שההתנהלות הייתה הרמונית ומשותפת", אומרים גורמים בסביבת השר לביטחון לאומי.
לדבריהם, "למרבה הצער התוצאות לא היו טובות, ויישום חזון השר לא קרה. המשמר הלאומי הוא פרויקט הדגל של השר בן־גביר, ושבתאי העביר תחושה שהוא מאוד לא בעניין, בדיוק כמו מעורבות השב"כ בחקירות המשטרה. השר הביא תוספת של תשעה מיליארד שקלים למשרד, ובמשכורת אוגוסט השוטרים יקבלו עוד אלף שקלים, וזה חסר תקדים. כרגע השמיכה קצרה וצריך להודות בכך, והמפכ"ל לא אהב את זה".
עוד הם מציינים כי "השניים חלוקים גם בשאלת מינויים בשיטת 'חבר מביא חבר'. המפכ"ל מכיר את השטח היטב, אבל גם השר הוא לא עציץ. בן־גביר תמך במרבית המינויים של המפכ"ל, למעט מינוי אחד - של ניצב אמיר כהן - מפקד מג"ב שהוא איש מקצוע מעולה אבל לא עשה תפקידים במשטרה הכחולה. מועמד השר לתפקיד הוא מישהו שצמח מלמטה ומילא את כל התפקידים במחוז תל אביב. המפכ"ל רוצה להביא חברים שלו, ומי שלא חבר, לא רשום ברשימת המינויים".
הם מדגישים ששבתאי קיבל הודעה מראש שכהונתו לא תוארך בשנה ומדגישים כי לא מדובר בהדחה, שכן המפכ"ל מסיים קדנציה מלאה. "ביום חמישי לפני שבועיים שוחחו השניים יחד בעיקר על הפשיעה במגזר הערבי, ונאמר למפכ"ל שכהונתו לא תוארך. אז היו כל מיני מצקצקים בלשון שטענו שבן־גביר לא היה בסדר שהודיע את ההודעה במהלך ניתוח של אחיו. אבל השיחה וההודעה היו שבוע לפני כל האירוע".
לסביבת השר בן־גביר יש גם תגובה לפורום הניצבים והמפכ"לים לשעבר. "יש פורום של מפכ"לים של משה קראדי, אריה עמית, שלמה אהרונישקי וחבריהם, שעד שבן־גביר נבחר לא ראו עדנה כזאת גדולה. מדובר בחבורת ניצבים שכשלה, והם לא מפסיקים להכפיש. הם עושים את זה כי השר בן־גביר מזיז את הגבינה שלהם ומשנה את התרבות הארגונית. עכשיו הם מארגנים מחאה על שהועלו המשכורות לשוטרים הפשוטים ולא לקצונה הבכירה שמרוויחה משכורות גבוהות. הם היו רגילים שהשרים מתייעצים איתם ונותנים להם כבוד, והם מתקשים להשלים עם שינוי המצב. יש מנגנון שלם שפועל נגד השר משום שהוא יוצר שינוי במשטרה".
לפי שעה נראה שהשר בן־גביר מחפש את המפכ"ל הבא מבין שורות המשטרה הכחולה בלבד, וכלל לא מחפש מועמדים אחרים. מי שנחשבים מועמדים מובילים לתפקיד, נכון לעכשיו, הם מפקד מחוז ירושלים דורון תורג'מן וסמפכ"ל המשטרה אבשלום פלד. שם נוסף שייתכן שיונח על השולחן - במידה וירצה - הוא מפקד מחוז ירושלים במשטרה לשעבר יורם הלוי, וכן מפקד נוסף בעבר של מחוז ירושלים דורון ידיד.
"בסופו של דבר בן גביר יקבל את ההחלטה על המפכ"ל הבא לאחר תהליך מסודר ומחשבה עמוקה - ולא בשליפה מהמותן. יש עוד חצי שנה לכהונתו של קובי שבתאי, וזה זמן טוב למשטרה שאפשר למדוד בו ביצועים ולעשות עבודת מטה מסודרת. יש כל מיני מועמדים, והשר שומר את הקלפים קרוב אליו, ועד כה לא שוחח קונקרטית עם אף מועמד על הנושא", מסכמים בסביבת השר בן־גביר.
***