בצלאל סמוטריץ'
בצלאל סמוטריץ'צילום: Yonatan Sindel/Flash90

בחסות סמוטריץ', המנהל האזרחי הפסיק כמעט לחלוטין לפנות בנייה בלתי חוקית של מתנחלים, כך זעקה הכותרת הבוקר בעיתון "הארץ".

כתבת ההתיישבות של העיתון, הגר שיזף, טענה כי לפי נתונים שהגיעו לעיתון קצב מבצעי האכיפה נגד בנייה בלתי חוקית של מתנחלים ירד משמעותית מאז השבעת הממשלה, בצל התערבות מוגברת של הדרג המדיני.

עוד נטען בכתבה כי "מאז שהסמכויות בנוגע לאישור הריסת מבנים בלתי חוקיים בגדה המערבית הועברו לידי השר בצלאל סמוטריץ', המנהל האזרחי אינו אוכף בנייה לא חוקית ישראלית - למעט במספר מצומצם של מקרים חריגים. על פי נתונים שהגיעו לידי 'הארץ', קצב מבצעי האכיפה נגד בנייה בלתי חוקית של מתנחלים ירד משמעותית מאז השבעת הממשלה. גורמים המעורים בפרטים תיארו שינוי בהליך האכיפה בפועל והתערבות אנשיו של השר סמוטריץ' שמונעת את פינוי המבנים".

כך למשל, בהשוואה שערכו בעיתון לשנה הקודמת, עולה כי קצב ההריסות ירד משמעותית. "במהלך שנת 2022 כולה עמד קצב הריסות של מבנים בלתי חוקיים שהקימו מתנחלים על כ-25 בחודש, ואילו בין הקמת הממשלה בינואר למאי השנה נערכו בממוצע שני מבצעי אכיפה בחודש בלבד. "כבר תקופה שאין אכיפה ישראלית", אמר על כך גורם במערכת הביטחון להארץ. "פעם עולם האכיפה היה סיפור פנים צה"לי, היום כמעט על כל דבר מיידעים את מינהלת ההתיישבות", הסביר.

כזכור, לפני כחמישה חודשים, הושגו הסכמות בין שר הביטחון גלנט לשר האוצר והשר במשרד הביטחון סמוטריץ'. בהסכם, האחריות על מרקם החיים הועברו לסמוטריץ' ובין היתר הוסכם כי תוקם מנהלת התיישבות במשרד הביטחון. בראש המינהלת עומד יהודה אליהו.

בהארץ טוענים כי "ההתנהלות הנוכחית גרמה לשינוי דרסטי באופן הפעילות של יחידת הפיקוח של המינהל האזרחי, כאשר המקרים בהם כן מבוצעת אכיפה הם כשמדובר בקרקע פרטית או אם יש צורך ביטחוני מיידי, כהגדרתו של שר הביטחון. מקרה אחר, על פי גורמים, הוא כאשר המועצות האזוריות של ההתנחלויות תומכות בפינוי.

"לאורך החודשים האחרונים היו כמה מקרים שבהם כוחות שהגיעו לאכוף בנייה או השתלטות על קרקע חקלאית בידי מתנחלים נסוגו לאחר התערבות של הדרג המדיני. על פי שני גורמים, כך קרה בעת שהגיעו לאכוף בנייה מסביב למעיין עין רשאש שבשטחי המועצה האזורית בנימין. מדובר במעיין שמתנחלים בנו סביבו כדי לאגור את מימיו וליצור בריכה. בראשית חודש מאי האחרון, הגיעו מהמינהל האזרחי להרוס את הבנייה במקום. בעקבות כך הוציא ראש מועצת בנימין הודעה לתקשורת שבה קרא לדרג המדיני "להתערב באופן מיידי".

"גורם במערכת הביטחון הוסיף כי במאי בוטלה אכיפה שיועדה להתבצע באיזור המאחז עדי-עד בתחומי מועצת בנימין. בלי או עם קשר, עם הגעתם למקום, הכוחות גילו שניסו לחסום את דרכם באמצעות צמיגים בוערים. סמוטריץ' התערב בעוד כמה מקרים, כשאחד הבולטים שבהם הוא פינוי כרם סמוך להתנחלות שילה. פינויו, שיצא לדרך בחודש פברואר, נקבע בעקבות פסיקת בג"ץ והחל לפני העברת הסמכויות הרשמית בין השרים. התערבותו של סמוטריץ' גרמה להפסקה זמנית של עבודות הפינוי, שהושלמו לבסוף.