פרופ' עומר מואב
פרופ' עומר מואבצילום: ליאור יאדו

עומר מואב, פרופ' לכלכלה באוניברסיטת רייכמן ומגיש הפודקאסט 'עושים חשבון' תוקף את התנהלות הממשלה בקידום הרפורמה המשפטית אך רואה בחברי מפלגת הציונות הדתית שותפים לתפיסות הכלכליות שהוא מבקש לקדם - הנטועות בימין הכלכלי.

בראיון לערוץ 7 אומר פרופ' מואב: "כל הנושא של הרפורמה המשפטית זה פיל ענק. קשה לנתח את הכלכלה בלי הסיפור המרכזי הזה. כל עוד האיום של הרפורמה על השולחן, אנחנו רואים את השווקים מגיבים בזמן אמת. כל פעם שיש הצהרה מצד הפוליטיקאים אנחנו רואים צניחה של השקל מול הדולר, וכן להיפך כשיוצאים איתותים על קבורה של הרפורמה".

פרופ' מואב תקף את הטענה לאיזון בדיון הכלכלי על הרפורמה וטען: "הטענה שכלכלה זה ציפיות היא נכונה. אבל הציפיות האלו מבוססות על משהו אמיתי שיוצר אותם - וזה הרפורמה המשפטית. עוד נקודה חשובה. התקשורת, בעיקר המשודרת, מטעה את הציבור בישראל בניסיון להראות תמונה כאילו מאוזנת. לדוגמה בכל פעם שמביאים כלכלן שמסביר את נזקי הרפורמה, מחפשים להציג את מי שיציג את הצד השני. יוצא שמי שצופה בטלוויזיה מקבל תמונה כאילו מאוזנת".

"פרופ' ישראל אומן, שאני מאוד מעריך ברמת המחקר שלו ופרס הנובל שקיבל, מייצר בתקשורת דברים שעומדים בסתירה למחקר הכלכלי. בקצה השני יש את פרופ' זליכה. האיש פשוט שרלטן וממציא תיאוריות מופרכות לחלוטין. אני לא מהסס להגיד את הדברים הללו נגדו למרות שהוא תובע דיבה. אז מביאים אותו ואת פרופ' אומן שאמר בלשונו שהוא לא מבין בכלכלה אלא במתמטיקה, ומה שיוצא לנו זה שכאילו יש איזון בין הדעות הנאמרות באולפנים", הוא מוסיף.

פרופ' מואב טען: "אם רוצים לפעול למען כלכלת ישראל, צריך להעיף את הרפורמה לפח. זה לא שאני חושב שמערכת המשפט מושלמת. אבל הרפורמה לא באה לתקן דברים מהותיים כאלו. היא באה פשוט להכפיף את הרשות השופטת לממשלה. למה המשקיעים בורחים? כי הם יודעים שלא תהיה להם וודאות בערכאות המשפטיות".

"מה שקורה זה פשוט הרס של התפקוד הכלכלי ושל החברות הממשלתיות. רואים את זה בהונגריה או בפולין, התערבות מטורפת של הפוליטיקה בחברות הפרטיות. לכן הסקטור העסקי כל כך חושש מזה. פשוט מזעזע מה שסמוטריץ' ורוטמן פשוט אומרים הפוך על מה שסוכנות הדירוג 'מודיס' כתבו. הפגיעה בכלכלת ישראל הרב יותר חמורה מהפגיעה שראינו בהשקעות בעולם".

"לגבי התקציב, ברמת המסגרת הוא טוב. צפוי גרעון אבל אם לא תהיה נפילה משמעותית בגביית מיסים או פריצה של מסגרת ההוצאה, אנחנו צפויים להיות עם גירעון סביר וזה בסדר. הבעיה היא מה קורה בתוך המסגרת. הממשלה עשתה הסטה של משאבים, במקום להשקיע בשיפור התשתיות, החינוך והבריאות, משקיעים כסף בעידוד בטלה", מסביר פרופ' מואב.

לעניין ההשוואה של פעילות הממשלה בפן הכלכלי לממשלה הקודמת אמר פרופ' מואב: "הייתה לנו ממשלת שינוי, אמנם הייתה לי הרבה ביקורת עליה, על מפלגת העבודה שחיבלה במהלכים כלכליים נכונים. כעת אנחנו רואים ממשלה שפשוט לא עושה כלום למען הכלכלה הישראלית, רק פטפוטים. ברקת שגוזר סרטים על 'קרפור' ודברים מגוכחים מהסוג הזה. מבחינה כלכלית אני רואה הרבה מאוד שותפות שלי עם הציונות הדתית. אפילו סמוטריץ'. אנחנו שותפים מאוד חזקים לאידאולוגיה של קידום כלכלת שוק על פני הריכוזיות. הבעיה היא שביישום הצעדים הכלכליים הנדרשים הם קצת יותר מקרטעים".

לסיום סיפר פרופ' מואב: "כשסמוטריץ' נכנס לתפקיד הוא ביקש ממני לפגוש אותו והייתה לנו שיחה טובה. דיברנו על מגוון סוגיות כלכליות, על החשיבות שבהרחבת החשיפה של ישראל לייבוא בשביל להוריד מחירים. לגבי השאר כמו בן גביר, אין לי מושג מה הוא חושב, אם יש לו בכלל דעה סדורה".