
לקראת דיון שייערך היום (ראשון) בוועדת חוקה העוסק בקידום רכיב ברפורמה המשפטית - צמצום עילת הסבירות, שוחחנו עם סגן ראש המחלקה המשפטית בפורום קהלת, אהרון גרבר, אשר תיאר את עמדת הפורום בנושא, ומדוע יש לקדם את הנושא כדי לאפשר מנהל ציבורי תקין במדינת ישראל.
"הרפורמה המשפטית נמצאת בשלב שמדברים על קידום רכיבים ספציפיים חלקיים. מדברים כרגע על קידום שינוי בעילת הסבירות ואולי גם ביועצים המשפטיים לממשלה, ולא על כל הדברים שדובר עליהם מלכתחילה", אמר גרבר לערוץ 7.
"חשוב להבין במה מדובר. אתה פותח חדשות ולא מאמין מה הפער שבין מה שאומרים בחדשות לבין המציאות. אנחנו מדברים על משפט מנהלי. משמע מתי המערכת המשפטית יכולה לבקר גורם מנהלי, כמו ראש ממשלה, שוטר וכולי. מה שקורה זה שבעבר מה שהיה זה שאם פעולה הייתה בלתי סבירה לחלוטין, בית המשפט היה יכול לבטל אותה".
גרבר טען לחוסר הסבירות במצב הקיים ואמר: "בשנות ה-80 השופט שמגר ולאחר מכן השופט ברק הרחיב את העילה. משמע שהם התחילו לומר שהיית צריך לעשות משהו אחד במקום משהו אחר. במילים אחרות, זה מאפשר לבית המשפט להחליט במקום הרשות. מרגע שבית המשפט התחיל לעשות את זה בשנות ה-80, אמרו כמה נשיאים זה שפשוט בית המשפט מחליף את הרשויות".
"דוגמא מפורסמת לכך היא המיגון בשדרות. המדינה השקיעה כסף בכיפת ברזל ובית המשפט אמר שזה לא בסדר וצריך להוציא עוד כמה מאות מיליוני שקלים כדי למגן את יישובי העוטף. זה לא נשאר רק בבית המשפט, אלא גם זולג ליועצים המשפטיים שבאים וסוברים כי משהו הוא לא סביר ולכן אין לקדם אותו".

גרבר סיפר על 'מתווה סולברג', בו פורום קהלת תומך: "לפני כמה שנים השופט סולברג כתב מאמר בכתב העת השילוח ואמר שאי אפשר לתחום את השימוש רק למקרים קיצוניים, כי זה יכול לגלוש באיטיות לכל מקרה. סולברג הציע שנצמצם את העילה, כך שיהיה אפשר להפעיל את עילת הסבירות רק על גורמים מנהליים ממונים, אבל לא על גורמי דרג נבחר".
גרבר הסביר: "הפתרון הוא שברגע שבית המשפט יחשוב שלא היה סביר הליך של גורם לא נבחר, תהיה אפשרות להעלות את הסוגייה לשר הממונה והוא זה שיוכל לתת את הדעת. הדבר יהיה מוגן מביקורת שיפוטית הנשענת על טענה לאי סבירות, משום שההפניה לפתרון היא מאת השר הממונה ולא ברמת דרגים ממונים".
לעניין ביקורת שיפוטית בפני עצמה כערך במדינה דמוקרטית, הסתייג גרבר וטען: "ביקורת שיפוטית היא דבר חשוב, רק שאנחנו בפורום קהלת חושבים שרצוי שהיא תהיה תחומה. נגיד במקרי קיצון של פגיעה בזכויות אדם, יהיה אפשר להשתמש בבית המשפט בעילות אחרות, כמו מידתיות".
"אנחנו כמובן תומכים בהצעה הזו, וחושבים שיש מקום להצעה זו להינתן והיא בהחלט קריטית לניהול תקין וטוב. נשפך ים של חומר, חשוב שאנשים יקראו את הצעתו של השופט סולברג כפי שהופיעה בכתב העת 'השילוח' ויבינו על מה מדובר", כך סיים גרבר, בפנייה ציבורית להעמקת הידע בנושא החשוב.