ועדת הבריאות של הכנסת אישרה צו המקפיא את גובה תשלומי ההשתתפות העצמית עבור תרופות מרשם לתקופה של 6 חודשים. הצו ייכנס לתוקף ב-9 ביולי 2023 ויהיה בתוקף עד סוף השנה.
יו"ר הוועדה ח"כ בוסו פתח את הישיבה ואמר כי כינס את הוועדה בשעת ערב מאוחרת, בשל הבשורה החשובה שבאישור הצו וביקש להודות לשר הבריאות הרב משה ארבל, ולשר האוצר בצלאל סמוטריץ.
עוד אמר בוסו, כי "בעקבות עליית שער היורו, אמור היה מחירון תרופות המרשם להתייקר בתחילת יולי בשיעור של 5%, ולחול על כמחצית מתרופות המרשם (כ-1,700 תכשירים). בהתאם צפויה הייתה לעלות גם ההשתתפות העצמית של מבוטחי קופות החולים בעשרות מיליונים שקלים. הצו שאישרה ועדת הבריאות קובע כי תשלומי ההשתתפות העצמית לא יושפעו מעליית המחירון הצפויה, ובכך יישארו כפי שהם כיום עד ה-31 בדצמבר 2023".
הוא הוסיף: "הוראת שעה זו תחסוך עשרות מיליוני שקלים למבוטחים, ותאפשר למבוטחים רבים להמשיך לצרוך את התרופות בהן הם משתמשים כיום. בזכות ההחלטה הזו אנשים ימשיכו לקבל טיפול רפואי". הוא אף סיפר כיצד שמע השבוע, בביקור בבית החולים בנצרת, על כך שאנשים לא ממשיכים טיפול בגלל התייקרות של 7 שקלים כי בשבילם זה בא במקום אוכל.
סמנכ"ל משרד הבריאות, חיים הופרט, הסביר כי "ככל שיידרש נייצר מנגנון גידור. נבחן את העלויות שנוספו לקופות החולים ונממן את הנמוך מההפרש שייוותר בין ההשתתפות העצמית שלא התקבלה למחיר שמשלמת קופת החולים. שר הבריאות ביקש משר האוצר לממן את זה מעודפים שקיימים במבחני תמיכה בקופות החולים, ואנחנו שמחים וגאים להביא את הצו לכאן".
לעומת זאת, נציגת משרד האוצר, גאיה עופר, אמרה כי היא חוששת שבצעד אין בשורה. לדבריה, "כפי שתיאר משרד הבריאות, זאת הקפאה זמנית ובינואר ייתכן והמחירים יעלו ב-5% או אפילו יותר, אם המגמות ימשיכו. הגידור בא למנוע מצב שאבדן ההכנסות ימומן מצמצום שירותים אחרים, לכן שר האוצר השיב כי חשוב שהמימון יהיה מתקציב המטה של המשרד ולא על חשבון השירותים שנותנות הקופות.
"ההקפאה היא לא פרוגרסיבית ומגיעה לעשיר כעני, גם למי שיש לו יכולת וגם למי שאין לו, לכן אני חושבת שמדובר בניצול לא יעיל של משאבי משרד הבריאות, אבל ככל שיש מימון מלא אז עמדת משרד האוצר היא להסכים".
הופרט השיב כי המשרד לא יודע מה יקרה למחירים בינואר, ולהגיד לציבור שהמחיר יעלה זו אמירה שהוא "לא יודע מאיפה הגיעה, אז שהציבור יהיה רגוע". באשר לגידור אמר כי הוא ייסגר ברמת הממשלה, וציין כי הפרוגרסיביות במערכת הבריאות מגיעה מגביית מס בריאות, ולא מהשתתפות עצמית כי ככה המחוקק החליט. עופר התייחסה לכך, ואמרה כי שר האוצר לא דיבר על גידור אלא על תקצוב מלא של 40 מיליון שקלים.
עם זאת, היו"ר בוסו ציין כי מדובר על תקציב שישולם "ככל שיידרש", וזו משמעות הגידור.
עוד חשף היו"ר בוסו, כי הוא "במהלך מול משרד הבריאות, שתוך חודש יהיה מוכן – הכולל בדיקת יתרות מערך סל התרופות בכלל, אני מציע למשרד הבריאות לחשוב על מנגנון אחר של מכירת תרופות בישראל ולא דרך הקופות. מחיר התרופות לא אמור לממן את גירעונות הקופות. אנחנו ניכנס לעניין רכש התרופות ונבדוק תרופה תרופה, כי בסוף זה דברים מצילי חיים".
סמנכ"ל קופות החולים במשרד הבריאות, ליאור ברק, אמר בהקשר הזה, כי "ועדת הסל עושה כל שנה בדיקה. היו עודפים לפני 12 ו-15 שנים, אבל מאז השתנתה מתכונת העבודה באופן משמעותי. ברגע שנוכל להציג את הבחינה נעשה את זה".